Hopp til innhold

Kutter ut palmeolje i barnegrøt

En av de tre store leverandørene av barnegrøt har sluttet å bruke palmeolje i produktene sine. Men konkurrentene beholder den omstridte oljen fordi de mener den er til barnets beste.

Barnemat

9 måneder gamle Lisbeth spiser gjerne grøt. Men bør den være med eller uten palmeolje? Produsentene er uenige.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Palmeolje har lenge vært en ingrediens i barnegrøt fra alle de tre store leverandørene på det norske markedet. Nå har en av dem, Småfolk, erstattet den omstridte oljen med fløte.

Palmeoljen er verdens billigste matolje. Den brukes i produksjonen av bakervarer, sjokolade, snacks, babygrøt og en rekke andre matvarer.

Bruken er svært omdiskutert fordi medisinske eksperter mener at palmeolje øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, noe som kan føre til hjerte- og karsykdom.

Etterspørselen på verdensmarkedet fører også til at store mengder regnskog hogges og brennes ned for å gi plass til nye eller større palmeplantasjer. Når regnskogen forsvinner, trues både mennesker, dyr og miljø.

Ifølge Regnskogfondets palmeoljeguide, er nå seks av Småfolk-grøtene helt uten palmeolje. Konkurrentene Nestlé og HiPP selger fortsatt grøt med denne oljen.

LES OGSÅ:

– Bedre egenskaper

Malin Westling, kommunikasjonssjef i Semper AB

Melkefettet i fløte har egenskaper som er bedre for barn enn fettet i palmeolje, sier kommunikasjonssjef Malin Westling i Semper AB.

Foto: Sussi Ardenfors

– Palmeolje er erstattet med fløte i alle våre barnegrøter, og i vellingene som kun selges i Sverige, sier kommunikasjonssjef Malin Westling i Semper AB som produserer Småfolk-produktene.

– Vi har endret fettsammensetningen delvis fordi fløte er mer naturlig i barnemat enn palmeolje, og fordi fløten gir ytterligere fordeler ettersom den inneholder mange andre verdifulle stoffer som for eksempel fosfolipider som bare finnes i melk og også i brystmelk, sier hun til NRK.no.

– Hver fettdråpe er omringet av en helt naturlig membran som foruten fosfolipidene inneholder glykolipider, sialinsyre og andre stoffer som i ulike studier har vist seg å være verdifulle for barnets kognitive utvikling og som beskyttelse mot infeksjoner, sier Westling.

– Melkefettet gjør også at grøtene smaker bedre, legger hun til.

Fettet i Småfolks barnegrøt består etter omleggingen av fløte, rapsolje og solsikkeolje.

Regnskogfondet gir tommelen opp for at en av de store leverandørene har begynt å selge barnemat uten palmeolje.

– Dette er kjempebra for både miljøet og småbarnsfamiliene. Ved å redusere palmeoljeforbruket minsker vi presset på verdens siste regnskoger, sier Anja Lyngsmark til NRK.no. Hun er Regnskogfondets fagansvarlige for palmeolje.

– Bevisste foreldre trenger ikke lenger å reise til utlandet for å kjøpe palmeoljefri barnemat. Også det er et stort framskritt, mener hun.

LES OGSÅ:

– Barn trenger mettet fett

Nestlé har derimot ingen planer om å fjerne palmeoljen fra sine barnegrøter, eller å redusere innholdet.

– Barn trenger en tredel mettet fett. Vi kan ikke bare bruke de sunne raps- og solsikkeoljene som fettkilder. De inneholder for lite mettet fett. Da får ikke spedbarna den fettblandingen de trenger for god vekst og utvikling, sier kommunikasjonssjef Marianne Hardeng Aaberg i Nestlé Norge til NRK.no.

– Vi bruker palmeolje som kilde til mettet fett, mens andre bruker fløte. Det er flere gode fettsyrer i palmeolje enn i fløte, og vi ser ingen helsemessig gevinst ved å erstatte palmeoljen med fløte. Vi har ingen planer om å bytte ut eller redusere innholdet, forteller hun.

