Hopp til innhold
MX3000 T-banen på Jernbanetorget i Oslo
Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Kollektivtrafikk

Oppsummert

Kollektivtrafikk i Norge består av bl.a. buss, trikk, t-bane, tog, fly, ferje og hurtigbåt. Under korona-pandemien er kollektivtrafikk i Norge først og fremst forbeholdt de som må på arbeid i kritiske funksjoner.

 • Oppretter egen utdanning for togledere

  Behovet for togledere er så stort at Bane Nor starter en ny, lønnet utdanning i Oslo der man er sikret jobb ved en av togledersentralene.

  − Tradisjonelt har kravet for å bli togleder vært at du først utdanner deg til og får erfaring som trafikkstyrer. Over tid ser vi at vi ikke klarer å rekruttere på denne måten alene. I år starter vi for første gang en pilot for direkteutdanning for togledere på Jernbaneskolen i Oslo, sier Jørgen Pedersen, direktør for trafikk i Bane Nor.

  Undervisningen legger stor vekt på sikkerhet og praksis, og skolens øvingsanlegg og togledersimulator er i bruk store deler av opplæringen.

  – Jeg er på en måte en flygeleder for tog. Forskjellen er at jeg har ikke så mye rom å spille på som man har i lufta. Jeg er glad i tog og derfor valgte jeg å søke jobb her, forteller togleder ved trafikkstyringssentralen i Oslo, Sindre Lundemo.

  Utdanningen varer i 16 måneder, og lønnsnivået i utdanningsperioden ligger på i underkant av 400.000 kr i året, opplyser Bane Nor.

  (NTB)

 • Kommunal Rapport: Kollektivselskapene er ikke skremt av Oslo-kaos

  Elbuss-problemene i Oslo skremmer ikke kollektivselskapene, viser ny undersøkelse. De aller fleste stiller gjerne krav om nullutslipp også i neste anbudsrunde.

  Kollektivvirksomhetene rundt om i landet er fremdeles positive til elbusser, viser en undersøkelse som er gjennomført av Kommunal Rapport.

  I deres undersøkelse svarer 12 av 13 selskaper som har erfaring med elbusser at de har mer positive enn negative erfaringer.

  I tillegg svarer 8 av 14 at de i liten grad frykter at overgangen til elbusser vil gi økte uregelmessigheter i rutetilbudet, og 4 av 14 svarer at de ville stilt krav om nullutslipp ved neste bussanskaffelse – selv om det ikke var et lovkrav.

  Undersøkelsen baserer seg på tilbakemeldinger fra kollektivvirksomheter i alle 14 fylker.

  Buss-stans
  Foto: Nadir Mohammad Alam / NRK
 • Verneombod stoppa bruk av busstopp på E39

  Busstoppet Vihovda langs E39 i Sveio vart vurdert som så farleg, at eit verneombod i selskapet Tide kravde stans i bruken. Årsaka var høg fart, mykje trafikk og dårlege siktforhold, når bussane skulle inn og ut på frå busstoppet på veg nordover mot Stord. Det skal også ha vore fleire nesten-ulukker og uønskte hendingar, ifølgje kommunikasjonsdirektør Marianne Frønsdal i Tide. Ifølgje Skyss har verneombodet også varsla Arbeidstilsynet.

 • Alle bussruter innstilles torsdag og fredag

  Alle ordinære busslinjer i Nedre Glomma instilles også torsdag og fredag denne uken.

  Det melder Østfold kollektivtrafikk på sine egne sider.

  Mandag brant det i åtte gassbusser på et parkeringsanlegg i Sarpsborg. Som følge av dette ble alle bussruter innstilt fra og med tirsdag, inntil brannårsaken er funnet.

  Unntaket er linjene 1, 4, 7, 8 og 12 som kjøres mellom 17:00 og 24:00.

  Skolebussene går som normalt.

 • Ruter varsler om krevende forhold i helgen

  Etter planen vil det være full drift av alle planlagte avganger gjennom helgen, men man forventer at reisetilbudet kan bli påvirket, ifølge Ruter.

  – Slik prognosene ser ut nå, så vil vi først få en iskald lørdag før vi får underkjølt regn og såpeglatte veier på søndag. Dette kan gjøre det krevende for kollektivtransporten, sier Cathrine Myhren-Haugen, kommunikasjonssjef i Ruter.

  Myhren-Haugen peker spesielt på søndag som en potensielt utfordrende dag.

  Ruter skriver at alle busser er utstyrt med kjetting og at de har gjort det de kan for å forberede seg.

  – Vi har hatt dialog med veimyndighetene i Oslo og Akershus som vil ha all bemanning i arbeid for å gjøre sitt for at fremkommeligheten skal være så god som mulig, avslutter Myhren-Haugen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no