Hopp til innhold

Nytt forslag for å ta knekken på palmeolje

Venstre håper et nytt lovforslag om merking av produkter som inneholder palmeolje kan redusere bruken.

Abid Raja mener mat med palmeolje må merkes tydeligere.

VIDEO: Se Abid Rajas jakt etter palmeolje

Leter etter palmeolje

PÅ JAKT: Venstres Abid Raja vil finne ut hvilke produkter som inneholder palmeolje. Det viser seg å være vanskeligere enn han trodde.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs / NRK
matvarer med palmeolje

I KURVEN: I løpet av få minutter fant Abid Raja en rekke produkter som inneholdt mer enn 12 prosent palmeolje, ved hjelp av Regnskogfondets nettsider.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs / NRK
En forurenset elv på grunn av palmeolje

AVSKOGING: Utvinning av palmeolje fører ofte med seg avskoging og CO2-utslipp.

Foto: Anja Lillegraven / Regnskogsfondet
Palmeolje

BRUKES RIKTIG: Palmeolje brukt på riktig måte gir god ernæring og er til barnets beste, sier Nestlés kommunikasjonssjef Marianne Hardeng Aaberg.

– Vi har ikke tid til å lese det med liten skrift bakpå alle produkter vi kjøper. Står det tydelig merket at det inneholder palmeolje er jeg helt sikker på at færre vil kjøpe produktene, sier Venstre-politikeren Abid Raja.

Ny «palmeolje-lov»

På torsdag vil Venstre fremme et lovforslag for Stortinget om merking av produkter som inneholder palmeolje. I 2011 bestemte EU-parlamentet at palmeolje ikke skulle kunne skjules bak merkingen «vegetabilsk olje», men til tross for en overgangsperiode på tre år har lite skjedd.

– Vi lures fortsatt til å kjøpe matvarer vi ikke vet hva inneholder på grunn av dårlig merking. Jeg vil ha «nøkkelhull-merking», bare motsatt. En rød hånd som sier «inneholder palmeolje», forteller Raja.

Greenpeace tror forslaget er et viktig grep for å opplyse forbrukerne.

– Kjøperne sitter på en enorm makt til å påvirke matvarebransjen. En tydelig merking kan bevisstgjøre forbrukere til å kjøpe produkter med palmeolje fra sporbare og bærekraftige plantasjer. Det sender signaler til produsentene, forteller Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

Omstridt bruk av palmeolje i barnemat

Det er ikke bare i kjeks og sjokolade man finner palmeolje, men også i barnemat og morsmelkerstatning. Nå reagerer foreldre på det de leser bak på etikettene.

– Hvis de fjerner det i mat voksne spiser, bør det ikke være i morsmelkerstatning heller, sier Camilla Henriksen.

Sinte foreldre

Hun er ikke alene om å være bekymret for bruken av palmeolje i spedbarnsprodukter. Barnematselskapet Småfolk er blant de som har fått mange klager fra sinte foreldre. Nå har de fjernet palmeoljen fra barnegrøten, men ikke i morsmelkerstatningen. Der mener de det ernæringsmessige først og fremst er det viktigste.

«Vi har de siste to årene fått mange henvendelser fra foreldre som ønsker grøter uten palmeolje. Det er derfor et skritt i riktig retning at vi tilbyr produkter uten palmeolje, men vi går aldri på kompromiss med barnets ernæring», skriver Småfolk Sempler på mail til nrk.no.

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.

SE REPORTASJE OM PALMEOLJE I BARNEMAT

– Kan ikke love at det ikke fører til avskoging

En av de største matvareprodusentene er Nestle. I 2010 forpliktet de seg til at palmeoljen de brukte ikke skulle gå på bekostning av regnskogen.

– Vi har 100 prosent sporbarhet til alle plantasjer som brukes i våre barneprodukter, men vi kan ikke garantere at noen av våre produkter internasjonalt ikke er forbundet med avskoging. Dette er en omfattende prosess som tar tid og er viktig å gjøre riktig, sier kommunikasjonssjef i Nestle Norge, Marianne Aaberg .

En viktig ingrediens

Nestle presiserer at palmeolje ikke er skadelig for helsa og hevder at oljen ernæringsmessig er et vanskelig produkt å erstatte.

– I morsmelk finnes det palmitinsyre, og palmitinsyre finnes i palmeolje, derfor har vi palmeolje i vår morsmelkerstatning, forklarer Aaberg.

Helsedirektoratet bekrefter overfor NRK.no at palmeolje i barnematprodukter ikke er skadelig, og påpeker at barn trenger en viss andel mettet fett.

Bærekraftig palmeolje bør merkes

Greenpeace har lenge vært en av pådriverne for at store selskaper som Nestle forplikter seg til å kunne spore palmeoljen tilbake til plantasjen for å sikre at det ikke fører til avskoging.

I dag har Nestle 51 prosent sporbarhet, det mener Gulowsen er et skritt i riktig retning.

– At halvparten av plantasjene kan spores er selvfølgelig ikke godt nok, men det er et langt skritt på veien. For få år siden hadde Nestle ingen sporbarhet på palmeoljen sin. De har lovet oss dette og vi forventer at de kommer til full sporbarhet i løpet av få år, sier Gulowsen.

Abid Raja leter etter palmeolje

VANSKELIG Å FINNE FREM: De fleste produkter nevner kun 'vegetabilsk olje' uten å presisere hva slags type.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs / NRK

Utfyllende merking

Abid Raja mener det er viktig at det går frem av merkingen om oljen er bærekraftig eller ikke.

– Forslaget vi skal legge fram på torsdag vil hovedsakelig dreie seg om to ting; hvor mange prosent palmeolje matvaren inneholder og om palmeoljen er bærekraftig.

Raja tror det er flere politikere som synes temaet er viktig, og håper på stor oppslutning om forslaget når han på torsdag fremmer det for Stortinget.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger