Hopp til innhold

Slik styrer du unna palmeoljen

Enkelte matvarer inneholder mer enn 70 prosent palmeolje, som kan være skadelig for helsa. Med en ny tjeneste på nettet kan du nå sjekke hvor mye av det utskjelte fettet maten din inneholder.

I matbutikken

Nå kan du bruke mobilen til å sjekke matvarenes innhold av palmeolje.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Margarin inneholder opptil 70 prosent palmeolje, viser en kartlegging som Regnskogfondet og Grønn Hverdag har gjennomført.

Stine Tønnesen

- Skrekkelig, sier småbarnsmamma Stine Tønnesen når hun får vite omfanget av palmeolje i noen av matvarene hun kjøper.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

De har spurt 19 matvareprodusenter om hvor mye palmeolje produktene deres inneholder.

Taco, kjeks, sjokoladepålegg, nudler og salt snacks er blant de andre verstingene i undersøkelsen.

Også buljong, sjokolade, bakervarer, frokostblandinger, frossenmat, turmat og sauser inneholder ofte den usunne og miljøskadelige palmeoljen.

– Skrekkelig

– Jeg synes det er helt skrekkelig å tenke på det. Heretter vil jeg unngå margarin fordi den inneholder så masse palmeolje, sier Stine Tønnesen. Hun er småbarnsmamma, og prøver å gjøre sunne valg på handleturen.

Den største overraskelsen er at det er palmeolje i nesten alle matvaregrupper. 85 prosent av de mer enn 500 produktene vi har undersøkt, inneholder denne oljen, sier daglig leder Lars Løvold i Regnskogfondet til NRK.

– Og i mange av dem er det utrolig mye, opp mot halvparten av produktet. Det er sjokkerende, mener han.

Palmeolje i barnemat

Etter at lille Leon ble født har Stine Tønnesen blitt mye mer opptatt av innholdet i maten hun kjøper. Det fortalte hun til FBI i fjor, og fikk mange reaksjoner.

– Mange var sjokkert fordi de ikke visste at det fantes palmeolje i babygrøt og morsmelkserstartning .

– Jeg vil jo prøve å unngå det som er usunt. Jeg skulle ønske det kunne bli slutt på å bruke palmeolje i matvarer, sier Stine.

Gjemmer seg bak diffuse ingredienser

Varedeklarasjon

Hva er egentlig vegetabilsk olje?

Foto: NRK

Du har sikkert sett det på ingredienslisten; vegetabilsk fett og vegetabilsk olje. Ofte betyr det egentlig palmeolje.

Mange matvareprodusenter vil ikke fortelle at deres produkter inneholder palmeolje, og gjemmer seg bak diffuse betegnelser som vegetabilsk fett.

I gjennomsnitt spiser hver nordmann rundt tre kilo palmeolje hvert år, noe det ikke er lett å unngå. Den billige matoljen som er skadelig både for deg og naturen finnes i nesten alle matvaregrupper.

EU har bestemt at alle som produserer emballerte dagligvarer må merke dem med hvilken type fett som er brukt. Men det skjer tidligst om tre år. Inntil da er merkingen frivillig.

Meldt inn til Miljøklagenemnda

Regnskogfondet og Grønn Hverdag sier det ikke bare har vært lett å få ut informasjonen fra produsentene. Men alle bortsett fra tre har til nå gitt fra seg informasjonen, mer eller mindre motvillig.

– Palmeolje er et kjempestort miljøproblem. Da kan man ikke holde forbrukerne uvitende, sier Løvold.

– Produsentene har plikt til å oppgi alt som har miljøskadelig effekt. Når de ikke gjør det, bryter de miljøinformasjonsloven, konkluderer han.

– Forretningshemmeligheter

Fortsatt holder Nestle og Old El Paso tilbake informasjon om hvor mye palmeolje produktene deres inneholder.

Derfor har de to miljøorganisasjonene klaget dem inn for Miljøklagenemnda, for brudd på miljøinformasjonsloven.

De to produsentene ønsker ikke å svare på hvorfor de holder denne informasjonen tilbake. De viser til at mengden palmeolje i produkter er forretningshemmeligheter.

Heller ikke Maarud har villet gi fra seg informasjon, men ombestemte seg i dag. Nå oppgir Maarud hvor mye palmeolje produktene deres inneholder.

Dobbelt så mye palmeolje på 10 år

Tone Granaas i Grønn Hverdag og Lars Løvold i Regnskogfondet

Lederne Tone Granaas i Grønn Hverdag og Lars Løvold i Regnskogfondet jobber med nye palmeoljeguiden.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Heretter skal det bli enklere å unngå det usunne fettet.

Regnskogfondet og Grønn Hverdag har systematisert all informasjon fra matvareprodusentene, og laget en palmeoljeguide på en nettside som også er tilpasset mobiltelefoner.

– Så når du er i butikken kan du trykke på for eksempel Taco, så får du opp hele listen. Unngå de røde produktene fordi de inneholder mye palmeolje, lyder rådet fra daglig leder Tone Granaas i Grønn Hverdag.

Det gledelige er at det finnes produkter uten palmeolje i nesten alle matvaregrupper.

  • Her kan du se om matvarene dine har mye palmeolje.
  • Når du sjekker en matvare i guiden, får du en indikasjon på hvor mye palmeolje den inneholder. For ikke å røpe for mange detaljer om produktspesifikasjonene, har de fleste produsentene gitt et omtrentlig anslag.

– Palmeoljeproduksjonen er den største trusselen for regnskogen i Indonesia og Malaysia. Forbruket på verdensbasis er doblet de siste ti årene, og den trenden må vi snu.

Det sier Lars Løvold, som håper at mange forbrukere vil bruke guiden til å styre unna palmeolje på handleturen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)