Hopp til innhold
Demonstranter med bilder av Ahmaud Arbery, George Floyd og Breonna Taylor
Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB Scanpix

Rasisme i USA

Oppsummert

Rasisme i politiet og rettsvesenet i USA ble aktualisert etter drapene på blant andre George Floyd, Breonna Taylor og Ahmaud Arbery. Drapene førte til store demonstrasjoner og opptøyer i mange byer.

 • William Bryan dømt til 35 års fengsel

  William «Roddie» Bryan er dømt til 35 års fengsel for å ha filmet drapet på joggeren Ahmaud Arbery (25) i den amerikanske delstaten Georgia 23. februar 2020. Ahmaud Arbery var på joggetur i nabolaget utenfor kystbyen Brunswick, da han ble skutt og drept av to hvite menn. Bryan ble også dømt for drapet.

 • Hvit makt-aktivister arrestert nær pride-parade i USA

  31 medlemmer av en hvit maktgruppe ble lørdag arrestert i Coeur d'Alene i den amerikanske delstaten Idaho. Mennen er siktet for å ha planlagt opptøyer i forbindelse med en pride-parade.

  Mennene var iført finlandshetter og klær med merker fra Patriot Front. Politiet fant tegn til at gruppa planla opptøyer flere steder i sentrum av byen under Pride-paraden. I en stor varebil ble det funnet skjold og og en røykgranat.

  Politiet ble gjort oppmerksom på bilen av et vitne som ringte og sa det så ut som en liten hær presset seg inn i bilen på parkeringsplassen til et motell.

  TV-bilder viste mennene som knelte med hendene bundet bakpå ryggen med strips. «Ta tilbake Amerika» sto på ryggen til en av dem. De ble ført en etter en til en politibil etter at politiet fjernet maskene deres, skriver NTB.

  – Det kan virke som disse folkene ikke var kommet hit for å delta i fredelig virksomhet, sa sheriff Bob Norris. Politiet hadde økt beredskapen rundt pride-paraden.

  Patriot Front karakteriseres av Southern Poverty Law Center som en hvit, nasjonalistisk hatgruppe som oppsto etter den høyreradikale demonstrasjonen i Charlottesville i 2017, der en kvinnelig motdemonstrant ble drept.

  Hvit makt-aktivister arrestert i Coeur d'Alene i USA
  Foto: NORTH COUNTRY OFF GRID/YOUTUBE / Reuters
 • USA fjerner nedsettende stedsnavn

  Det amerikanske innenriksdepartementet har besluttet å erstatte mer enn 600 historiske stedsnavn som i dag oppfattes som nedsettende eller diskriminerende.

  Innenriksminister Deb Haaland la denne uka ut en liste over stedsnavn som vurderes endret. Haaland er norskættet og tilhører Laguna Pueblo-folket i New Mexico. Hun er første amerikanske minister med urfolksbakgrunn.

  Thumbnail for 'Archive US Deb Haaland'
  Foto: ASSOCIATED PRESS; POOL
 • Tre menn kjent skyldig i hatkriminalitet etter drap i Georgia i USA

  De tre mennene som tidligere er dømt for drapet på Ahmaud Arbery i Georgia i USA, er kjent skyldig i hatkriminalitet.

  Travis McMichael ble i fjor sammen med faren Gregory og en nabo dømt for drap på afroamerikanske Arbery og fengslet for livstid i en delstatsdomstol i Georgia.

  Tirsdag ble de kjent skyldig i hatkriminalitet.

  Saken har fått stor oppmerksomhet etter at en mobilvideo av drapet, som ble filmet av en av de tre tiltalte, gikk viralt på internett.

  (©NTB)

 • Joe Rogan ba om unnskyldning

  Den amerikanske podkast-verten Joe Rogan ber om unnskyldning for at han brukte rasistiske uttrykk i sine programmer, skriver CNN. Han la ut unnskyldningen på sin Instagram-konto lørdag. Rogan sier at videoklipp der han bruker 'n-ordet', er tatt ut av sin sammenheng og er samlet over 12 år.

  Rogan er kritisert av flere artister som har trukket musikken sin fra Spotify der Rogans podkaster blir publisert. Fredag fjernet Spotify over 70 av Rogans episoder.

  Joe Rogan
  Foto: CARMEN MANDATO / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no