Hopp til innhold
Vi forklarer på to minutter.

EUs energibyrå Acer

  • Støre om Acer-press fra EU: – Det er Norge som bestemmer

    Torsdag ba EUs energikommissær Kadri Simson om at Norge kobler seg tettere på EUs energimarked, og at vi slutter oss til EUs fjerde energimarkedspakke.

    – Det bestemmer vi. Det er Norge som bestemmer om vi skal ha flere utenlandskabler. Det går ikke denne regjeringen inn for, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK på fredag.

    Simson sa også at det kunne få konsekvenser for Norge dersom ikke norske myndigheter fikk fortgang på prosessen.

    – Det er jeg ikke bekymret for. Jeg tror at EU har sett fordelen med Norge som stabil energileverandør, sier Støre.

    Han legger til at Norge har valgt å samarbeide med EU om energi og klima.

    – Det er jeg veldig for. Men jeg tror at hun skal få med seg at vi tar beslutninger om de vedtakene som kommer i dette samarbeidet, og vurderer dem en for en, sier Støre.

    München-støre-170224
    Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK
  • Utenriksministeren om EUs fjerde energipakke: Det kan komme noe til våren

    Deler av EUs fjerde energipakke er nødvendigvis ikke så langt unna, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Han avviser at de har en tidsplan.

    Regjeringen jobber nå med hvordan deler av EUs fjerde energipakke kan innføres i Norge. Til Nationen sier utenriksministeren at den nødvendigvis ikke er veldig langt unna.

    – Jeg forstår det på Terje Aasland som at det kan komme noe i løpet av våren, sier Eide.

    Energiminister Aasland (Ap) har hatt flere møter med EU om hvordan regelverket, som også kalles Ren energipakke, kan innføres med eventuelle tilpasninger. Aasland avviser at departementet har en tidsplan for arbeidet og opplyser til avisen at de jobber med å gå grundig gjennom de ulike direktivene i pakken.

    Det mest kontroversielle med energipakken er at den gir EUs energibyrå Acer utvidet myndighet. Regjeringen er splittet i synet på Ren energi-pakken. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har uttalt til Dagbladet at det er uaktuelt å innføre pakken så lenge Sp sitter i regjering.

    (NTB)

  • Noreg får kritikk i EU-referat

    Møtereferata i Brussel har tradisjonelt eit diplomatisk språk, men i eit nytt referat får Noreg kritikk for tida vi bruker på å innføre energidirektiv frå EU.

    Med tilvising til Fit for 55 skriv EØS-rådet at dei har sett «svært lite progresjon («we have seen very little progress»). Dei legg til at arbeidet må ha «topp prioritet» og at ingen av partane «har råd til» forseinkingar.

    NRK har tidlegare skrive at europeiske lover hopar seg opp på norskegrensa.

  • Støre: Bra vi har fått avklaring frå Høgsterett i Acer-saka

    Statsminister Jonas Gahr Støre seier i ei fråsegn at han er glad for at Høgsterett har stadfesta at Stortinget brukte rett framgangsmåte då dei vedtok å innlemme EUs tredje energipakke i 2018 med alminneleg fleirtal.

    Nei til EU meinte vedtaket var i strid med Grunnlova, og tok saka til domstolane. Dei tapte både i tingretten, lagmannsretten og Høgsterett.

    – Det er bra vi har fått Høgsteretts avklaring i ei sak som har vore omstridd i mange år, både rettsleg og politisk. Denne prosessen har vist den norske rettsstaten på sitt beste, seier Støre.

  • Nei til EU tek Acer-dommen til etterretning

    Nei til EU meiner det framleis var rett og viktig å ta Acer-saka til domstolane. Dei meinte vedtaket i Stortinget om å knyte seg til EUs energibyrå Acer var i strid med Grunnlova, men organisasjonen tapte saka i både tingretten, lagmannsretten og Høgsterett. Leiar i Nei til EU, Einar Frogner, seier dei tek dommen til etterretning, men at dei vil halde fram å kjempe mot nye energipakkar.

    – No er punktum sett for energipakke 3. Men no er energipakke 4 til behandling. Og vi vil mobilisere for at han blir stoppa, for det vil føre til at vi må avstå frå meir sjølvråderett, seier han til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no