Hopp til innhold
Datakriminalitet
Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Dataangrep og hacking

Oppsummert

Kinesiske og russiske hackere er mistenkt for å stå bak flere dataangrep mot norske offentlige etater og firmaer, opplyser PST. Hackerne krever i mange tilfeller løsepenger for å returnere stjålne eller låste datafiler.

 • Sykehus i Sverige utsatt for hackerangrep

  Sophiahemmet i Stockholm sentrum har vært utsatt for et omfattende hackerangrep, melder SVT Nyheter Stockholm.

  – Det ble oppdaget ved tretiden i natt og det er et stort angrep på systemene våre, sier Marie Wickman Chantereau, overlege ved Sophiahemmet til SVT.

  All telefoni er nede og sykehuset har stengt ned datamaskinene som et sikkerhetstiltak. Men virksomheten fungerer som den skal.

 • Sikkerhetsbrudd hos leveringstjenesten Helthjem

  Et sikkerhetsbrudd hos Helthjem har ført til at opplysninger fra deres kundebase kan være lekket.

  – Ingen sensitiv informasjon er på avveie, men opplysninger som navn, epost, adresse og telefonnummer fra våre sluttkunder kan være lekket, skriver Helthjem i meldingen til sine kunder.

  Videre presiserer de at dette kun gjelder opplysninger som kunder har oppgitt i forbindelse med direkte registrering på helthjem.no.

  I en annen melding oppfordrer de sine sluttkunder om å være ekstra årvåkne da personer eksempelvis kan gi seg ut for være fra Helthjem og be om ytterligere informasjon.

 • Norske Boligbyggelag er rammet av dataangrep

  Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er rammet av dataangrep – et klassisk løsepengevirus (ransomware), skriver de en pressemelding.

  – Vi har enda ikke oversikt over hvem som står bak, eller hvilken type informasjon de har fått tilgang til da dette er under pågående hendelseshåndtering og etterforskning. Berørte parter er informert, og sikkerhetstiltak ble umiddelbart iverksatt for å minimere konsekvensene av hendelsen, sier kommunikasjonsdirektør i NBBL, Tonje Rock Løwer.

  Angrepet ble oppdaget søndag ettermiddag, og er ikke et målrettet angrep mot NBBL. Ifølge Kripos er det en økning i datakriminalitet med krav om løsepenger, og dette er et stadig større samfunnsproblem.

  – NBBL tar situasjonen alvorlig. Vi er trygge på at våre eksperter i Advania klarer å håndtere angrepet, analysere konsekvensene og gjenopprette våre systemer. Slik at vi snart blir tilgjengelige igjen, og minimerer uønsket informasjon på avveie, sier Løwer.

  Dataangrepet er rapportert til Datatilsynet, og anmeldt til politiet som etterforsker saken.

 • Matbørsen utsett for mogleg dataangrep

  – Det går føre seg ei IT-hending hos oss no. Det ser ut som det er eit dataangrep, men det kan vi ikkje stadfeste 100 prosent.

  Freddy Andre Henriksen, controller i Matbørsen, seier dei oppdaga hendinga i går og at dei arbeider med saka. Matbørsen produserer serveringsklare rettar til butikkar og selskap.

  Dataangrepet gjer at det ikkje er mogleg å bestille varer for serveringsmarknaden, opplyser Henriksen.

  – Det er fordi vi har stoppa filutveksling mellom kundar og leverandørar.

  Henriksen seier at det ser ut som at dataangrepet er tilfeldig og at dei arbeider for å kontroll på situasjonen.

  – Ein litt anna dag på jobb i dag, men det er god stemning og god lagand, legg han til.

 • Russisk hackergruppe angrep Microsoft

  En russisk hackergruppe lyktes med å få tilgang til e-postkontoer tilhørende flere toppsjefer i Microsoft, opplyser selskapet.

  Den russiske gruppa, som er navngitt som Nobelium, fikk tilgang til selskapets systemer 12. januar og stjal e-poster og dokumenter.

  Microsoft skriver at hackerne fikk tilgang til «en veldig liten prosentandel» av selskapets e-postkontoer, men at det blant dem som ble rammet, var toppledere og ansatte i avdelingene for datasikkerhet og juss.

  Gruppa har flere navn, blant dem Midnight Blizzard og Cozy Bear, og USA mener den er tilknyttet til den russiske etterretningstjenesten SVR. Den er mest kjent for å ha hacket Demokratenes nasjonalkomité i forbindelse med presidentvalget i 2016.

  (NTB)

  Microsoft logo på bygning
  Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no