Hopp til innhold
Ugandas president Yoweri Museveni
Foto: Sumy Sadurni / AFP

Uganda

Oppsummert

Torsdag 14. januar er det valg i Uganda. President Yoweri Museveni søker en sjette periode. Musevenis fremste utfordrer er den populære sangeren og politikerne kjent som Bobi Wine .

 • USA sanksjonerer belgisk handelsmann for ulovleg eksport av gull

  USA sanksjonerer den belgiske handelsmannen Alain Goetz, samt ei rekke selskap knytt til han, for å ha eksportert gull ulovleg frå Kongo, skriv NTB.

  Goetz skal gjennom sitt hovudselskap i Uganda, African Gold Refinery, ha eksportert gull ulovleg til ein verdi av fleire hundre millionar dollar, opplyser det amerikanske finansdepartementet i eit fråsegn torsdag.

  90 prosent av gullet i Kongo blir smugla til naboland som Uganda og Rwanda, der det igjen blir prosessert og eksportert i hovudsak til Dei sameina arabiske emirata.

  Goetz avviser skuldingane i eit utsegn send til nyheitsbyrået AP og seier han ikkje har nokon ferske handelsforbindingar med Kongo.

 • Rwanda åpner grensen til Uganda

  Rwanda sier fredag at de vil gjenåpne landegrensen til Uganda ved slutten av måneden, melder AFP. Grensen har vært stengt i tre år på grunn av et kjølig forhold mellom nabolandene.

 • Fattigdomen aukar under pandemien

  Over 700 millionar menneske lever i ekstrem fattigdom. Det er 100 millionar enn det ville vore utan koronapandemien, slår Norad fast i ein ny rapport.

  Den aukande ekstremfattigdomen råkar i særleg grad barn.

  – Ekstrem fattigdom betyr mindre utdanning og fleire barneekteskap, vald og ei heil rekke andre ting. I Uganda har skule vore stengde i snart to år, seier Norad-sjef Bård Vegar Solhjell til NTB.

  Han ser føre seg tre hovudstolpar i bistanden framover:

  Mest mogleg vaksine, bistand som katalysator for private investeringar og kontantstøtte til fattige.

  Bangladesh
  Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
 • Elever tilbake på skolen etter to år

  I Uganda har ikke barn og unge gått på skole siden mars 2020. I dag åpnet skolene igjen, og mer enn 15 millioner elever kom endelig tilbake til skolebenken.

  Utdanningsminister John Muyingo sier elever begynner et klassetrinn over der de sluttet i 2020, og at landets myndigheter har godt gjennomarbeidede planer for at overgangen skal gå bra.

 • 15 siktes for terror i Uganda

  Ugandisk påtalemyndighet har tatt ut terrorsiktelser mot 15 personer, blant dem en gravid kvinne, for tilknytning til flere bombeangrep i landet.

  I oktober og november var Uganda rammet av en rekke bombeangrep. Til sammen fem mennesker ble drept og flere titalls såret.

  Myndighetene mener en gruppe med bånd til jihadistgruppen ADF, som har tilhørighet i Kongo og som ifølge USA har koblinger til IS, sto bak angrepene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no