Hopp til innhold
Annual United Nations General Assembly Brings World Leaders Together In Person, And Virtually
Foto: Pool / AFP

De forente nasjoner (FN)

Oppsummert

FN ble opprettet like etter andre verdenskrig, i hovedsak for å unngå lignende krigssituasjoner i framtiden. Hovedkontoret ligger i New York i USA, og organisasjonen har 193 medlemsland.

 • FN med milliardhjelp til glemte kriser

  FNs nødhjelpssjef lover drøyt én milliard kroner til sju glemte kriser i Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten, men erkjenner at behovene er langt større, skriver NTB.

  Krigsherjede Kongo, Sudan og Syria får mest, drøyt 200 millioner kroner hver, og pengene hentes fra FNs sentrale nødhjelpsfond (CERF).

 • Guterres med ny advarsel til Israel

  Det humanitære hjelpearbeidet på Gazastripen er i ferd med å bryte helt sammen, sier FNs generalsekretær António Guterres.

  Guterres advarer på nytt Israel mot å gjøre alvor av trusselen om å sende bakkestyrker inn i Rafah, der over 1,1 millioner internt fordrevne palestinere har søkt tilflukt fra de israelske angrepene lenger nord i enklaven.

  Rafah er helt sentral i FNs hjelpearbeid på Gazastripen, og følgene av en bakkeinvasjon vil derfor bli svært alvorlige, sier han.

  – Omfanget av død og ødeleggelse er i seg selv sjokkerende. En omfattende offensiv mot byen vil være helt ødeleggende for sivile palestinere som fra før så vidt overlever, sier Guterres.

  – Jeg har tidligere bedt om umiddelbar løslatelse av alle gisler og en humanitær våpenhvile. Bare slik vil vi kunne trappe opp leveransene av nødhjelp til Gaza, sier han.

  (NTB)

  UN Climate Food and Conflict
  Foto: Themba Hadebe / AP
 • FN nektar tvungen evakuering av Rafah

  FNs menneskerettskontor (OCHA) har ikkje motteke planar frå Israel om evakuering av Rafah, seier OCHA-talsperson Jens Lærke til Reuters.

  – FN vil uansett ikkje delta i ei tvungen evakuering. Der er ingen planar for å legge til rette for evakuering av sivile, seier han.

  Talsperson for Israels regjering, Eylon Levy, har tidlegare bed FN om å samarbeide med Israel om å beskytte sivile mot Hamas og evakuere dei frå krigssona.

 • UNRWA-sjef Philippe Lazzarini sier han ikke kommer til å trekke seg

  Sjefen for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), Philippe Lazzarini, sier han ikke kommer til å gå av, noe Israel har bedt ham gjøre.

  Israel har – uten å fremlegge bevis – anklaget 12 av de rundt 13.000 lokalt UNRWA-ansatte for å ha bistått i terrorangrepet 7. oktober.

  UNRWA, FNs underorganisasjon i Gaza, sikrer nødhjelp og bistand i Gaza. Som følge av anklagene har ni donorland valgt å suspendere utbetalinger til organisasjonen. UNRWA har selv innledet en uavhengig gransking av anklagene og sagt opp de tolv det gjelder.

  Lazzarini har gjentatte ganger advart om at UNRWAs virksomhet på Gazastripen snart må legges ned ettersom flere land har stanset utbetalingene til organisasjonen.

  NRK/NTB

 • FN-sjefen utnemner uavhengig gruppe til å granske UNRWA

  Det melder Reuters.

  Med den franske utanriksministeren Catherine Colonna i spissen, skal ei uavhengig gruppe som er utnemnt av FN-sjefen António Guterres hjelpe UNRWA å granske organisasjonen.

  Chr. Michelsens Institutt i Bergen er blant institusjonane som skal bidra i granskinga, melder FN i ei pressemelding.

  Tilsette i UNRWA har blitt skulda for å ha tatt del i terroråtaket 7. oktober. Denne saka blir granska parallelt med den nye granskinga.

  UNRWA har sjølv sagt at det var 12 tilsette som tok del i åtaket. Dei skal vere sagt opp i organisasjonen.

  Ifølge Wall Street Journal skal det vere opp mot 1200 tilsette som har tette band med Hamas eller Palestinsk Islamsk Jihad.

  16 land har trekt støtta til FN-organisasjonen for palestinske flyktningar (UNRWA) etter skuldingane. Det skal vere snakk om 440 millionar amerikanske dollar, som svarar til 4,6 milliardar norske kroner.

  UNRWA er den største hjelpeorganisasjonen og arbeidsplassen på Gazastripa.

  Belgium NATO
  Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no