Hopp til innhold
Michelle Yeoh Golden Globe
Foto: Chris Pizzello / AP

Golden Globe

Oppsummert

For 80. gang feirer den amerikanske film og TV-bransjen seg selv med prisutdelingen Golden Globe. Prisutdelingen skjer i Beverly Hills i Los Angeles. Programleder er komikeren Jerrod Carmichael.

  • «The Fabelmans» vant som beste dramafilm

    Steven Spielbergs «The Fabelmans» vant prisen som beste dramafilm under nattas Golden Globe-utdeling i Los Angeles. Filmen handler om en ung mannlig filmskaper og bygger på mye av Speilbergs eget liv.

    «House of the Dragon» vant prisen som beste TV-drama, «The Banshees of Inisherin» vant prisen for beste komedie eller musikal-serie, og «Abbott Elementary» vant som beste komedie eller musikal TV-serie.

    «The White Lotus: Sicily» vant prisen som beste mini-serie for TV.

    Steven Spielberg med Golden Globe for The Fabelmans
    Foto: Rich Polk / AP
  • Tysk krigsfilm vant Golden Globe

    Den tyske filmen «All Quiet on the Western Front» (Intet nytt fra Vestfronten) vant prisen som beste ikke-engelske film under nattas Golden Globe-utdeling i los Angeles. Filmen skildrer opplevelsene til en 17 år gammel tysk soldat under første verdenskrig. Filmen kan sees på Netflix.

    All Quiet on the Western Front
    Foto: Netflix
  • Takket skeive skuespillere under Golden Globe

    Manusforfatter og filmprodusent Ryan Murphy ble hedret med Carol Burnett-prisen under nattas utdeling av Golden Globe-priser i Los Angeles. I sin takketale fremhevet han innsatsen som mange skeive skuespillere har gjort for å overvinne hindringer i karrierenes sine. Han sa at disse skuespillerne representerte «håp og framgang».

    Han takket også prisutdeler Billy Porter som han kalte en av de mest ikoniske skuespillere i sin generasjon, og roste ham for å velge kjønnsoverskridende antrekk.

    Michaela Jae Rodrigues som er den første transpersonen som vinner en Golden Globe, for TV-serien «Pose», fikk stående applaus.

    Ryan Murphy og Billy Porter på scenen under Golden Globe 2023
    Foto: Rich Polk / AP
  • Golden Globe-vert: «Fordi jeg er svart»

    Golden Globe-juryen har i flere år fått har kritikk og blitt anklaget for etiske overtramp, rasisme og korrupsjon. I år åpnet programleder Jarrod Carmichael showet med å erklære overfor det overveiende hvite publikumet i salen, at «jeg er her fordi jeg er svart».

    Jarrodd Carmichael på Golden Globe 2023
    Foto: Stewart Cook for the HFPA / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no