Hopp til innhold

Palmeoljen skal merkes

Snart er det slutt på at helseskadelig palmeolje i maten blir kamuflert som "vegetabilsk olje". Nå kommer nye regler om obligatorisk merking av alle emballerte matvarer.

Bare et fåtall varedeklarasjoner er ærlige og informerer om at produktet er tilsatt usunn palmeolje.

Snart må alle matvarer med palmeolje merkes på denne måten.

Foto: Anders M. Leines / NRK

Mange dagligvarer inneholder palmeolje, som kan være helseskadelig. Men mye av denne maten merkes kun med det mer nøytrale navnet "vegetabilsk olje".

Palmeolje

Den helseskadelige palmeoljen er mye brukt i ferdigmat, og er den mest utbredte av verdens matoljer.

Foto: NRK

Uten å vite om det, får hver enkelt av oss i seg nesten tre kilo palmeolje i gjennomsnitt hvert år.

Etter tre års tautrekking har EU-parlamentet nå bestemt at det skal innføres flere nye regler for merking av emballerte matvarer.

En av dem går ut på at det ikke lenger er tilstrekkelig å bruke samlebetegnelsen "vegetabilsk olje" eller "vegetabilsk fett".

Heretter må produsentene også oppgi hvilken type olje det er snakk om, enten det gjelder palmeolje eller sunnere varianter som raps- og soyaolje.

De nye reglene blir endelig vedtatt i EU-systemet i høst, og vil etterhvert også gjelde det norske markedet. For at matvareindustrien skal få tid til å forberede seg, vil reglene tre i kraft med en overgangsperiode på tre år.

Ikke forbudt

Svein Olav Kolset

Ernæringsprofessor Svein Olav Kolset

Foto: Tor Risberg, NRK

Palmeolje øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, og kan føre til hjerte- og karsykdom.

Det er ikke forbudt å tilsette palmeolje i matvarer, men kritikken har lenge vært sterk mot produsenter som ikke informerer om hva slags olje matvarene deres inneholder.

- Dette er et steg i riktig retning. Det er viktig at forbrukerne blir informert, slik at de kan foreta bedre valg når de handler mat. De nye reglene viser at akkumulert kunnskap kan påvirke politiske prosesser, sier ernæringsprofessor Svein Olav Kolset ved Universitetet i Oslo til NRK.no.

Han forteller at mengden palmeolje kan variere fra produkt til produkt.

- Ulike varianter av potetgull og pommes frites har lenge vært noen av verstingene, sier han.

LES OGSÅ:

Obligatorisk merking

Norske og europeiske forbrukere vil etterhvert se flere endringer i måten matvarer merkes på. En annen viktig nykommer er et krav om at all emballert mat skal merkes med næringsdeklarasjon.

I dag er det bare påbudt med slik merking hvis pakningen også har en påstand om næringsinnholdet. Står det for eksempel "rik på C-vitamin", skal produktet også ha en deklarasjon om hvilke næringsstoffer det inneholder.

På matvarer uten slike påstander er det i dag frivillig om produsenten vil informere eller ikke. Nå blir dette obligatorisk på alle emballerte matvarer.

Salt skal være salt

En annen nyhet er informasjon om saltinnholdet. I dag er det betegnelsen natrium (et grunnstoff) som gjelder. Med de nye reglene blir salt den nye obligatoriske betegnelsen.

- Dette vil gjøre det enklere for forbrukerne å få informasjon om hvor mye salt maten de kjøper faktisk inneholder, sier seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet til NRK.no.

- At næringsdeklarasjon nå blir obligatorisk på alle emballerte matvarer er også positivt, mener hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)