Hopp til innhold

Derfor bør du styre unna palmeolje

Verdens billigste olje er farlig for både hjertet og regnskogen. Orangutangen og tigeren er bare to av mange arter som er utrydningstruet grunnet palmeoljeproduksjon.

Palmeolje

Slik ser oljepalmefrukten ut. Palmeoljen presses ut av den røde frukten på et raffineri.

Foto: Regnskogfondet

Christian Drevon

Palmitinsyren har en sterk kolesteroløkende effekt, sier Christian Drevon ved UiO.

Foto: Bjørnar Verpeide / NRK

Palmeolje er verdens billigste olje, og brukes av en rekke norske produsenter i kjeks, sjokolade, snacks,

babygrøt og utallige andre matvarer.

– De fleste matvareprodusenter klarer å finne alternativer til palmeolje hvis de prøver, men fordi det er verdens billigste olje er det kostbart å bytte den ut, forteller Anja Lyngsmark, kampanjeansvarlig i Regnskogfondet til NRK.no.

SE VIDEO: Uetisk produksjon av palmeolje

Øker kolesterolet

Palmeolje øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, og kan føre til hjerte- og karsykdom.

– Det inneholder palmitinsyre, som er en mettet fettsyre med 16 karbonatomet og ingen dobbeltbindinger. Palmitinsyren har en sterk kolesteroløkende effekt, sier Christian Drevon, professor ved Universitetet i Oslo til NRK.no.

Helseekspertene vil at vi skal spise mindre palmeolje fordi den legger seg i blodårene rundt hjertet, og dermed ikke er sunn å spise.

Hogger eller brenner regnskogen

Det globale forbruket av palmeolje er doblet de siste ti årene, og det forventes at det dobles igjen.

– Plantasjer som har eksistert i mange år produserer palmeolje uten å skade regnskogen. Men den store etterspørselen fører til at mer regnskog må hogges eller brennes ned, for å gjøre plass til nye eller større plantasjer, forklarer Lyngsmark.

Når regnskogen forsvinner, trues både mennesker, dyr, medisinplanter og andre arter.

– Palmeolje er hovedårsaken til at regnskogen ødelegges i Sørøst-Asia. Indonesia og Malaysia er verdens største leverandør av palmeolje, legger hun til.

Ny plantasje

Slik ser det ut når regnskogen hogges ned for at det skal lages en ny palmeoljeplantasje.

Foto: Regnskogfondet

Vanskelig å spore

Anja Lyngsmark

Norske matvareprodusenter bør kreve sporbarhet for å forsikre seg om at de ikke bidrar til regnskogødeleggelse og overgrep mot mennesker og dyr, sier Anja Lyngsmark fra Regnskogfondet.

Foto: Regnskogfondet

Mange norske matvareprodusenter oppgir at de kun kjøper inn RSPO-sertifisert palmeolje, og mener det beviser at den er bærekraftig og ikke ødelegger regnskogen.

Regnskogfondet ser ikke på RSPO som noen garanti for noe som helst.

– RSPO er den største sertifiseringen som fins for palmeolje, og ordningen har fått til mye positivt, men den er likevel altfor svak. De fleste norske matprodusenter kjøper green palm-sertifikater, som innebærer at de gir de en viss sum til én produsent om produserer sertifisert palmeolje, men det betyr ikke at de faktisk får den sertifiserte palmeoljen, presiserer hun.

Det finnes veldig mange palmeoljeplantasjer og raffinerier, og det er umulig å spore opp hvilken plantasje oljen som kjøpes inn til norsk produksjon kommer fra.

– Ingen norske matvareprodusenter vet nøyaktig hvilke plantasjer palmeoljen de kjøper er fra. De bør kreve sporbarhet for å forsikre seg om at de ikke bidrar til regnskogødeleggelse og overgrep mot mennesker og dyr, oppfordrer hun.

Mange av selskapene som er RSPO-sertifisert, har svin på skogen.

– De har blitt tatt for ulovlig hogst eller brenning av regnskog, de har store konflikter med urbefolkningen, eller de er i rettssak med dem som bor der de har opprettet plantasje, forteller hun.

Palmeoljeplantasje

Palmeoljeplantasje i Malaysia.

Foto: Regnskogfondet

Velg bedre alternativer

Tone Granaas

Vi ønsker fortgang i merking av palmeolje på produkter, slik at forbrukerne selv kan velge hva de vil kjøpe, sier Tone Granaas fra Grønn Hverdag.

Foto: Grønn Hverdag

EU har vedtatt krav om merking av palmeoljeinnhold på produkter, men det vil ta tid før dette er på plass i Norge.

Svært mange produkter som er merket med vegetabilsk olje inneholder palmeolje, men det er det ikke så lett for deg som forbruker å kontrollere.

Regnskogfondet har sammen med Grønn Hverdag laget en palmeoljeguide.

Her kan du selv søke opp produkter for å se om de inneholder palmeolje, og finne bedre alternativer uten eller med mindre palmeolje.

– Guiden fines både på nett og i en mobilversjon, slik at du kan søke opp produktene når du står i butikken, oppfordrer hun.

Grønn Hverdag påpeker at forbrukere ofte får liten informasjon om konsekvensen av forbruket vårt.

– Vi spiser opp regnskogen. Når vi får informasjonen om hva palmeoljeforbruket gjør med regnskogen, har vi en mulighet til å gjøre noen valg. Både bransjen og forbrukerne, sier Tone Graanaas, daglig leder i Grønn Hverdag til NRK.no.

SE VIDEO: Hva er palmeolje?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)