Hardeng Aaberg viser til Helsedirektoratets uttalelse om at barn trenger noe mettet fett i kosten, og at foreldre trygt kan gi barnegrøt tilsatt palmeolje. Nestlé forholder seg til dette, sier hun.

– Vi bruker ikke ren palmeolje i barnegrøtene våre, men en blanding av palme- og rapsolje. Dermed inneholder grøten litt mindre enn én tredel mettet fett, og to tredeler umettet. Det er en fettfordeling som helsemyndighetene anbefaler for spedbarn, sier Hardeng Aaberg.

– Spedbarn har andre energibehov

Marianne Hardeng Aaberg

Palmeolje brukt på riktig måte gir god ernæring og er til barnets beste, sier Nestlés kommunikasjonssjef Marianne Hardeng Aaberg.

Nestlés talskvinne understreker at kravene til ferdiglaget barnemat er strengt regulert og helt annerledes enn kravene til mat for voksne.

– Den voksne befolkningen får i seg mer mettet fett enn det helsemyndighetene anbefaler. Men spedbarn har andre energibehov, sier Hardeng Aaberg.

– Når kroppsvekten skal tredobles på ett år kreves det en helt annen fettmengde i forhold til kroppsvekt, og et annet blandingsforhold mellom mettet og umettet fett enn for voksne, sier hun.

– Vi mener at palmeolje brukt på den måten vi gjør gir god ernæring og er til barnets beste. Derfor kommer vi ikke til å endre på ingrediensene i grøtene våre. Dette er også i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, forteller hun.

– Tror du dette kan være forvirrende for småbarnsforeldre?

– Ja, det er ganske komplisert å være forbruker i dag. Jeg skjønner godt at mange blir forvirret av debatten om fett og ulike dietter. Palmeolje i barnemat krever forklaring på hvorfor vi har denne ingrediensen der, men vi ville aldri hatt den i maten hvis det på noen som helst måte kunne være skadelig eller ha uheldig effekt på barnets vekst og utvikling.

– Morsmelk inneholder 20–25 prosent palmitinsyre, som er den fettsyren palmeolje er rik på. Vi får en del spørsmål om dette, og er veldig opptatt av å gi korrekt informasjon på pakningene og i digitale medier, sier Hardeng Aaberg.

Hun legger til at Nestlé benytter palmeolje fra bærekraftig produksjon som ikke bidrar til å redusere regnskog eller andre områder som binder mye CO2.

– Å sikre at regnskogen bevares er meget viktig for oss, sier hun.

– Skreddersydd for spedbarn

Babygrøter av merket HiPP inneholder også palmeolje. Ifølge produsenten er oljen økologisk, bærekraftig og sertifisert.

– Det betyr at ingen regnskog ødelegges ved produksjon av palmeolje til våre grøter, sier Agneta Kjällman til NRK.no. Hun er nordisk ernæringsansvarlig for HiPP barnemat.

I likhet med Nestlé vil også HiPP beholde palmeoljen i sine produkter. Også Kjällman viser til Helsedirektoratet som mener at foreldre trygt kan gi barna grøt med palmeolje.

– Alle våre grøter er økologiske, og følger myndighetenes strenge lovgivning for barnemat. Vi strever alltid for å få en fettsammensetning så lik som mulig den som finnes naturlig i morsmelk, fordi denne sammensetningen er skreddersydd for spedbarn. Derfor bruker vi en nøye utvalgt blanding av økologisk raps-, solsikke- og palmeolje, sier Kjällman.

Morsmelk

– Fra et ernæringsperspektiv har noen kritisert palmeolje fordi den inneholder palmitinsyre. Men denne fettsyren er faktisk en naturlig ingrediens i morsmelk. Innholdet av palmitinsyre er også høyt i melkefett som fløte, smør og melk. Mengden palmitinsyre i en porsjon HiPP-grøt tilsvarer mengden palmitinsyre i 100 ml morsmelk, sier Kjällman.

Hun understreker at HiPP holder seg løpende orientert om vitenskapelige data om palmeolje.

– Dersom nye vitenskapelige anbefalinger tilsier at et annet alternativ til mettet fett bør brukes i barnemat, vil vi selvsagt tilpasse våre oppskrifter deretter, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)