Hopp til innhold
To menn bærer vaskeutstyr i ruinene av en gate i Khan Yunis, sør i Gaza.
Foto: AFP

Den israelsk-palestinske konflikten

Oppsummert

Sidan 7. oktober 2023 har det herja krig mellom Hamas og Israel etter åtak frå Hamas. Krigen er ei eskalering i den langvarige konflikten. Laurdag 13. april angrep Iran Israel med dronar og missiler.

 • Utsetter Bergen Fringe Festival på ubestemt tid

  Årets Bergen Fringe Festival blir utsatt på ubestemt tid.

  – Vi beklager sterkt overfor medarbeidere, kunstnere og kompanier som blir påvirket av denne avgjørelsen, skriver styret i en e-post til NRK.

  Bakgrunnen er kritikken dei har møtt for å avinvitere kunstnaren Ori Lenkinski, på bakgrunn av hennar nasjonalitet.

  – Vi beklager at en slik prinsipiell avgjørelse går ut over
  enkeltkunstnere og kompanier. Vi beklager sterkt at kommunikasjonen rundt dette har vært uheldig, og har kunnet misforståes. På bakgrunn av sakens karakter og omfang tar vi konsekvensene av dette, og utsetter årets festival på ubestemt tid, skriver styret.

 • Senatet i USA vedtok hjelpepakke

  Et flertall i det amerikanske Senatet stemte sent tirsdag kveld for den store støttepakken til Ukraina. Vedtaket inkluderer støttepakker til Israel og Taiwan.

  Allerede før opplesingen av stemmene var ferdig, ble det klart at det var nok ja-stemmer til å vedta hjelpepakkene. Da alle stemmene var registrert var det klart at 79 senatorer hadde stemt for forslaget, mens 18 stemte mot. Det ble dermed vedtatt med klar margin.

  Støttepakken til Ukraina er på 61 milliarder dollar, som tilsvarer drøyt 670 milliarder kroner med dagens kurs. Samtidig kan Taiwan få en støttepakke på 8,1 milliarder dollar, og Israel får militær støtte på 13 milliarder dollar. Hjelpepakken til Israel inkluderer drøyt 9 milliarder dollar i humanitær bistand til Gaza og andre utsatte grupper og 3,6 milliarder til å styrke Israels sikkerhet.

  (NTB)

 • Norge med sanksjonspakke mot voldelige bosettere på Vestbredden

  Norge har gått sammen med EU med å innføre en ny pakke sanksjoner mot voldelige bosettere på Vestbredden.

  – Det er nytt at vi nå også har en sanksjonspakke mot navngitte bosettere, opplyser utenriksminister Espen Barth Eide tirsdag kveld.

  Han legger til at det er viktig for å gi tydelige signaler.

  – Vi ser at en del av bosetterne som bor i ulovlige israelske bosettninger tar seg til rette. De bruker vold og prøver å tvinge palestinerne ut av disse områdene. Hvis Vestbredden bryter sammen i tillegg til det som skjer i Gaza nå, så tror jeg vi er enda nærmere en enda større konflikt, sier Espen Barth Eide til NRK tirsdag kveld.

 • SV mener regjeringen må innføre sanksjoner mot Israel

  Det er nå 200 dager siden Hamas angrep Israel og Israel svarte med voldsomme angrep mot Gazastripen.

  Flere enn 34 000 palestinere er drept, et stort flertall kvinner og barn.

  SV politiker Ingrid Fiskaa mener regjeringen må gjøre mer og innføre sanksjoner mot Israel og statsminister Benjamin Netanyahu.

  – Vi mener at maktpersoner i det israelske regimet som står ansvarlig for de krigsforbrytelsene vi nå ser at deres penger og eiendeler blir fryst ned, som en reaksjon sier Fiskaa til NRK tirsdag kveld.

  Utenriksminister Espen Barth Eide er ikke helt enig.

  – Jeg mener at det er feil. Norge gjør veldig mange ting for situasjonen for palestinerne i Midtøsten, som forutsetter at vi fortsatt har kontakt med alle parter. Alle parter inkluderer Israel. Hvis vi hører på forslaget til SV tror jeg vi ender opp med å gjøre mindre av det palestinerne egentlig trenger, å jobbe for våpenhvile nå, sier Barth Eide.

  – Men vi deler målet om fred og en politisk løsning på lang sikt, legger han til.

 • USA fryser fortsatt støtten til UNRWA

  USAs finansiering til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) står fortsatt på pause, sier Det Hvite Hus.

  – Vi må se reell fremgang her før det endres, sier John Kirby fra det nasjonale sikkerhetsrådet, ifølge AFP.

  Israel har hevdet at 450 ansatte i UNRWA er tilknyttet terrororganisasjoner. Det førte til at flere land midlertidig stoppet støtten til organisasjonen.

  En granskningsrapport har konkludert med at påstandene mangler bevis.

  De fleste landene har gjenopptatt støtten, men ikke USA og Storritannia. Espen Barth Eide (Ap) oppfordret tirsdag land som fortsatt har fryst støtten til å ta grep.

  – UNRWA er livlinjen for de 2,3 millioner innbyggerne i Gaza som har levd med krig og ødeleggelse i over et halvt år, sa Barth Eide.

  Talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, sier Israel innfører pauser i krigshandlingene nord på Gazastripen. Bildet er tatt 8. november.
  Foto: Evan Vucci / NTB/ AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no