Hopp til innhold
Annual United Nations General Assembly Brings World Leaders Together In Person, And Virtually
Foto: Pool / AFP

De forente nasjoner (FN)

Oppsummert

FN ble opprettet like etter andre verdenskrig, i hovedsak for å unngå lignende krigssituasjoner i framtiden. Hovedkontoret ligger i New York i USA, og organisasjonen har 193 medlemsland.

 • Plastproduserende land skeptiske til avtale mot plastforurensning

  Flere land med stor produksjon av plast og olje er negative til en internasjonal avtale med tydelige krav for å stanse plastforurensing. Det ble klart på det første møtet til en FN-komité som skal lage et utkast til en ny plastavtale.

  Møtet ble holdt i Punta del Este i Uruguay og ble avsluttet fredag. Representanter for over 160 land, deltok. Norge er med på å lede en såkalt høyambisjonskoalisjon av rundt 55 land som ønsker en folkerettslig bindende avtale for å stanse plastforurensingen innen 2040.

  På møtet i Uruguay argumenterte Norge for at produksjon og bruk av plast må begrenses.

  Men flere andre oljeproduserende land ønsker seg heller en avtale basert på frivillige nasjonale målsettinger. Blant disse er USA og Saudi-Arabia. USA er også et av landene i verden med størst produksjon av plast.

  Målet med forhandlingene som begynte i Uruguay, er å oppnå enighet om en internasjonal avtale i 2024.

  (NTB)

  Plastforurensning
  Foto: Odelyn Joseph / AP
 • FN: Rekordstort behov for humanitær hjelp i 2023

  339 millioner mennesker vil trenge humanitær hjelp i 2023, spår FNs kontor for humanitære saker (OCHA). De ber om 51,5 milliarder dollar fra donorland.

  Summen, som tilsvarer drøyt 500 milliarder kroner, er en økning på 25 prosent fra det de ba om før 2022. 339 millioner mennesker er også et rekordhøyt antall.

  – Dødelig tørke og oversvømmelser skaper kaos i samfunn fra Pakistan til Afrikas Horn. Krigen i Ukraina har gjort deler av Europa til en slagmark. Mer enn 100 millioner mennesker er nå drevet fra sine hjem verden over. Og i tillegg kommer ødeleggelsene pandemien førte til blant verdens fattigste, sier FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths i en uttalelse.

  222 millioner mennesker i 53 land lider under akutt matusikkerhet, ifølge OCHA. 45 millioner mennesker i 37 land risikerer hungersnød. Til sammen kommer hver 23. person i verden til å trenge humanitær hjelp i 2023. Til sammenligning var det hver 95. person i 2015. (NTB)

 • FN: Tre av fire av verdas befolkning eig ein mobiltelefon

  73 prosent av verdas befolkning over ti år eig ein mobiltelefon. Det viser ein ny rapport frå FNs internasjonale telekommunikasjonsunion, melder AFP.

  – Mobiltelefonen er den mest vanlege inngangen til internett. Talet på kor mange som eig ein mobiltelefon er difor ein indikator på kor mange som har tilgang til nettet, sa unionen i ei fråsegn i samband med lanseringa av rapporten.

  På same tid understreka dei at eigardelen er høgare enn internettbruken, særleg i fattige land, der breiband er dyrt.

 • Varslar meiner FN dekker over skandalar

  Rasna Warah som har jobba for FN, har blitt ein varslar. Ho meiner måten organisasjonen er bygd opp på, legg til rette for at overgriparar kjem seg unna, og varslarar blir straffa.

  – Dei kan komme unna med absolutt alt, seier Rasna Warah. I meir enn ti år var Warah ein stolt FN-arbeidar. Med utdanning frå Boston og Malmö hadde ho fått seg fin jobb i heimbyen, ved FN-byrået UN-Habitat i Nairobi.

 • FN: Fem kvinner drept av partner eller familie hver time

  Hver time blir gjennomsnittlig fem kvinner drept i sitt eget hjem rundt om i verden av enten partneren eller et annet familiemedlem, heter det i en FN-rapport.

  Rundt 56 prosent av alle drap på kvinner og jenter er det partnere eller nære familiemedlemmer som står for. Det vil si 45.000 av til sammen 81.000 kvinnedrap, viser en rapport fra FNs kvinneorganisasjon UN Women og FNs organisasjon for kriminalitet og narkotika UNODC.

  For menn var andelen 11 prosent.

  Rapporten opplyser at det skremmende høye tallet på drap på kvinner knapt har endret seg de siste årene. Det er dessuten trolig høye mørketall.

  FN-organisasjonene krever bedre beskyttelse for kvinner og jenter.

  – Vi trenger en samordnet innsats i samfunnet for å sikre kvinner og jenter retten til å føle seg trygge – hjemme, på gata og ellers, sier lederen for UN Women, Sima Bahous.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no