Hopp til innhold
Datakriminalitet
Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Dataangrep og hacking

Oppsummert

Kinesiske og russiske hackere er mistenkt for å stå bak flere dataangrep mot norske offentlige etater og firmaer, opplyser PST. Hackerne krever i mange tilfeller løsepenger for å returnere stjålne eller låste datafiler.

 • NSM advarer mot økning i dataangrep og varsler nye sikkerhetstiltak

  Antall dataangrep mot norske selskap har økt i 2022. Mandag åpnet justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) nasjonal sikkerhetsmåned.

  Risikobildet har endret seg i løpet av det siste året fra å handle om trusler mot usikre hjemmekontorløsninger og forsøk på såkalt korona-svindel og phishing, til nå å dreie seg om angrep på infrastruktur og politiske hevnaksjoner, opplyser Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i en pressemelding mandag.

  – Aktører som står bak cyberoperasjoner mot Norge det siste året, har brukt et bredt spekter av angrepsmetoder som rangerer fra enkle til svært avanserte. Forebyggende sikkerhet tar ned digital risiko, sier NSM-direktør Sofie Nystrøm.

  Samtidig med åpningen av sikkerhetsmåneden slipper NSM rapporten «Nasjonalt digitalt risikobilde 2022». Der belyser direktoratet risikoer de ser og foreslår tiltak for virksomheter.

  De sektorene som er mest utsatt for cyberangrep i 2022 er ifølge NSM teknologibedrifter, forskning og utvikling, og offentlige forvaltningsorganer.

  Sikkerhetsmåneden er en del av EUs informasjonssikkerhetsorgan ENISAs årlige europeiske sikkerhetsmåned. (NTB)

  Justisminister Emilie Enger Mehl åpner nasjonal sikkerhetsmåned
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • Politiet har klart å låse opp Hydros «gisseldata» 

  I 2019 ble Hydro utsatt for et stort dataangrep – et løsepengevirus.

  Nå har den internasjonale etterforskningen klart å finne en rekke krypteringsnøkler som gjør at Hydro og andre selskaper som har vært rammet kan låse opp krypteringen og få tilgang til dataene sine.

  — Det at vi har klart å finne tilbake så mange krypteringsnøkler er en stor seier for etterforskningen, sier politiadvokat i Nasjonalt cyberkrimsenter i Kripos, Knut Jostein Sætnan.

 • Albania kutter diplomatiske bånd til Iran og viser til hackerangrep

  Albania har onsdag brutt alle diplomatiske bånd med Iran etter at statsminister Edi Rama beskyldte Iran for å stå bak et massivt nettangrep mot landet i sommer.

  – Ministerrådet har besluttet å avslutte alle diplomatiske forbindelser med Den islamske republikken Iran med umiddelbar virkning, sa Rama i en uttalelse onsdag.

  Statsministeren har anklaget Iran for å stå bak et større nettangrep mot albanske institusjoner 15. juli for å lamme albanske offentlige tjenester og stjele data og elektronisk kommunikasjon fra regjeringssystemene.

  Statsministeren har gitt iranske diplomater og støttepersonell 24 timer på å forlate landet.

  Albania og Iran har vært bitre fiender i årevis, blant annet fordi den iranske opposisjonsgruppen People's Mujahdin of Iran (MEK) har oppholdt seg i landet. Albania gikk i 2013 med på å ta inn medlemmer fra eksilgruppen på forespørsel fra USA og FN.

  (NTB)

 • Leksikon måtte blokkere Russland-trafikk

  Norges største oppslagsverk blir utsatt for dataangrep hver uke. I sommer blokkerte de all trafikk fra Russland. Blokaden ble opphevet i siste halvdel av august.

  – Det største problemet vårt er jevnlige russiske angrep mot snl.no. Så å si hver uke blir vi forsøkt overbelastet av tusenvis av forespørsler fra det vi er relativt sikre på at er russiske bot-nettverk, sier Erik Bolstad, som er sjefredaktør i Store norske leksikon (SNL) til Vårt Land.

  I ytterste konsekvens er leksikonredaktøren redd for at noen skal forsøke å skrive om historien. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no