NRK Meny
Vi forklarer på to minutter.

EUs energibyrå Acer

Oppsummert

Regjeringen vil knytte Norge til EUs energibyrå Acer. Det betyr at deler av nasjonal myndighet overføres. Målet er å få et felles strøm- og gassnett i Europa. Kritikerne frykter at Acer vil gi flere utenlandskabler og høyere strømpriser i Norge.

 • Mener kraftkabel vil bli lønnsom

  Det hardt kritiserte kabelprosjektet NorthConnect mellom Norge og Skottland vil bli det mest lønnsomme noensinne, sier direktør Oluf Ulseth i bransjeorganisasjonen Energi Norge til NTB. Han mener at regjeringen må si ja til kabelforbindelsen.

 • Starter innsamling for Acer-prøving

  Organisasjonen Nei til EU startet fredag en innsamling. Formålet er en rettslig prøving av hvorvidt å knytte Norge til Acer er i tråd med Grunnloven. – Vi er klar til å ta saken hele veien gjennom rettssystemet, sier leder Kathrine Kleveland.

 • Tajik nektes å tale 1. mai

  Ap-nestleder Hadia Tajik skulle etter planen holde 1. mai-tale i Haugesund og Sauda, men Nord-Rogaland LO sa mandag at hun ikke får komme. Bakgrunnen er den omstridte Acer-saken, bekrefter styreleder Geir Allan Stava i Nord-Rogaland LO overfor VG.

 • Acer-omkamp hvis Island sier nei

  Senterpartiet mener Acer-saken må behandles på nytt i Stortinget hvis Island sier nei til EUs energitilsyn, Acer. I EØS legges det ned veto for alle land eller ingen. Går Island inn for et veto, vil Acer normalt bli stanset også for Norge.

Acer-saken behandles i Stortinget i dag

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no