Vitit Muntarbhorn
Foto: KATSUMI KASAHARA / Ap

Kjønn og rettigheter

Oppsummert

FNs råd for menneskerettigheter har utnevnt jus-professor Vitit Muntarbhorn fra Thailand som internasjonal etterforsker av overgrep mot lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle (LHBT) over hele verden.

 • Demonstrerte mot homofilm i Georgia

  Hundrevis av rasende georgiere samlet seg fredag ved en kino i den georgiske hovedstaden Tbilisi for å protestere mot ensvensk-georgisk film om homofil kjærlighet. Demonstrantene brente et regnbueflagg og ropte «Lenge leve Georgia» og «Skam!».

 • Kvinnestreik i Sveits

  I dag går kvinner i Sveits ut i en omfattende streik med krav om likelønn, og færre arbeidstimer per uke for å få tid til å ta seg av barn. Sveitsiske kvinner tjente i gjennomsnitt 18,3 prosent mindre enn menn i 2016.

  Womens strike Switzerland
  Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters
 • Åpner for nøytralt kjønn på nyfødte

  Myndighetene i den amerikanske delstaten New Jersey har innført muligheten for å registrere «nøytralt kjønn» på nyfødte i fødselsregisteret, melder NBC Today. Dette skal sørge for at mennesker kan skifte kjønn i tråd med deres kjønnsidentitet senere.

 • Må steriliseres frø kjønnsskifte

  Japans høyesterett opprettholder en lov som krever at mennesker som skal skifte kjønn offisielt, må steriliseres. Kravet står i en lov fra 2004. Hensikten er å hindre forvirring i samfunnet, uttaler høyesterett ifølge NBC News.

I morgen er det parade i Kristiansand under markeringen av Skeive Sørlandsdager. Politiet sier at de ikke vil stoppe eventuelle motdemonstrasjoner hvis de foregår uten bruk av vold.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no