Hopp til innhold
Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Hans Christian Pretorius
Foto: Tormod Strand, NRK

Datasikkerhet

Oppsummert

Regjeringen foreslår at etterretningstjenesten skal ha mulighet til å skaffe seg innsyn i all datatrafikk inn og ut av landet. Søk i datatrafikken skal skje etter rettslig kjennelse.

  • Moelven påvirket av dataangrep

    Moelven er påvirket av dataangrepet hos Tietoevry, men ingen angrep har skjedd direkte mot Moelven.

    Det skriver Moelven i ei pressemelding.

    Tietoevry drifter ett av Moelvens sentrale systemer, men det er iverksatt tiltak som sørger for at driften går tilnærmet som normalt.

    – Vi har ikke funnet virus i våre systemer, sier kommunikasjonsdirektør Magne Vikøren i Moelven.

    Moelven har satt beredskapsstab og jobber med å minimere konsekvensene.

    Angrepet hos Tietoevry påvirker flere av Moelvens selskaper. Unntaket er Moelven ByggModul AS, Moelven ByggModul AB og Moelven Modus AS.

  • Riksrevisjonen: Sensitive forskningsdata kan komme på avveier

    Riksrevisjonen har gjennomført inntrengingstester mot tre forskningsinstitusjoner under Kunnskapsdepartementet, skriver de i en pressemelding.

    – Testene ga oss full kontroll over IT-infrastruktur ved to av dem og kontroll over forskeres IT-utstyr og skylagring ved den tredje. Det er kritikkverdig at forskningsdata ikke er tilstrekkelig sikret mot angrep, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

    Inntrengingstestene er del av Riksrevisjonens undersøkelse av informasjonssikkerheten hos 10 av i alt 24 universiteter, høyskoler.

    – At vi fikk full kontroll over IT-infrastruktur ved to av institusjonene innebar blant annet tilgang til all informasjon i disses nettverk, også sensitiv forskningsinformasjon, heter det i pressemeldingen.

    Kontrollen med forskeres IT-utstyr og skylagring ved den tredje institusjonen ga også Riksrevisjonen mulighet til å hente ut eller manipulere lagret informasjon, skriver de.

    – Våre tester viser at mange forskningsinstitusjoner ikke er godt nok beskyttet mot dataangrep, sier Schjøtt-Pedersen.

    Karl Eirik Schjøtt-Pedersen
    Foto: Ksenia Novikova
  • EU-enighet om nye regler for cybersikkerhet

    EU-institusjonene er enige om en ny forordning som skal gi bedre sikkerhet for alle varer og produkter som er koblet til nettet. Det gjelder alt fra kjøleskap til laptoper, leketøy og sensorer.

    Heretter skal slike produkter følge spesifikke cybersikkerhetskrav.

    Ifølge EU-kommisjonen gjennomførte hackere rundt ti millioner angrep mot digitale plattformer og produkter i 2021. Kommisjonen mener de nye reglene kan spare bedrifter for flere hundre milliarder euro i utgifter i året.

    De nye reglene må formelt vedtas i EU før de eventuelt blir tatt inn i EØS-avtalen. (NTB)

  • Meta saksøker Datatilsynet for andre gang

    I sommer kom Datatilsynet med et midlertidig forbud om bruk av persondata til markedsføring mot Meta. Nå melder tilsynet på sine nettsider at Meta for andre gang har saksøkt dem for å stoppe vedtaket.

    – Siden Meta ikke har fulgt Datatilsynets vedtak, ila vi tvangsmulkt på 1 million kroner daglig fra og med 14. august. Meta mener at også tvangsmulkten må oppheves, skriver tilsynet.

    Rettssaken vil trolig finne sted en gang i 2024, ifølge tilsynet.

    Datatilsynets vedtak kan potensielt få store konsekvenser for Meta. Deres vedtak er midlertidig og kun for Norge, men det behandles nå av Personvernrådet i EU. Dersom tilsynet vinner frem med sitt syn kan forbudet utvides til flere land i Europa.

    Meta eier Instagram og Facebook.

  • Norsk konsern bekrefter utpressingsforsøk

    Det norske konsernet IKM Gruppen bekrefter til NRK at de har blitt utsatt for et utpressingsforsøk.

    – I dag er det ingen økonomisk skade. Når det kommer til data på avveie så vet vi det ikke. Vi har valgt å verken snakke med eller å betale noe som helst, sier konsernsjef Ståle Kyllingstad.

    Kyllingstad forteller at de har et desentralisert IT-system og at det bare er en mindre del av den engelske virksomheten deres i Aberdeen som ble rammet.

    – Vi var oppe og gikk allerede etter 24 timer. Vi har gode backup-systemer så selskapsdriften går helt fint, sier Kyllingstad.

    IKM Gruppen har om lag 3000 ansatte og omsatte for over fem milliarder kroner i 2022.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no