Hopp til innhold
Demonstranter med bilder av Ahmaud Arbery, George Floyd og Breonna Taylor
Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB Scanpix

Rasisme i USA

Oppsummert

Rasisme i politiet og rettsvesenet i USA ble aktualisert etter drapene på blant andre George Floyd, Breonna Taylor og Ahmaud Arbery. Drapene førte til store demonstrasjoner og opptøyer i mange byer.

 • Skroter avisstripe etter rasismeanklager

  Flere store aviser i USA dropper publisering av Dilbert-tegneseriestriper etter at Dilbert-skaper Scott Adams anklages for rasisme.

  Scott Adams (65) har kalt svarte amerikanere en hatgruppe og foreslått at hvite amerikanere bør holde seg unna svarte mennesker, melder nyhetsbyrået Reuters.

  Uttalelsene falt som en kommentar til en meningsmåling fra Rasmussen Poll der svarte velgere i USA ble spurt om de var uenige eller enige i utsagnet: «Det er ok å være hvit».

  Dilbert er en tegneserie som Adams lanserte i 1989 og som gjør narr av kontorkultur. Fredag og lørdag varslet store aviser som Los Angeles Times, The Washington Post og USA Today-tilknyttede aviser at de ikke lenger vil trykke de populære tegneseriestripene.

  (NTB)

  Dilbert Comic Race
  Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP
 • Biden: Martin Luther Kings drøm er ikke oppfylt

  Borgerrettighetslederen Martin Luther King Jr drømte om raselikhet og rettferdighet. USAs president Joe Biden sier drømmen ennå ikke er gått i oppfyllelse.

  Biden talte søndag i Martin Luther King Jr. sin kirke Ebenezer Baptist Church i Atlanta i delstaten Georgia. King ville fylt 94 år samme dag.

  Presidenten besøkte kirken for å markere Martin Luther King jr.-dagen i USA, som er mandag. Dagen er til ære for borgerrettsforkjemperen som ble drept i 1968.

  Biden refererte til den berømte talen og sitatet «Jeg har en drøm».

  – Det er en drøm der vi alle fortjener frihet og rettferdighet, og det er ennå vår tids oppgave å gjøre den drømmen virkelig – fordi den ikke er det ennå, sa Biden. (NTB-AFP)

  President Joe Biden i Ebenezer Baptist Church i Atlanta Jan. 15, 2023,
  Foto: Carolyn Kaster / AP
 • Golden Globe-vert: «Fordi jeg er svart»

  Golden Globe-juryen har i flere år fått har kritikk og blitt anklaget for etiske overtramp, rasisme og korrupsjon. I år åpnet programleder Jarrod Carmichael showet med å erklære overfor det overveiende hvite publikumet i salen, at «jeg er her fordi jeg er svart».

  Jarrodd Carmichael på Golden Globe 2023
  Foto: Stewart Cook for the HFPA / Reuters
 • Anklager guvernør for å endre hudfarge på valgplakat

  Stacey Abrams som stiller til valg for demokratene som guvernør i den amerikanske delstaten Georgia, sier hun er utsatt for falske anklager fra sittende guvernør Brian Kemp. Abrams sier Kamp uriktig påstår at hun er motstander av lov og orden, og sier at han forsøker å skremme velgere ved å gjøre huden hennes mørkere enn den er på reklame foran valget om 16 dager.

  Til MSNBC sier hun at svarte velgere fortsatt er utsatt for angrep på stemmeretten fra republikanerne i Georgia. Abrams har i flere år drevet kampanje for å få svarte til å registrere seg som velgere i Georgia. Foreløpige tall fra forhåndsstemmegivingen tyder på rekorddeltakelse. Det mener Abrams skremmer republikanerne. Valgdagen er 8. november.

 • William Bryan dømt til 35 års fengsel

  William «Roddie» Bryan er dømt til 35 års fengsel for å ha filmet drapet på joggeren Ahmaud Arbery (25) i den amerikanske delstaten Georgia 23. februar 2020. Ahmaud Arbery var på joggetur i nabolaget utenfor kystbyen Brunswick, da han ble skutt og drept av to hvite menn. Bryan ble også dømt for drapet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no