Hopp til innhold
Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Hans Christian Pretorius
Foto: Tormod Strand, NRK

Datasikkerhet

Oppsummert

Regjeringen foreslår at etterretningstjenesten skal ha mulighet til å skaffe seg innsyn i all datatrafikk inn og ut av landet. Søk i datatrafikken skal skje etter rettslig kjennelse.

 • Problemer for bankkunder i Swedbank

  Flere av Swedbanks kunder er rammet av dataproblemer, og noen har fått minus på kontoene sine og får ikke betalt regninger, melder SVT. Den svenske nettsiden til banken er nede. Også betalingstjenesten Swish er påvirket av feilen.

  Ifølge Downdetector har flere tusen bankkunder meldt om feil.

  Det er ikke oppgitt hva feilen består i, men banken lover at kundenes penger og personlige opplysninger er trygge. Swedbank er en av Nordens største banker.

 • Vestlige land advarer mot russiske dataangrep

  Fem vestlige land, blant dem USA, hevder Russland planlegger et stort dataangrep mot land som støtter Ukraina militært.

  – Etterretning indikerer at den russiske regjeringen nå vurderer alternativer for et potensielt dataangrep, heter det i en advarsel fra etterretningstjenestene i USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand.

  Angrepet kan bli rettet mot myndighetene, statlige institusjoner og næringslivet, heter det i advarselen, som er omtalt av The Guardian.

  Russiskstøttede hackere har både evne til å lamme store datanettverk og til å stjele store mengder data uten at dette nødvendigvis blir oppdaget, heter det i advarselen, som navngir en rekke grupper, både private og med bånd til russisk etterretning.

  Vestlige land forsyner Ukraina med store mengder våpen, noe som har bidratt til å påføre Russland store tap siden invasjonen av nabolandet 24. februar. (NTB)

 • Ber kommunar bu seg på cyberangrep

  Regjeringa ber kommunane ta faren for cyberangrep på alvor. Digital utpressing er ein av tinga Justis- og beredskapsdepartementet meiner kan kome.

  – For oss er det viktig at kommunane kan stå betre rusta til å førebyggje og handtere digitale angrep som kan få store konsekvensar for innbyggarane, seier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

  Ho seier dei fleste cyberangrep kunne vore unngått.

 • Krever bedre kontroll av datasentre

  Helseopplysninger, bankinformasjon eller annen personlig informasjon kan komme på avveie hvis ikke datasentre i Norge blir bedre kontrollert, frykter Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  – Alle disse er jo svært viktige å beskytte. Det aller viktigste er at de funksjonene som samfunnet vårt er mest avhengig av, bør leveres fra datasentre i Norge. I tillegg bør det være underlagt regler slik at vi har kontroll med denne virksomheten, sier avdelingsdirektør Bente Hoff til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no