NRK Meny
Vitit Muntarbhorn
Foto: KATSUMI KASAHARA / Ap

Kjønn og rettigheter

Oppsummert

FNs råd for menneskerettigheter har utnevnt jus-professor Vitit Muntarbhorn fra Thailand som internasjonal etterforsker av overgrep mot homofile, lesbiske, bifile og transseksuelle (LHBT) over hele verden.

 • Portugal-ja til skifte av kjønns-ID

  Portugals nasjonalforsamling har vedtatt en ny lov som åpner for at alle over 16 år kan skifte navn og kjønn uten legeerklæring. Portugal blir dermed det sjette landet i Europa som gir folk rett til selv å bestemme sitt kjønn.

 • Religion har ansvar for homoskepsis

  Tidligere LHBT-leder Bård Nylund mener sørlendingers motvilje mot homofile henger sammen med religion. Både representanter for Frikirken og lederen av bispedømmerådet i Agder og Telemark, Jan O. Olsen, er langt på vei enig, skriver Aust-Agder Blad.

  Jan Olav Olsen
  Foto: Svein Sundsdal / NRK
 • Vil lære innvandrere om skeiv sex

  Mennesker som er nye i Norge bør lære om homofili og skeiv sex, mener stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H). Hun sier homofili er tabu i mange innvandrermiljøer, og at mange opplever det som vanskelig å godta sin legning.

 • Omstridt baker får støtte

  En baker i Colorado i USA som nektet å bake bryllupskake til et homofilt par, får støtte i USAs høyesterett. Høyesterett går dermed mot delstatens borgerrettskommisjonen, som mente bakeren hadde brutt en lov mot diskriminering av homofile.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no