Hopp til innhold
Belem i Brasil
Foto: Wikimedia Commons

Klimatoppmøtet i Belém

Oppsummert

Byen Belém i Brasil er vertsby for klimatoppmøtet i 2025, COP30.

  • Brasil, Aserbajdsjan og Emirata med klimasamarbeid

    Leiarane for klimatoppmøtet i Dubai (COP28) og dei kommande klimatoppmøta i Baku (COP29) og brasilianske Belém (COP30) går saman i ein «troika» som skal arbeide for større framdrift og meir ambisiøse klimamål.

    Dei tre landa la fram planane sine på konferansen Copenhagen Climate Ministerial, som blei arrangert i Helsingør i går og i dag. Dei var representerte med presidenten for COP28, Sultan al-Jaber, sjefen for COP29, Mukhtar Babayev og André Corrêa do Lago, som er viseminister for klima, energi og miljø i Brasil.

    – Eg er positiv til at tre presidentskap for klimatoppmøtet går saman med mål om at verda i sum skal fastsetje mål, og ikkje minst implementere tiltak som avgrensar oppvarminga til 1,5 grader, seier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) til NRK.

    På konferansen deltok rundt 40 utsendingar på det som var det første fysiske møtet for ministrar og klimaforhandlarar sidan COP28 i Dubai i desember. Målet var å leggje grunnlaget for eit best mogeleg resultat under klimatoppmøtet i Baku i november.

    – Eg synest det har vore to dagar prega av opne og ærlege diskusjonar, særleg knytt til det arbeidet som dei ulike landa må gjere med å forsterke sine klimamål, og til arbeidet med eit nytt globalt mål for klimafinansiering. At det er konstruktiv dialog er bra for arbeidet fram mot neste klimatoppmøtet i Baku, seier Eriksen.

    – Kva er den viktigaste prioriteringa fram mot COP29, frå norsk synspunkt?

    – På klimatoppmøtet i Baku skal eit nytt globalt mål for klimafinansiering landast. For Noreg er det avgjerande at dette målet blir innretta på ein måte som bidreg til å vri investeringar til tiltak som både kuttar utslepp og skaper jobbar. I dette arbeidet må vi sørgje for at vi får med også privat finansiering og at utviklingslanda sine behov blir sikra på ein god måte.

    Mukhtar Babayev, sjef for COP29 i Baku i november 2024
    Foto: AFP
  • Lula: Belém i Brasil blir vertsby for COP30

    Byen Belém nord i Brasil blir vertsby for klimatoppmøtet COP30 i november 2025. Det sier Brasils president Lula da Silva i dag ifølge Reuters.

    – Jeg er sikker på at det blir et flott arrangement, sier Lula i en videokunngjøring sammen med guvernøren i delstaten Pará Helder Barbalho og utenriksminister Mauro Vieira.

    Ifølge Lula skal FN ha bekreftet opplysningen.

    FNs klimatoppmøter har blitt holdt nesten hvert år siden 1995. I november i fjor var Egypt vert for COP27, mens årets klimatoppmøte COP28 går av stabelen i Dubai i november.

    Belém kalles for «porten til Amazonas», og befinner seg ved munningen av Pará-elven i Amazonas-deltaet. Byen har en befolkning på 1,5 millioner innbyggere.

    Belem i Brasil
    Foto: Wikimedia Commons

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no