Hopp til innhold
Vitit Muntarbhorn
Foto: KATSUMI KASAHARA / Ap

Kjønn og rettigheter

Oppsummert

FNs råd for menneskerettigheter har utnevnt jus-professor Vitit Muntarbhorn fra Thailand som internasjonal etterforsker av overgrep mot lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle (LHBT) over hele verden.

 • Biden forsøker å stanse trans-lov i Alabama

  USAs justisdepartement forsøker å stanse en lov i Alabama som vil straffe leger med opptil 10 år i fengsel om de gir hormonbehandling til unge transpersoner. Departementet mener loven er grunnlovsstridig og slutter seg til et pågående søksmål som er fremmet av familier og leger.

  Om forsøket ikke vinner fram, trer den nye loven i kraft 8. mai. (NTB)

 • KFUK-KFUM med unnskyldning til skeive

  Den kristne organisasjonen KFUK-KFUM ber om unnskyldning for den skade den har påført skeive. Det skriver generalsekretær Øystein Magelssen på barne- og ungdomsorganisasjonens nettsider.

  I 1988 ble en mann kastet ut av KFUK-KFUM etter å ha stått frem som homofil. Berge-Andreas Jenvin-Steinsvåg var tillitsvalgt og foreslo å starte et åpent nettverk for homofile og lesbiske i KFUK-KFUM, men fikk nei. Da han sto frem som homofil, ble han avsatt som leder og ansatt i organisasjonen.

  På KFUK-KFUMs landstreff i 1988 demonstrerte homofile og lesbiske aktivister for likeverd. Bildet viser Steinsvåg med plakaten fra landstreffet. Hendelsen fikk mye oppmerksomhet og KFUK-KFUM mottok «Homofob-prisen» senere det året.

  Temaet for TT-88 var «Uten maske». «Vi erkjenner at dette budskapet hadde en uutholdelig dobbelthet for lesbiske og homofile», skriver Magelssen.

  «I frykt og redsel trakk mange lesbiske og homofile seg ut av våre miljøer. Biskopenes nylige uttalelse gir oss derfor en god anledning til å nå, offisielt og åpent, be om unnskyldning for den skam, smerte og skade vi har påført skeive.»

  Berge-Andreas Steinsvåg etter at han i 1988 ble kastet ut av KFUK-KFUM.
  Foto: Nina Didriksen / NRK
 • New Zealand forbyr konverteringsterapi

  Parlamentet i New Zealand vedtok tysdag ei ny lov som forbyr behandlingar som skal tvinge fram ei endring i ein persons seksuelle orientering eller kjønnsidentitet, også kjent som konverteringsterapi, melder Reuters. Også Canada og fleire amerikanske statar har liknande forbod.

 • Tyske biskoper åpner for homofile og gifte prester

  Et flertall av katolske kirkeledere i Tyskland slutter seg til en tekst som åpner for å ordinere homofile og gifte prester, samt utnevne kvinnelige diakoner. Dette be klart da kirkeledere lørdag avsluttet den siste i en rekke konferanser om reform.

  Lederen for den tyske bispekonferansen, Georg Bätzing, beskrev det tre dager lange kirkemøtet i Frankfurt som en stor suksess.

  – Vi endrer kirkens konkrete handlinger, og jeg har stort håp om at vi vil lykkes med å bryte gjennom til en endret kultur: Åpenbart mer inkluderende, mer rettferdig og med delt ansvar for alle, sa han. (NTB)

Statsministerkandidatene om det tredje kjønn og lgbtq+

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no