Jorbruk
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Norge og EU

Oppsummert

I februar i år startet Norge en ny runde med EU-forhandlinger. I april kom Norge og EU til enighet om en ny artikkel 19-avtale, som gjelder handel med landbruksvarer.

 • Norge og EU enige om klimapakt

  Norge har og EU er enige om klimaplanen for årene frem mot 2030. – Dette er den viktigste og mest forpliktende avtalen vi inngår med EU på mange år, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen til NTB. Planen må også formelt godkjennes på EU-siden.

 • EU angriper norsk pizzatoll

  EU vil ha nye forhandlinger med Norge for å få ned tollen på ferdigvarer som pizza, sjokolade, suppe og saus. Det er den norske tollen på handel med bearbeidede landbruksvarer EU nå vil til livs. Utenriksministeren opplever ikke dette som noe press.

 • EU ber Noreg bidra til grensestyrke

  EU ber Noreg bidra med pengar og personell til ein ny grensestyrke på 10000 vakter som skal hindre ulovleg innvandring til Europa. Grunnen er at styrken skal leggast under det europeiske byrået Frontex, der EFTA-landa er med som assosierte medlemmar.

 • NHO: Fint at Norge får toll-unntak

  Norge får unntak fra EUs nye toll på stålprodukter. Det gode nyheter for næringslivet, mener NHO. – For flere norske bedrifter er import og eksport av stål fra og til EU viktig, sier direktør Tore Myhre i NHOs internasjonale avdeling til NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no