Hopp til innhold
EU
Foto: E.C. / Scanpix

Norge og EU

Oppsummert

To ganger har Norge sagt nei til EU-medlemskap etter folkeavstemninger. Norges forhold til EU er regulert i EØS-avtalen som gir nordmenn de samme rettigheter og plikter som innbyggere i EU når det gjelder handel, arbeid, studier og borett.

  • Norge og EU inngår nytt forsvarssamarbeid

    Norge og EU har fredag inngått en ny avtale om sikkerhets- og forsvarssamarbeid.

    – Intensjonen er blant annet å styrke samarbeidet om krisehåndtering, forsvarsindustri, romsamarbeid, kritisk infrastruktur og hybride trusler, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

    Avtalen ble inngått i Brussel på tirsdag, og ble undertegnet av utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og EUs utenrikssjef Josep Borrell.

    – Russlands fullskala invasjon av Ukraina har endret våre sikkerhetspolitiske omgivelser. Nato er og blir ankerfestet for norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Samtidig tar EU i større grad initiativ til også å fylle roller som er viktige for Nato, sier Gram.

  • EU skjerper utslippskravene til tungtransporten

    Utslippene fra busser, lastebiler og annen tungtransport skal ned med 90 prosent innen 2040, har EU vedtatt.

    EU-landene og EU-parlamentet kom til enighet om saken i februar, og mandag ble de nye reglene formelt vedtatt av Ministerrådet.

    Ifølge de nye reglene skal CO2-utslippene fra tungtransporten ha falt med 45 prosent i 2030, 65 prosent i 2035 og 90 prosent i 2040.

    Det betyr at lastebiler, semitrailere og busser må over fra bensin og diesel til elmotorer og hydrogen.

    Bybusser skal i hovedsak være elektriske innen 2030. (NTB)

  • Energiministeren til EU om fornybardirektiv: – Vi har trappet opp gjennomgangen

    Energiminister Terje Aasland bekrefter at han har svart EUs kommissær om EUs fornybardirektiv.

    – I brevet til energikommissæren har jeg meddelt at vi har trappet opp gjennomgangen av direktivet og arbeider sammen med våre EØS/Efta-partnere med å lage et utkast til EØS-vedtak, skriver Aasland (Ap) i en sms til Nationen.

    EUs energikommissær Kadri Simson skrev i mars et brev til den norske regjeringen. Der uttrykte hun forventning om at fornybardirektivet skal være tatt inn i EØS-avtalen innen 13. august i år. Hvis det ikke skjer, truet Simson med at det kan komme mottiltak.

    Norge og de andre Efta-landene fikk også frist til 13. mai med å svare EU-kommisjonen på hvordan direktivet skal innføres. Det har ikke Aasland gjort i brevet, ifølge Altinget. (NTB)

    Terje Aasland
    Foto: Sindre Thoresen Lønnes / NRK
  • Noreg trekk seg frå omstridd oljeavtale

    Noreg gjer som EU, og trekk seg frå ein avtale som skulle sikra internasjonale investeringar i olje og gass, skriv NTB.

    Denne veka slutta Europaparlementet seg til EU-kommisjonen sitt forslag om å trekka unionen frå det internasjonale energicharteret.

    Avtalen vart oppretta på 90-talet og inneber at energiinvestorar kan saksøka land og krevje erstatning om politiske tiltak eller lovar påverkar fortenesta deira negativt.

    Fleire land har i det siste trekt seg frå avtalen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no