Hopp til innhold

Finsk-russisk strid om asylsøkere: Norge følger tett med

Strømmen av flyktninger til Finland fra Russland øker. Nå truer finske myndigheter med å stenge enda flere grenseoverganger. Inn til Norge er trafikken normal.

Finland grense

ØKNING: Den siste tiden har det vært en markant økning i flyktninger som krysser grensen fra Russland til Finland. Finland har alt stengt fire av ni grenseoverganger, og vurderer nå å stenge flere.

Foto: Vesa Moilanen Lehtikuva / NTB

– Vi kommer ikke til å godta dette. Finland står klar og forbereder seg på å kunne iverksette ytterligere tiltak om nødvendig, sa statsminister Petteri Orpo da han holdt en pressekonferanse ved Vartius grensestasjon i Kuhmo mandag ettermiddag.

Finland varslet torsdag forrige uke at fire av landets ni grenseoverganger til Russland kom til å bli stengt fram til 18. februar neste år. Årsaken er en økning i antall asylsøkere som har krysset grensa den siste tiden.

– Det ser ut til å være organisert og ser ut til å fortsette, konkluderte Orpo.

Natt til lørdag stengte finnene grenseovergangene Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra og Niirala sørøst i landet, skriver NTB.

Storskog grensestasjon

Norge kan stenge grensen mot Russland på kort varsel: – Vi er forberedt

Kom syklende i 20 minusgrader

I helgen opplyste den finske grensevakten at flyktninger hadde dukket opp ved Vartius for første gang på et år. Lørdag søkte 67 personer om asyl der, mens det på søndag kom inn 16 søknader.

Jouko Kinnunen, sjefen for grensevakten ved Vartius, sier til nyhetsbyrået STT at russerne aktivt jobber med å sende mennesker til grensa.

– De presser folk til grensa og stenger portene bak dem. Mitt inntrykk er at mange av dem ikke vil komme til Finland.

Mandag ettermiddag kom 35 flyktninger syklende til grenseovergangen Salla, skriver Hufvudstadsbladet. Da var det rundt 20 minusgrader og mye snø i området.

Storskog grensekontrollsted

Foreløpig er det normal trafikk over grensen ved Storskog i Sør-Varanger. Men politiet følger med.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Normal trafikk over Storskog

Trafikken over den norsk-russiske grensen ved Storskog er normal, det sier stabssjef Tarjei Sirma-Tellefsen hos Finnmark politidistrikt til NRK mandag ettermiddag.

– Vi monitorer trafikken tett og det som skjer i Finland. Vi vet at situasjonen kan endre seg raskt og har beredskapsplaner for det.

Justisminister Emilie Enger Mehl sa forrige uke at det kan bli aktuelt å stenge grensen på kort varsel.

Emilie Enger Mehl står i Stortingshallen. Hun har blondt hår festet bak hodet og har på seg sort- og hvitmønstret jakke. Bak henne er vegger i gult og oransje. Hun har hvit skjorte, som er åpen i halsen. Hun ser til venstre og har et uttrykk som er litt avslappet og litt avventende/spent.

– Vi er forberedt på å gjøre tiltak, og i ytterste konsekvens å stenge grensa, om det blir nødvendig, sier justisminister Emilie Enger Mehl til NRK.

Foto: William Jobling / NRK

Stabssjefen sier at politiet har økt årvåkenhet og territorialkontroll etter at Russland invaderte Ukraina i 2022.

– Økt årvåkenhet er viktig ikke bare for politiet, men for hele samfunnet.

Sirma-Tellefsen sier at folk har vært svært flinke til å varsle om de ser noe unormalt eller mistenkelig aktivitet.

– Det ønsker vi at man skal fortsette med.

Les også Rekordmange asylsøkere over Storskog

Norsk-russisk grense