Hopp til innhold
Palestinere går mellom utbombede ruiner langs en sandkledd gate i Khan Yunis. Det er dag, blå himmel og sol. De grå, ødelagte bygningene rammer rundt gaten på begge sider og kaster skygger over en haug med bygningsrester til venstre i bildet.
Foto: EYAD BABA / AFP

Den israelsk-palestinske konflikten

Oppsummert

Sidan 7. oktober 2023 har det herja krig mellom Hamas og Israel etter åtak frå Hamas. Krigen er ei eskalering i den langvarige konflikten. 1487 israelarar og over 38.000 palestinarar er drepne.

  • FN anslår at over 190.000 mennesker har flyktet fra Khan Younis og Deir al Balah siste uken

    FN anslår at over 190.000 mennesker har flyktet fra Khan Younis og Deir al Balah i Gaza den siste uken, opplyser talsperson for FNs generalsekretær Farhan Haq.

    Samtidig er hundrevis fortsatt strandet i det østlige Khan Younis mens kampene fortsetter.

    – Nok en gang understreker vi at alle parter i konflikten må respektere sine forpliktelser i henhold til internasjonal humanitær lov, inkludert ved å sørge for konstant å skåne sivile og sivile gjenstander, sier Haq.

    Som legger til at det inkluderer å la sivile reise til tryggere områder og la dem komme tilbake så snart omstendighetene tillater det.

    – Folk må kunne motta humanitær hjelp, enten de flytter eller blir.

    Røyken stiger etter israelske angrep under en israelsk militæroperasjon, midt i Israel-Hamas-konflikten, i Khan Younis, på den sørlige Gaza-stripen, 24. juli 2024.
    Foto: Hatem Khaled / Reuters/NTB
  • Biden ba Netanyahu om å sluttføre avtale om våpenhvile

    USAs president Joe Biden møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu torsdag. Biden skal ha bedt Netanyahu om å sluttføre en avtale om våpenhvile i Gaza, samt løslatelser av gisler.

    Ifølge Det hvite hus skal de også ha diskutert den humanitære krisen på Gazastripen, og behovet for å fjerne hindringer som gjør hjelpearbeidet vanskelig, melder nyhetsbyrået AFP.

    USAs president Joe Biden og Israels Benjamin Netanyahu under møtet i Det hvite hus 25. juli 2024.
    Foto: Susan Walsh / AP
  • Harris: Alvorlig bekymret for ofrene i Gaza

    USAs visepresident Kamala Harris hadde torsdag kveld møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

    – Jeg har i kveld gitt min støtte til at Israel har rett til å forsvare seg selv, men at jeg alvorlig bekymret over ofrene i Gaza, sa Harris.

    Harris sa også at det var et oppriktig og konstruktivt møte.

    Hun skal ha bedt Netanyahu om å få i havn en fredsavtale.

    – Det har vært bevegelsene i samtalene og det er på tide å få avtalen gjennomført. Vi kan ikke se bort fra tragediene, eller tillate oss å bli følelsesløse for alle som lider. Jeg vil ikke tie, sa Harris.

    Harris støtter også tostatsløsningen og ser det som eneste utvei som kan sikre at Israel forblir en jødisk og demokratisk stat, og som vil sørge for at palestinere får frihet, sikkerhet og velstand.

    Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs visepresident Kamala Harris håndhilser og ser på hverandre med amerikanske og israelske flagg i bakgrunnen
    Foto: Julia Nikhinson / AP/NTB
  • Trump ber om en rask slutt på krigen i Gaza

    Torsdag tok presidentkandidat Donald Trump til orde for en rask slutt på krigen med Hamas og løslatelse av gislene i Gaza i et intervju med Fox News.

    Fredag skal Israels statsminister Benjamin Netanyahu til Florida for å besøke Trump på hans eiendom Mar-a-Lago.

    I tillegg kritiserte Trump demonstrantene som møtte opp ved Capitol Hill for å protestere mot Israels krigføring i Gaza og Netanyahus invitasjon til Kongressen onsdag. Ifølge Trump burde demonstrantene dømmes til ett års fengsel for skjending av det amerikanske flagget.

    (NTB)

  • Minst 30 palestinarar drepne på Gaza siste døgnet

    Ifølge Gazas helsedepartement er over 30 palestinarar drepne på Gazastripa siste døgnet.

    Til no har 39.175 palesinarar blitt drepne sidan krigen starta 7. oktober i fjor. 90.403 menneske er såra, ifølge helsedepartementet.

    Opplysningane om drepne og såra er ikkje stadfesta av uavhengige kjelder, men vert sett på som truverdige av FN og andre organisasjonar.

    Smoke rises following Israeli strikes, in Khan Younis
    Foto: Hatem Khaled / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no