Vitit Muntarbhorn
Foto: KATSUMI KASAHARA / Ap

Kjønn og rettigheter

Oppsummert

FNs råd for menneskerettigheter har utnevnt jus-professor Vitit Muntarbhorn fra Thailand som internasjonal etterforsker av overgrep mot homofile, lesbiske, bifile og transseksuelle (LHBT) over hele verden.

 • – Homofile diplomater må være gift

  Partnerne til over 100 homofile diplomater i USA, nektes visum dersom de ikke gifter seg, det har Trumps administrasjon bestemt. 105 diplomatfamilier rammes av de nye reglene, som Human Rights Campaign kaller unødvendige, ondsinnede og uakseptable.

 • Vil avskaffe juridisk kjønn

  Unge Venstre går inn for å fjerne juridisk kjønn fra offentlige registre. De øvrige norske ungdomspartiene går inn for å innføre et tredje kjønn. Til Framtida.no sier Unge Venstre-leder Sondre Sandsmark at de vil ta debatten et steg videre.

 • Portugal-ja til skifte av kjønns-ID

  Portugals nasjonalforsamling har vedtatt en ny lov som åpner for at alle over 16 år kan skifte navn og kjønn uten legeerklæring. Portugal blir dermed det sjette landet i Europa som gir folk rett til selv å bestemme sitt kjønn.

 • Religion har ansvar for homoskepsis

  Tidligere LHBT-leder Bård Nylund mener sørlendingers motvilje mot homofile henger sammen med religion. Både representanter for Frikirken og lederen av bispedømmerådet i Agder og Telemark, Jan O. Olsen, er langt på vei enig, skriver Aust-Agder Blad.

  Jan Olav Olsen
  Foto: Svein Sundsdal / NRK
 • Vil lære innvandrere om skeiv sex

  Mennesker som er nye i Norge bør lære om homofili og skeiv sex, mener stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H). Hun sier homofili er tabu i mange innvandrermiljøer, og at mange opplever det som vanskelig å godta sin legning.

I morgen er det parade i Kristiansand under markeringen av Skeive Sørlandsdager. Politiet sier at de ikke vil stoppe eventuelle motdemonstrasjoner hvis de foregår uten bruk av vold.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no