Hopp til innhold
Røde valmuer til minne som soldatene som falt på slagmarken under 1. verdenskrig.
Foto: POOL / Reuters

1. verdenskrig

Oppsummert

11. november 1918 tok første verdenskrig slutt. Dagens blir i mange land markert med røde valmuer til minne om soldatene som døde på slagmarken i Europa. Valmuene referer til diktet «In Flanders Fields» hvor røde valmuer vokser opp av slagmarken.

 • Minnesmerke får ikke flaggstang

  I Bærum skal det settes opp et minnesmerke over krigsseilerne fra andre verdenskrig. Det er allerede bevilget 100.000 kroner til minnesmerket, og snart skal politikerne bestemme hvor det skal stå.

  Men kommunen vil foreløpig ikke betale for flaggstanga som initaitivtakeren ønsker seg, fordi flagging vil bety ekstra ansvar og utgifter for kommunen.

 • Jødisk hjem i Larvik fredes

  Riksantikvaren freder huset og eplehagen til familien Sachnowitz i Larvik. Familien ble deportert under andre verdenskrig. Kun én kom hjem igjen.

  Familien var blant 773 jøder fra Norge som ble sendt til dødsleirene under andre verdenskrig. Herman Sachnowitz, ett av åtte barn i familien, var den eneste som overlevde.

  (NTB)

  Sveins gate 15 i Larvik fredet
  Foto: Vestfold og Telemark fylkeskommune Siv Abrahamsen / NTB
 • Freder jødisk hjem i Larvik

  Riksantikvaren freder huset og eplehagen til familien Sachnowitz som ble deportert og drept under andre verdenskrig. Av ni familiemedlemmer var det bare sønnen Herman Sachnowitz som overlevde.

  Fredningen skal bidra til at den jødiske befolkningens liv og historie i Norge blir dokumentert og tatt vare på.

  Eplehagen blir også fredet. Den består av åtte trær plantet for hvert av barna i familien, i tillegg til et tre som Israel Leib Sachnowitz plantet for sin kone Sara da hun døde.

 • Tysk krigsfilm vant Golden Globe

  Den tyske filmen «All Quiet on the Western Front» (Intet nytt fra Vestfronten) vant prisen som beste ikke-engelske film under nattas Golden Globe-utdeling i los Angeles. Filmen skildrer opplevelsene til en 17 år gammel tysk soldat under første verdenskrig. Filmen kan sees på Netflix.

  All Quiet on the Western Front
  Foto: Netflix
 • Skal plante slovakisk fredstre på Aulestad

  Onsdag 25. mai skal Slovakias ambassadør Roman Bužek plante et fredstre på Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad i Lillehammer.

  Fredstreet er et initiativ fra den internasjonale bevegelsen International Tree of Peace, som startet i Slovakia i forbindelse med 100-årsmarkeringen for slutten av første verdenskrig i 2018.

  Treet er en spisslønn importert fra Slovakia, og skal plantes på Aulestad fordi Slovakia har et sterkt forhold til Bjørnson.

  Dikterboligen Aulestad i Gausdal

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no