Hopp til innhold
En mann drikker vann i Beirut, Libanon, 16. juli
Foto: Hassan Ammar / AP

Hetebølge og varmerekorder

Oppsummert

Første halvår 2023 var det tredje varmeste globalt siden statistikken startet i 1880. I flere land settes det nå varmerekorder. Tusenvis av mennesker dør hvert år i hetebølger.

  • Flere asiatiske land rammet av hetebølge

    I Bangkok var temperaturen ventet å nå 39 grader onsdag, noe som innebærer en følt temperatur på 52 grader som følge av den høye luftfuktigheten.

    Det fikk myndighetene til å advare folk om at det ville være «ekstremt farlig» å bevege seg utendørs.

    April er vanligvis den varmeste og mest fuktige måneden i Thailand, men i år har temperaturene vært høyere enn normalt på grunn av værfenomenet El Niño.

    Også Filippinene plages av ekstremvarme, der nærmere 7000 skoler avlyste klasseromsundervisningen onsdag.

    I Bangladesh samlet tusenvis av mennesker seg i moskeer for å be for regn.

    (NTB)

    To menn bærer store sekker med isbiter under hetebølgen i Quezon på Filippinene.
    Foto: AP
  • Vulkanen Teide snøfri for første gang på over 100 år

    Vulkanen Teide på den spanske kanariøya Tenerife er snøfri om vinteren for første gang siden 1916, melder Canarian Weekly.

    Vinteren på Kanariøyene har vært den varmeste siden 1961 med en middeltemperatur på 17,7 grader – 2,5 grader over normalen, ifølge det spanske meteorologiske instituttet AEMET.

    Samtidig har tørke og mangel på nedbør gjort at sand og støv fra Saharaørkenen, en støvtåke som kalles calima, har vært mer intensivt enn vanlig, skriver avisa. Det har bare vært tolv dager i vinter uten calima, skriver NTB.

    Den varmeste dagen denne vinteren ble registrert 16. januar på Fuerteventura, da gradestokken nådde opp i 31,7 grader.

    Dermed har det for første gang ikke vært kø ved inngangen til nasjonalparken Teide av folk som ville opp for å ake på snøen.

    Vulkanen Teide er 3718 moh.
    Foto: NTB
  • Turistrekord for Hellas tross skogbranner og ekstremvarme

    Over 32,7 millioner mennesker besøkte Hellas i fjor, viser foreløpige tall. Turismen brakte inn nærmere 20,5 milliarder euro i inntekter, skriver NTB. Det tilsvarer omtrent 230 milliarder kroner.

    Rekorden kom på tross av alvorlige skogbranner som krevde minst 26 menneskeliv, samt en voldsom hetebølge med opp mot 46 grader enkelte steder.

  • 5000 døde i hetebølge i Frankrike i fjor

    Sommeren 2023 ble landet rammet av fire hetebølger, som forårsaket 3 prosent av alle dødsfall i de svært varme periodene. 3700 av de som døde, var over 75 år. Det melder landets helsemyndigheter.

    I 2022 døde nesten 7000 av hetebølge-relaterte årsaker, men helsemyndighetene antar at korona var en viktig faktor blant mange av disse dødsfallene.

    Landet har omfattende beredskapsplaner for hetebølger. De ble utarbeidet etter katastrofesommeren 2003, da 15.000 mennesker døde i hetebølger.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no