Hopp til innhold
En bil kjører forbi en bompengepassering på E6 i Gudbrandsdalen
Foto: Alexander Nordby / NRK

Bompenger

Oppsummert

Flere bompengeselskap kritiseres for pengebruken. I Oslo gikk bompengesjefen av, mens i Bergen er det avdekket at bompengesjefen handlet med selskap der han selv var medeier.

 • Vil skrote bompengekrav

  MDG vil fjerne kravet om at byområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger må kutte bompenger for å få ekstra penger til kollektivtrafikk. Regjeringen er på glid.

  – Kravet er en overlevning fra Frp-politikken den forrige regjeringen førte, sier nestleder i MDG, Arild Hermstad.

  Kravet var en del av bompengeforliket mellom de borgerlige regjeringspartiene i valgkampen i 2019 og er videreført av dagens regjering.

  I neste års statsbudsjett er det satt av 950 millioner kroner i ekstrapotten. Halvparten må brukes til å kutte bompenger. Avtalen gjelder i åtte år til, og dermed er det milliarder å hente for kollektivtrafikken, mener MDG.

  Dette må skje nå på grunn av inntektssvikten under pandemien, ifølge Hermstad.

  – Det er nesten kode rød for kollektivtrafikken i hele landet.

  Regjeringen vil se på bompengekravet etter hvert. Statssekretær Mette Gundersen i Samferdselsdepartementet sier til at regjeringen vil øke den statlige andelen til store kollektivprosjekter.

  – I denne sammenhengen er det naturlig å vurdere hvilke krav som skal legges til grunn for tildeling av statlige midler, sier hun.

  Bomstasjon E6 Alnabru
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • I dag er fleire bomprosjekt fjerna

  Regjeringa har fjerna bomstasjonar frå seks vegstrekningar i Noreg.

  Til saman brukar regjeringa 750 millionar kroner for å avvikle dei seks bompengeprosjekta rundt om i landet.

  Det vart feira fleire stader.

 • Bompenge-stans på to strekninger

  Fra 1. juli stanses innkrevingen av bompenger på totalt seks veistrekninger i Norge. I Innlandet vil dette gjelde for rv 255 mellom Lillehammer og Gausdal og fv 34 mellom Grime og Vesleelva i Søndre-Land.

 • Frp raser mot bompenge-avtale

  Fremskrittspartiet samferdselspolitisk talsperson Bård Hoksrud raser over avtalen hvor styringsgruppen i Oslo denne uka ble enige om et nytt utkast.

  – Nok en gang er det de som ikke har råd til å være med på elbilfesten som må betale regningen, sier Hoksrud til NTB.

 • Enighet om elbiler i bompengeringen

  Styringsgruppen for byvekstavtalen i Oslo ble enige om et utkast til en avtale som gjør det billigere for elbiler i bompengeringen i Oslo.

  – Nå mangler politisk behandling i de aktuelle kommunene og fylkeskommunene, og et endelig behandling i regjeringen. Jeg tror vi kan ha en signert avtale i boks til høsten, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide til VG.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no