Palmeolje har lenge vært en ingrediens i barnegrøt fra alle de tre store leverandørene på det norske markedet. Nå har en av dem, Småfolk, erstattet den omstridte oljen med fløte.
Palmeoljen er verdens billigste matolje. Den brukes i produksjonen av bakervarer, sjokolade, snacks, babygrøt og en rekke andre matvarer.
Bruken er svært omdiskutert fordi medisinske eksperter mener at palmeolje øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, noe som kan føre til hjerte- og karsykdom.
Etterspørselen på verdensmarkedet fører også til at store mengder regnskog hogges og brennes ned for å gi plass til nye eller større palmeplantasjer. Når regnskogen forsvinner, trues både mennesker, dyr og miljø.
Ifølge Regnskogfondets palmeoljeguide, er nå seks av Småfolk-grøtene helt uten palmeolje. Konkurrentene Nestlé og HiPP selger fortsatt grøt med denne oljen.
LES OGSÅ:
– Bedre egenskaper
– Palmeolje er erstattet med fløte i alle våre barnegrøter, og i vellingene som kun selges i Sverige, sier kommunikasjonssjef Malin Westling i Semper AB som produserer Småfolk-produktene.
– Vi har endret fettsammensetningen delvis fordi fløte er mer naturlig i barnemat enn palmeolje, og fordi fløten gir ytterligere fordeler ettersom den inneholder mange andre verdifulle stoffer som for eksempel fosfolipider som bare finnes i melk og også i brystmelk, sier hun til NRK.no.
– Hver fettdråpe er omringet av en helt naturlig membran som foruten fosfolipidene inneholder glykolipider, sialinsyre og andre stoffer som i ulike studier har vist seg å være verdifulle for barnets kognitive utvikling og som beskyttelse mot infeksjoner, sier Westling.
– Melkefettet gjør også at grøtene smaker bedre, legger hun til.
Fettet i Småfolks barnegrøt består etter omleggingen av fløte, rapsolje og solsikkeolje.
Regnskogfondet gir tommelen opp for at en av de store leverandørene har begynt å selge barnemat uten palmeolje.
– Dette er kjempebra for både miljøet og småbarnsfamiliene. Ved å redusere palmeoljeforbruket minsker vi presset på verdens siste regnskoger, sier Anja Lyngsmark til NRK.no. Hun er Regnskogfondets fagansvarlige for palmeolje.
– Bevisste foreldre trenger ikke lenger å reise til utlandet for å kjøpe palmeoljefri barnemat. Også det er et stort framskritt, mener hun.
LES OGSÅ:
– Barn trenger mettet fett
Nestlé har derimot ingen planer om å fjerne palmeoljen fra sine barnegrøter, eller å redusere innholdet.
– Barn trenger en tredel mettet fett. Vi kan ikke bare bruke de sunne raps- og solsikkeoljene som fettkilder. De inneholder for lite mettet fett. Da får ikke spedbarna den fettblandingen de trenger for god vekst og utvikling, sier kommunikasjonssjef Marianne Hardeng Aaberg i Nestlé Norge til NRK.no.
– Vi bruker palmeolje som kilde til mettet fett, mens andre bruker fløte. Det er flere gode fettsyrer i palmeolje enn i fløte, og vi ser ingen helsemessig gevinst ved å erstatte palmeoljen med fløte. Vi har ingen planer om å bytte ut eller redusere innholdet, forteller hun.
Hardeng Aaberg viser til Helsedirektoratets uttalelse om at barn trenger noe mettet fett i kosten, og at foreldre trygt kan gi barnegrøt tilsatt palmeolje. Nestlé forholder seg til dette, sier hun.
– Vi bruker ikke ren palmeolje i barnegrøtene våre, men en blanding av palme- og rapsolje. Dermed inneholder grøten litt mindre enn én tredel mettet fett, og to tredeler umettet. Det er en fettfordeling som helsemyndighetene anbefaler for spedbarn, sier Hardeng Aaberg.
- LES OGSÅ:
– Spedbarn har andre energibehov
Nestlés talskvinne understreker at kravene til ferdiglaget barnemat er strengt regulert og helt annerledes enn kravene til mat for voksne.
– Den voksne befolkningen får i seg mer mettet fett enn det helsemyndighetene anbefaler. Men spedbarn har andre energibehov, sier Hardeng Aaberg.
– Når kroppsvekten skal tredobles på ett år kreves det en helt annen fettmengde i forhold til kroppsvekt, og et annet blandingsforhold mellom mettet og umettet fett enn for voksne, sier hun.
– Vi mener at palmeolje brukt på den måten vi gjør gir god ernæring og er til barnets beste. Derfor kommer vi ikke til å endre på ingrediensene i grøtene våre. Dette er også i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, forteller hun.
– Tror du dette kan være forvirrende for småbarnsforeldre?
– Ja, det er ganske komplisert å være forbruker i dag. Jeg skjønner godt at mange blir forvirret av debatten om fett og ulike dietter. Palmeolje i barnemat krever forklaring på hvorfor vi har denne ingrediensen der, men vi ville aldri hatt den i maten hvis det på noen som helst måte kunne være skadelig eller ha uheldig effekt på barnets vekst og utvikling.
– Morsmelk inneholder 20–25 prosent palmitinsyre, som er den fettsyren palmeolje er rik på. Vi får en del spørsmål om dette, og er veldig opptatt av å gi korrekt informasjon på pakningene og i digitale medier, sier Hardeng Aaberg.
Hun legger til at Nestlé benytter palmeolje fra bærekraftig produksjon som ikke bidrar til å redusere regnskog eller andre områder som binder mye CO2.
– Å sikre at regnskogen bevares er meget viktig for oss, sier hun.
- LES OGSÅ:
– Skreddersydd for spedbarn
Babygrøter av merket HiPP inneholder også palmeolje. Ifølge produsenten er oljen økologisk, bærekraftig og sertifisert.
– Det betyr at ingen regnskog ødelegges ved produksjon av palmeolje til våre grøter, sier Agneta Kjällman til NRK.no. Hun er nordisk ernæringsansvarlig for HiPP barnemat.
I likhet med Nestlé vil også HiPP beholde palmeoljen i sine produkter. Også Kjällman viser til Helsedirektoratet som mener at foreldre trygt kan gi barna grøt med palmeolje.
– Alle våre grøter er økologiske, og følger myndighetenes strenge lovgivning for barnemat. Vi strever alltid for å få en fettsammensetning så lik som mulig den som finnes naturlig i morsmelk, fordi denne sammensetningen er skreddersydd for spedbarn. Derfor bruker vi en nøye utvalgt blanding av økologisk raps-, solsikke- og palmeolje, sier Kjällman.
- LES OGSÅ:
Morsmelk
– Fra et ernæringsperspektiv har noen kritisert palmeolje fordi den inneholder palmitinsyre. Men denne fettsyren er faktisk en naturlig ingrediens i morsmelk. Innholdet av palmitinsyre er også høyt i melkefett som fløte, smør og melk. Mengden palmitinsyre i en porsjon HiPP-grøt tilsvarer mengden palmitinsyre i 100 ml morsmelk, sier Kjällman.
Hun understreker at HiPP holder seg løpende orientert om vitenskapelige data om palmeolje.
– Dersom nye vitenskapelige anbefalinger tilsier at et annet alternativ til mettet fett bør brukes i barnemat, vil vi selvsagt tilpasse våre oppskrifter deretter, sier hun.
- LES OGSÅ: