Hopp til innhold
Vitit Muntarbhorn
Foto: KATSUMI KASAHARA / Ap

Kjønn og rettigheter

Oppsummert

FNs råd for menneskerettigheter har utnevnt jus-professor Vitit Muntarbhorn fra Thailand som internasjonal etterforsker av overgrep mot lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle (LHBT) over hele verden.

 • Regjeringen jobber med tredje kjønnskategori

  Regjeringen har bedt Bufdir utarbeide en nasjonal veileder om kjønnsmangfold.

  Utarbeidelse av veilederen er basert på en av anbefalingene i utredningen om tredje juridisk kjønnskategori.

  – I undersøkelser om levekår og livskvalitet kommer ikke-binære dårligere ut enn resten av befolkningen. Ikke-binære utsettes for mer trakassering, diskriminering og vold, sammenlignet med de fleste andre befolkningsgrupper, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  En full innføring er først mulig i 2032. I dag forteller det tredje sifferet i personnummeret om du er registrert som mann eller kvinne. Etter 2032 vil funksjonen for kjønn «skrus av» i personnummeret, og juridisk kjønn vil i stedet registreres som en egen opplysning i folkeregisteret.

  Dette gjelder alle innbyggere, og henger sammen med at vi går tom for personnumre. Hvis det opprettes en tredje juridisk kjønnskategori må man først få på plass et nytt system for registrering av juridisk kjønn.

  Veilederen skal rette seg mot offentlige og private aktører som utøver offentlige tjenester, som er i direkte kontakt med befolkningen og/eller innhenter og bruker opplysninger om kjønn i sin virksomhet.

 • Tyskland gjør det enklere å bytte kjønn

  Tysklands regjering samlet seg onsdag om et lovforslag som skal gjøre det lettere å endre juridisk kjønn. Det skal også bli lettere å bytte navn.

  Forslaget til en ny lov om selvbestemmelse innebærer at disse endringene kan gjennomføres i en forenklet prosess på et offentlig kontor.

  Loven er innrettet mot transpersoner, interseksuelle og ikke-binære personer, opplyser familiedepartementet og justisdepartementet. (NTB)

 • Fjerner navn på lesbiske mødre fra fødselsattester

  I en rekke italienske byer blir lesbiske kvinners navn fjernet fra barnas fødselsattster. Dette skjer blant annet i Milano, Padova, Firenze og Fiumicino.

  Statsminister Giorgia Melonis annonserte i mars at myndighetene ikke lenger skulle registrere barn av likekjønnede par, noe som førte til store protester. Mange skeive frykter at de skal miste rettigheter

  Det var store demonstrasjoner i Milano tidligere i år for rettighetene til skeive foreldre.

  Fjerner mødre fra fødsels­attester i Italia

  Det er som om jeg ikke eksisterer, sier Michela Liedi om å bli fjernet fra datterens fødselsattest.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no