Hopp til innhold
Knust hus i Aleppo, Syria
Foto: Stanley Greene / Noorimages

Krigsforbrytelser

Oppsummert

Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) etterforsker krigsforbrytelser, folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, og stiller mistekte for retten i tillfeller der nasjonale domstoler ikke er villige eller i stand til å gjøre det.

  • Etiopia og Eritrea avviser USAs anklager om krigsforbrytelser

    Etiopia og Eritrea reagerer sterkt på USAs påstander om at deres styrker har begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Tigray-krigen.

    Utenriksdepartementet i Etiopia beskriver tirsdag anklagene fra USAs utenriksminister Antony Blinken som partiske og provoserende.

    I nabolandet Eritrea kaller utenriksdepartementet Blinkens uttalelser for ubegrunnede og ærekrenkende.

    USA konkluderte mandag med at både etiopiske og eritreiske regjeringsstyrker, Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og militsgrupper har begått krigsforbrytelser.

    – Vi ber Etiopias og Eritreas regjering, samt TPLF om å stille de skyldige til ansvar for disse grusomhetene, sa Blinken, som i forrige uke besøkte Etiopias hovedstad Addis Abeba.

    (NTB)

  • USA: Etiopia, Eritrea og TPLF har begått krigsforbrytelser

    USA konkluderer med at både etiopiske og eritreiske regjeringsstyrker, Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og militsgrupper har begått krigsforbrytelser.

    – Vi ber Etiopias og Eritreas regjering, samt TPLF om å stille de skyldige til ansvar for disse grusomhetene, sier USAs utenriksminister Antony Blinken mandag etter et besøk i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

    (NTB)

  • Mehl vil sende Kripos-etterforskere til Ukraina

    Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) bekrefter at eksperter fra Kripos kan bli sendt inn i Ukraina for å bidra til å identifisere ofre for krigsforbrytelser.

    Fredag utstedte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin. ICC anklager Putin for å være ansvarlig for krigsforbrytelser begått i Ukraina.

    Danmarks justisminister Peter Hummelgaard har tidligere denne helgen sagt at Danmark vil sende kriminalteknikere til å bistå ICC, og Mehl bekrefter overfor TV 2 at også Norge er innstilt på å gjøre det samme.

    – Norge har tidligere sendt ned to etterforskningsledere som nå jobber med utgangspunkt i Haag, og vi har hatt personell i Ukraina før, sier Mehl.

    Ifølge henne er planen å bidra med mer personell framover.

    – Det kan bli aktuelt å sende personell som kan bidra med identifisering av ofre og med kriminalteknisk kompetanse. Vi er også gode på avhør av barn eller særlig sårbare personer. Alt dette er viktig i tida som ligger foran oss, understreker hun.

    I tillegg er både Kripos og Utlendingsdirektoratet i gang med et stort arbeid opp mot ukrainske flyktninger i Norge. Mange av disse har vært eller kan ha vært utsatt for krigsforbrytelser. (NTB)

    Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl sitter ved et bord foran i en større møtesal. Ved siden av Mehl sitter Sandra Borch. Vi ser også andre landsmøtedelegater bak Mehl og Borch.
    Foto: Bjarte Johannesen / NRK
  • Den internasjonale straffedomstolen har gitt arrestordre på Putin

    Fredag utstedte den internasjonale straffedomstolen (ICC) en arrestordre ​​mot Russlands president Vladimir Putin.

    Der anklager de ham for å være ansvarlig for krigsforbrytelser begått i Ukraina, melder Reuters.

    ICC utsteder i tillegg arrestordre på Russlands barneombud Maria Lvova-Belova.

    Russland anerkjenner ikke ICCs myndighet. For at Putin skal bli arrestert er domstolen avhengig av hjelp fra myndighetene i domstolens medlemsland.

    Den internasjonale straffedomstol er en domstol for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

    Domstolen har myndighet til å straffeforfølge enkeltindivider for internasjonale forbrytelser der nasjonale rettssystemer ikke er villige eller i stand til selv å gjøre det.

  • Amnesty: Deportering av ukrainere kan være krigsforbrytelser

    Russland har trolig begått forbrytelser mot menneskeheten i Ukraina når de har forflyttet ukrainere, skriver Amnesty i en ny rapport. Ifølge Amnesty ble sivile flyttet fra okkuperte områder lenger inn i russisk-kontrollerte områder eller til Russland, og barn ble ofte skilt fra sine foreldre, i strid med folkeretten.

    Amnesty har intervjuet 88 mennesker, de fleste sivile fra Mariupol, Kharkiv, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja. De forteller også om mishandling og tortur.

    Rapporten er den mest omfattende om den russiske invasjonen av Ukraina siden Amnestys forrige rapport, som ble sterkt kritisert for å anklage Ukraina for å sette sivile i fare ved å opprette militærbaser nær skoler og sykehus.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no