Hopp til innhold
Aserbajdsjans president Ilham Alijev
Foto: DAVID W CERNY / Reuters

Aserbajdsjan

 • Brasil, Aserbajdsjan og Emirata med klimasamarbeid

  Leiarane for klimatoppmøtet i Dubai (COP28) og dei kommande klimatoppmøta i Baku (COP29) og brasilianske Belém (COP30) går saman i ein «troika» som skal arbeide for større framdrift og meir ambisiøse klimamål.

  Dei tre landa la fram planane sine på konferansen Copenhagen Climate Ministerial, som blei arrangert i Helsingør i går og i dag. Dei var representerte med presidenten for COP28, Sultan al-Jaber, sjefen for COP29, Mukhtar Babayev og André Corrêa do Lago, som er viseminister for klima, energi og miljø i Brasil.

  – Eg er positiv til at tre presidentskap for klimatoppmøtet går saman med mål om at verda i sum skal fastsetje mål, og ikkje minst implementere tiltak som avgrensar oppvarminga til 1,5 grader, seier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) til NRK.

  På konferansen deltok rundt 40 utsendingar på det som var det første fysiske møtet for ministrar og klimaforhandlarar sidan COP28 i Dubai i desember. Målet var å leggje grunnlaget for eit best mogeleg resultat under klimatoppmøtet i Baku i november.

  – Eg synest det har vore to dagar prega av opne og ærlege diskusjonar, særleg knytt til det arbeidet som dei ulike landa må gjere med å forsterke sine klimamål, og til arbeidet med eit nytt globalt mål for klimafinansiering. At det er konstruktiv dialog er bra for arbeidet fram mot neste klimatoppmøtet i Baku, seier Eriksen.

  – Kva er den viktigaste prioriteringa fram mot COP29, frå norsk synspunkt?

  – På klimatoppmøtet i Baku skal eit nytt globalt mål for klimafinansiering landast. For Noreg er det avgjerande at dette målet blir innretta på ein måte som bidreg til å vri investeringar til tiltak som både kuttar utslepp og skaper jobbar. I dette arbeidet må vi sørgje for at vi får med også privat finansiering og at utviklingslanda sine behov blir sikra på ein god måte.

  Mukhtar Babayev, sjef for COP29 i Baku i november 2024
  Foto: AFP
 • Alijev vant valget i Aserbajdsjan i mangel på konkurranse

  Presidentvalget i Aserbajdsjan foregikk uten tilstrekkelig konkurranse og var preget av mangler ved valgsystemet og kneblede medier, slår valgobservatører fast.

  Som ventet ble president Ilham Alijev gjenvalgt for en femte periode, med en oppslutning på 92 prosent, under onsdagens valg i Aserbajdsjan. Valget ble gjennomført uten at den reelle opposisjonen deltok, og med omfattende restriksjoner mot mediene.

  Valgobservatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sa på en pressekonferanse i hovedstaden Baku torsdag at valget skjedde uten konkurranse.

  – Seks andre kandidater deltok i valget, men ingen av dem utfordret den sittende presidentens politikk på en overbevisende måte. Dette ga ikke velgerne noe reelt alternativ, sa observatørene.

  Alijevs seier var ventet etter at landet vant krigen mot armenske separatister som i 30 år har hatt kontrollen Nagorno-Karabakh-regionen. I september i fjor gjenerobret aserbajdsjanske styrker regionen, noe som har gjort den 62 år gamle presidenten svært populær.

  Valgobservatørene sa at valget likevel ble gjennomført under restriksjoner og mangler, og at kritiske journalister var blitt arrestert og dermed hindret i å rapportere fritt.

  (NTB)

  aserb
  Foto: AP
 • President Ilham Aliyev gjenvalgt i Aserbajdsjan

  Dermed sikrer han sin femte presidentperiode, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Alle stemmene er ikke talt opp enda, men det foreløpige valgresultatet viser at Aliyev har fått 92,1% av stemmene.

  62-åringen etterfulgte faren Heydar som president i 2003, og har vanligvis fått minst 85 prosents oppslutning i valgene siden. Menneskerettsgrupper sier valgene verken frie eller rettferdige.

  Aserbajdsjan tok i september kontroll over utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh etter 30 år med armensk styre, og Alijev var raskt ute med å utlyse nyvalg.

  Azerbaijan's President Ilham Aliyev
  Foto: Uzbekistan's President Press Office / AP
 • President Ilham Aliyev ligger an til å bli gjenvalgt i Aserbajdsjan

  Ifølge nyhetsbyrået Reuters viser en måling gjort da folk forlot stemmelokalene, at Aliyev ligger an til å få 93,9 prosent av stemmene.

  62-åringen etterfulgte faren Heydar som president i 2003, og har vanligvis fått minst 85 prosents oppslutning i valgene siden, som menneskerettsgrupper sier er verken frie eller rettferdige.

  Aserbajdsjan tok i september kontroll over utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh etter 30 år med armensk styre, og Alijev var raskt ute med å utlyse nyvalg.

  NRK retter: I en tidligere nyhetsmelding skrev NRK at president Ilham Aliyev var blitt gjenvalgt til president i Aserbajdsjan. Det stemmer ikke. Stemmene er ikke talt opp enda.

  Ilham Alijev
  Foto: AP
 • Aserbajdsjanerne går til urnene, Alijev ventes å bli gjenvalgt

  Aserbajdsjans president Ilham Alijev avla onsdag stemme i et valg han er nesten garantert å vinne.

  Aserbajdsjan tok i september kontroll over utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh etter 30 år med armensk styre, og Alijev var raskt ute med å utlyse nyvalg.

  Rundt 6500 valglokaler åpnet klokka 8 lokal tid og var ventet å stenge klokka 19.

  62-åringen etterfulgte faren Heydar som president i 2003, og har vanligvis fått minst 85 prosents oppslutning i valgene siden, som menneskerettsgrupper sier er verken frie eller rettferdige.

  (NTB)

  Ilham Alijev
  Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no