Hopp til innhold
Vitit Muntarbhorn
Foto: KATSUMI KASAHARA / Ap

Kjønn og rettigheter

Oppsummert

FNs råd for menneskerettigheter har utnevnt jus-professor Vitit Muntarbhorn fra Thailand som internasjonal etterforsker av overgrep mot lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle (LHBT) over hele verden.

 • Mener at Romania bryter menneskerettighetene

  Den europeiske menneskerettsdomstolen mener at Romania bryter menneskerettighetene til likekjønnede par ved å ikke tillate ekteskap eller sivile partnerskap,

  I en avgjørelse tirsdag slår EMD fast at Romania bryter artikkel 8 i Den europeiske menneskerettskonvensjonen, som gir rett til respekt for privatlivet og familielivet.

  Romania ble klaget inn for EMD av 21 likekjønnede par, som argumenterte for at rumensk lov ikke respekterte menneskerettighetene deres. (NTB)

 • Montana forbyr kjønnsoperasjon for unge

  Den amerikanske delstaten Montana har blitt den seneste i rekken som forbyr helsetilbudet kjønnsbekreftende behandling til mindreårige transpersoner.

  Forbudet trådde i kraft etter at den republikanske guvernøren Greg Gianforte undertegnet det fredag.

  Montana er en av minst 15 amerikanske delstater med lover som forbyr helsetilbudet, til tross for protester fra familiene til unge transpersoner som mener tilbudet er uunnværlig.

  Debatten om forbudet i Montana vakte stor oppmerksomhet etter at den demokratiske delstatsrepresentanten Zooey Zephyr (bildet) sa til delstatsforsamlingen at de ville hatt blod på hendene dersom de vedtok forbudet.

  Zephyr har i etterkant blitt nektet å delta i debatter i forsamlingen fram til 10. mai. Republikanerne vil ikke gi henne tilbake taleretten før hun beklager uttalelsen, noe Zephyr har nektet å gjøre. (NTB)

  Zooey Zephyr,
  Foto: Thom Bridge / AP
 • Folkevalgt transperson i Montana nektes å delta i debatter

  For andre uke på rad nektes en transperson som er medlem av Montanas republikansk-dominerte delstatsforsamling, å delta i debatter.

  Zooey Zephyr, som er valgt som demokrat fra universitetsbyen Missoula i den konservative amerikanske delstaten, ble nektet å tale etter at hun i forrige uke sa at de republikanske folkevalgte ville ha blod på hendene om de forbyr kjønnsbekreftende helsetilsyn for unge transpersoner.

  Republikanerne vil ikke gi henne tilbake taleretten før hun beklager.

  Møtet i delstatsforsamlingen ble mandag stanset i en halv time da tilhengere av Zephyr ropte slagord fra galleriet og deretter ble eskortert ut, noen med makt.

  Zephyr ønsket å si sin mening om et lovforslag som vil begrense unges mulighet til å endre navn og pronomen de bruker på skolen, og kreve foreldrenes godkjenning. (NTB)

   Zooey Zephyr
  Foto: Thom Bridge/Independent Record / AP
 • Den katolske kirke i Tyskland kan velsigne likekjønnede par

  Tysklands katolske kirke vil formelt være i stand til å holde seremonier der de velsigner homofile og lesbiske par fra mars 2026, ifølge et nytt vedtak.

  Beslutningen fredag ble fattet av en forsamling som jobber med reform av den katolske kirken.

  I februar i fjor besluttet et flertall av katolske kirkeledere i Tyskland at de støtter velsignelse av likekjønnede partnerskap, ansettelse av gifte prester og utnevnelse av kvinnelige diakoner. (NTB-DPA)

 • Vil blokkere skotsk lov om kjønnsskifte

  Storbritannias statsminister Rishi Sunak planlegger å blokkere en ny skotsk lov om kjønnsskifte, skriver The Times. Ifølge avisa vil Sunak stanse loven ved å hindre at den får kongelig godkjenning neste uke. Dette blir av avisa beskrevet som et svært uvanlig skritt som vil provosere skottene.

  Den nye skotske loven vil gjøre det enklere å skifte juridisk kjønn, ved at den kun krever at en person selv erklærer kjønnsskifte, der det tidligere har vært krav om en medisinsk diagnose for kjønnsinkongruens som dokumentasjon

  Det skotske parlamentet vedtok reformen sist uke med 86 mot 39 stemmer. Reformen innebærer også at aldersgrensen for kjønnsskifte senkes fra 18 til 16 år.

  Ifølge The Times skal Sunak ta den endelige avgjørelsen neste uke, om han vil blokkere loven.

Statsministerkandidatene om det tredje kjønn og lgbtq+

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no