Hopp til innhold
EU
Foto: E.C. / Scanpix

Norge og EU

Oppsummert

To ganger har Norge sagt nei til EU-medlemskap etter folkeavstemninger. Norges forhold til EU er regulert i EØS-avtalen som gir nordmenn de samme rettigheter og plikter som innbyggere i EU når det gjelder handel, arbeid, studier og borett.

 • Norge og EU inngår nytt forsvarssamarbeid

  Norge og EU har fredag inngått en ny avtale om sikkerhets- og forsvarssamarbeid.

  – Intensjonen er blant annet å styrke samarbeidet om krisehåndtering, forsvarsindustri, romsamarbeid, kritisk infrastruktur og hybride trusler, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

  Avtalen ble inngått i Brussel på tirsdag, og ble undertegnet av utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og EUs utenrikssjef Josep Borrell.

  – Russlands fullskala invasjon av Ukraina har endret våre sikkerhetspolitiske omgivelser. Nato er og blir ankerfestet for norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Samtidig tar EU i større grad initiativ til også å fylle roller som er viktige for Nato, sier Gram.

 • EU skjerper utslippskravene til tungtransporten

  Utslippene fra busser, lastebiler og annen tungtransport skal ned med 90 prosent innen 2040, har EU vedtatt.

  EU-landene og EU-parlamentet kom til enighet om saken i februar, og mandag ble de nye reglene formelt vedtatt av Ministerrådet.

  Ifølge de nye reglene skal CO2-utslippene fra tungtransporten ha falt med 45 prosent i 2030, 65 prosent i 2035 og 90 prosent i 2040.

  Det betyr at lastebiler, semitrailere og busser må over fra bensin og diesel til elmotorer og hydrogen.

  Bybusser skal i hovedsak være elektriske innen 2030. (NTB)

 • Energiministeren til EU om fornybardirektiv: – Vi har trappet opp gjennomgangen

  Energiminister Terje Aasland bekrefter at han har svart EUs kommissær om EUs fornybardirektiv.

  – I brevet til energikommissæren har jeg meddelt at vi har trappet opp gjennomgangen av direktivet og arbeider sammen med våre EØS/Efta-partnere med å lage et utkast til EØS-vedtak, skriver Aasland (Ap) i en sms til Nationen.

  EUs energikommissær Kadri Simson skrev i mars et brev til den norske regjeringen. Der uttrykte hun forventning om at fornybardirektivet skal være tatt inn i EØS-avtalen innen 13. august i år. Hvis det ikke skjer, truet Simson med at det kan komme mottiltak.

  Norge og de andre Efta-landene fikk også frist til 13. mai med å svare EU-kommisjonen på hvordan direktivet skal innføres. Det har ikke Aasland gjort i brevet, ifølge Altinget. (NTB)

  Terje Aasland
  Foto: Sindre Thoresen Lønnes / NRK
 • Noreg trekk seg frå omstridd oljeavtale

  Noreg gjer som EU, og trekk seg frå ein avtale som skulle sikra internasjonale investeringar i olje og gass, skriv NTB.

  Denne veka slutta Europaparlementet seg til EU-kommisjonen sitt forslag om å trekka unionen frå det internasjonale energicharteret.

  Avtalen vart oppretta på 90-talet og inneber at energiinvestorar kan saksøka land og krevje erstatning om politiske tiltak eller lovar påverkar fortenesta deira negativt.

  Fleire land har i det siste trekt seg frå avtalen.

 • Norge inngår industripartnerskap med EU

  Et nytt industripartnerskap med EU skal sikre flere norske arbeidsplasser innen blant annet batteriproduksjon.

  – Dette industripartnerskapet skaper en vinn-vinn-situasjon for Norge og EU. Skal vi nå våre ambisiøse mål for klima og grønn omstilling, er vi avhengig av å jobbe enda tettere og mer målrettet, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

  Torsdag satte han og EU-kommissær Maros Sefcovic sine navnetrekk under industriavtalen.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no