Hopp til innhold
Den internasjonale straffedomstolen i Haag
Foto: Peter Dejong / AP / NTB

ICC-domstolen i Haag

Oppsummert

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er en fast domstol som kan straffeforfølge enkeltindivider for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Domstolen har sete i Haag i Nederland. 123 land er tilsluttet traktaten.

 • Frankrike støtter ICC-arrestordre

  Frankrike sier de støtter Den internasjonale straffedomstolen (ICC), der en aktor har bedt om arrestordre for blant annet Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Hamas-ledere, heter det i en uttalelse fra det franske utenriksdepartementet.

  USAs president Joe Biden kaller det skandaløst, og sa mandag kveld at det som skjer i Gaza, ikke er folkemord.

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu reagerer med avsky på at en aktor Den internasjonale straffedomstolen Haag (ICC) vil sende ut en arrestordre på ham.

  – Jeg reagerer med avsky på sjefaktorens sammenligningen mellom demokratiske Israel og Hamas «massemordere», sier Netanyahu i en video.

 • Japaner blir leder for Den internasjonale straffedomstolen

  Den japanske dommeren Tomoko Akane er valgt som ny president for Den internasjonale straffedomstolen i Haag de neste tre årene.

  Det er første gang en japaner har vervet, skriver Japan Times. Akane var den første som utstedte arrestordre på Russlands president Vladimir Putin etter landets fullskalainvasjon i Ukraina.

 • ICC-dommere godkjenner rettshøring mot ugandisk krigsherre

  Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har besluttet at det kan holdes rettsmøte i saken mot den etterlyste ugandiske krigsherren Joseph Kony uten at han er til stede. Rettsmøtet skal etter planen finne sted 15. oktober.

  Kony, som nå er 62 år gammel, har vært etterlyst i mange år og er den personen som lengst har vært på flukt fra ICC.

  Han leder opprørsgruppen Herrens motstandshær (LRA), som i en årrekke spredte død i Nord-Uganda og som nå antas å skjule seg i Den sentralafrikanske republikk.

  (NTB)

 • Dømt krigsforbryter overført til norsk fengsel

  Den ugandiske krigsherren Dominic Ongwen ble i 2021 dømt for krigsforbrytelser i domstolen i Haag. Nå er han overført til soning i Norge.

  Den tidligere kommandanten i den beryktede geriljagruppen Herrens motstandshær (LRA) i Uganda, Dominic Ongwen, ble tidligere denne uken overført til et norsk fengsel. Det skriver Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i en pressemelding.

  Nettavisen omtalte saken først.

  Den ugandiske krigsherren er den femte personen som er overført til et land som har uttrykt vilje til å ta imot dømte personer til soning, skriver ICC.

  Ongwen ble i 2021 dømt til 25 års fengsel for krigsforbrytelser.

  Forbrytelsene skjedde i Nord-Uganda tidlig på 2000-tallet. Tiltalen mot ham var på hele 70 punkter, og han ble funnet skyldig på 61 av punktene, blant annet for drap, voldtekt og sexslaveri, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Ongwen var selv tidligere barnesoldat, og forsvarerne hans fremstilte ham som et offer for LRA og gruppas beryktede leder Joseph Kony.

  (NTB)

  Dominic Ongwen
  Foto: PETER DEJONG / AFP
 • Russiske sanksjoner mot ICC-aktor og britiske ministre

  Russland sier de har innført sanksjoner mot en aktor ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og flere britiske ministre.

  I kunngjøringen av sanksjonene fordømmer det russiske utenriksdepartementet «den urokkelige militære støtten fra London» til Ukraina og «den aggressive implementeringen av en Russland-fiendtlig politikk».

  ICC-aktoren som er omfattet av sanksjonene, har utstedt en internasjonal arrestordre på Russlands president Vladimir Putin.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no