Vi forklarer på to minutter.

EUs energibyrå Acer

Oppsummert

Regjeringen vil knytte Norge til EUs energibyrå Acer. Det betyr at deler av nasjonal myndighet overføres. Målet er å få et felles strøm- og gassnett i Europa. Kritikerne frykter at Acer vil gi flere utenlandskabler og høyere strømpriser i Norge.

 • Avviser Acer-søksmål

  Oslo tingrett avviser Nei til EUs søksmål om grunnlovsmessigheten bak Stortingets Acer-vedtak. Nei til EU anker avgjørelsen. Organisasjonen mener staten har brutt grunnloven ved å la et simpelt stortingsflertall vedta EUs tredje energipakke.

 • Acer-reform vedtatt i EU

  EUs reform av energibyrået Acer ble onsdag endelig godkjent, opplyser det rumenske formannskapet til EU. Stortinget sa i fjor ja til å la Norge bli med i Acer, men saken er fortsatt til behandling i Alltinget på Island.

 • EU i mål med reform av Acer

  EU har kome fram til eit forlik i forhandlingane om reform av energibyrået Acer. Det store spørsmålet har vore kor omfattande fullmakter Acer skal få. EUs klimasjef seier forliket er eit viktig steg i overgangen til eit reint og trygt energisystem.

 • EU nærmer seg enighet om Acer

  Konklusjonen er trolig like om hjørnet i forhandlingene om reform av EUs energibyrå Acer, skriver NTB. Det store spørsmålet har vært hvor omfattende fullmakter Acer skal få. Stortinget sa i mai ja til at Norge skal bli med i Acer.

 • Pressar på for sterkare Acer-sjef

  Energiministrane er samde om eit kompromissforslag i forhandlingane om kor stor makt Acer skal få. For at kommisjonen skal godta eit kompromiss, må direktøren i byrået få ei sterkare rolle enn det vert lagt opp til, åtvarar klimakommissæren i EU.

Acer-saken behandles i Stortinget i dag

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no