Vi forklarer på to minutter.

EUs energibyrå Acer

Oppsummert

Regjeringen vil knytte Norge til EUs energibyrå Acer. Det betyr at deler av nasjonal myndighet overføres. Målet er å få et felles strøm- og gassnett i Europa. Kritikerne frykter at Acer vil gi flere utenlandskabler og høyere strømpriser i Norge.

 • Pressar på for sterkare Acer-sjef

  Energiministrane er samde om eit kompromissforslag i forhandlingane om kor stor makt Acer skal få. For at kommisjonen skal godta eit kompromiss, må direktøren i byrået få ei sterkare rolle enn det vert lagt opp til, åtvarar klimakommissæren i EU.

 • EUs medlemsland er einige om Acer

  EUs medlemsland har klart å samle seg om eit kompromissforslag i dei vanskelege diskusjonane om kor stor makt energibyrået Acer skal få. Det opplyser diplomatar i forkant av EUs energiministermøte, som finn stad i Luxembourg 11. juni.

 • Mener kraftkabel vil bli lønnsom

  Det hardt kritiserte kabelprosjektet NorthConnect mellom Norge og Skottland vil bli det mest lønnsomme noensinne, sier direktør Oluf Ulseth i bransjeorganisasjonen Energi Norge til NTB. Han mener at regjeringen må si ja til kabelforbindelsen.

 • Starter innsamling for Acer-prøving

  Organisasjonen Nei til EU startet fredag en innsamling. Formålet er en rettslig prøving av hvorvidt å knytte Norge til Acer er i tråd med Grunnloven. – Vi er klar til å ta saken hele veien gjennom rettssystemet, sier leder Kathrine Kleveland.

Acer-saken behandles i Stortinget i dag

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no