Annual United Nations General Assembly Brings World Leaders Together In Person, And Virtually
Foto: Pool / AFP

De forente nasjoner (FN)

Oppsummert

FN ble opprettet like etter andre verdenskrig, i hovedsak for å unngå lignende krigssituasjoner i framtiden. Hovedkontoret ligger i New York i USA, og organisasjonen har 193 medlemsland.

 • Underernæring blant barn

  Tal på alvorleg underernærte barn som blir lagt inn på sjukehus i Tigray i Etiopia, har dobla seg sidan 2020, melder FN.

  Ifølgje Unicef er rundt 18.600 barn under fem år lagt inn for alvorleg underernæring frå februar til august i år, samanlikna med 8.900 i 2020. Underernæring blant gravide og ammande kvinner er også høg, rundt 63 prosent.

  Dette kjem fram i Unicef si summering av situasjonen rundt den snart eitt år lange konflikten i Etiopia. Organisasjonen skriv vidare at 897 lastebilar med humanitærhjelp var kome fram til Tigray sidan midten av juli, men at det berre dekkjer 14 prosent av behovet.

 • USA og Eritrea til FN-råd

  USA og Eritrea er valgt inn i FNs menneskerettsråd torsdag. De tiltrer i rådet 1. januar neste år. Det skriver NTB.

  USA ble gjenvalgt til FNs menneskerettsråd tre og et halvt år etter at Donald Trump trakk landet ut. FNs hovedforsamling valgte også Eritrea, tross kritikken landet har fått for brudd på menneskerettigheter.

  Et flertall av de 193 medlemslandene i FNs hovedforsamling valgte også blant annet Argentina, Gambia, Finland, India, Qatar, Somalia og De forente arabiske emirater inn i rådet.

  Kina og noen av dets allierte, inkludert Hviterussland og Venezuela, har tidligere utnyttet USAs fravær fra rådet til å presse gjennom felles uttalelser som støtter Beijings handlinger i Hongkong, Xinjiang og Tibet.

  FNs menneskerettsråd består av 47 medlemsland. Rådet har i årevis blitt kritisert for å ha tillatt autoritære regjeringer å delta.

 • Semje om naturvern i verda

  195 land er samde om ein avtale for å verne om økosystema og kjempe mot naturøydeleggingar. Landa blei samde under eit FN-toppmøte i Kina i dag.

  Avtalen går ut på at 30 prosent av land- og havområda i verda skal vera verna innan 2030.

  Tidlegare denne veka løyvde Kina 2 milliardar kroner til eit fond som skal sikra biologisk mangfald, og oppmoda samstundes andre land til å gje pengar.

 • Deler havet mellom Kenya og Somalia

  FN-domstolen slår fast at Kenya og Somalia ikke har evnet å komme til enighet om en maritim grense, og velger å lage en ny grense.

  Den nye grensen ligger en del nærmere kravet til Somalia, men Kenya får beholde en liten del av havområdet.

  Retten til havområdene har vært grunnlaget for konflikter mellom nabolandene Kenya og Somalia. Det er nemlig antatt at området er rikt på olje og gass.

  Africa-Kenya-Somalia-Waters
  Foto: Staff / AP
 • FN gratulerer alle journalistar

  FNs menneskerettskontor gratulerer Maria Ressa og Dmitrij Muratov for å få tildelt Nobels fredspris. Dei meiner det er ei «anerkjenning av viktigheita av journalistane sitt arbeid i dei vanskelege omstenda».

  – Eg trur eg vil snakke for høgkommissæren når eg seier gratulerer til alle journalistar ute som gjer jobben sin for å halde oss informert og forsterke offera sine stemmer overalt, seier talsperson Ravina Shamdasani.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no