Venstre og KrF slår ring om mediene

Sentrumspartiene står samlet om å reversere regjeringens foreslåtte kutt i pressestøtten, og vil ha nullmoms på både papir og nett. – Dette er et prioritert område for oss begge, varsler KrF.

Trine Skei Grande

ENIG OG TRO: Venstre-leder Trine Skei Grande la mandag formiddag frem Venstres alternative statsbudsjett. På mediefeltet er de skjønt enige med KrF: Pressestøtten må beholdes, mens momsen må vekk.

Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix

Geir Bekkevold

SAMMEN FOR NULLMOMS: Geir Bekkevold og

Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK

Denne uken begynner forhandlingene om statsbudsjettet på Stortinget, og de siste dagene har både KrF og Venstre presentert sine alternativer til regjeringens forslag.

Regjeringens forslag til statsbudsjett var dårlig nytt for norske mediehus, som lenge har slitt med stupende annonseinntekter, fallende oppslagstall og smertefulle kuttprosesser.

Høyre og Frp foreslo å kutte dagens pressestøtte med 50 millioner, og å innføre en ny, plattformnøytral momssats på åtte prosent for både nett- og papiraviser.

Les: – En oppskrift på pressedød

Vil ha nullmoms og uendret pressestøtte

Både Venstre og KrF var tidlig ute med å varsle omkamp på mediefeltet.

Regjeringen er avhengig av støtte fra minst ett av de to støttepartiene for å få sitt budsjettforslag gjennom, og det er dermed duket for dragkamp i Stortinget.

Les: Varsler medie-omkamp i Stortinget

KrF la fredag forrige uke frem sitt alternative statsbudsjett, der de gikk inn for å reversere det foreslåtte kuttet i pressestøtten. Samtidig vil de innføre nullmoms på både papir og digitale plattformer.

Les: Hareide: – Kan ikke utelukke brudd

Da Venstre i dag la frem sitt forslag til statsbudsjett, ble det klart at de to sentrumskameratene samme medisin for mediekrisen: videreført pressestøtte og fullt momsfritak.

– Det er viktig for alle medier nå at vi har et ordentlig grep om presse- og ytringsfrihetspolitikken, og får gjort noe med både moms og pressestøtte, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK etter partiets pressekonferanse på Stortinget mandag.

Selv om Grande ser behovet for endringer i mediepolitikken, mener hun regjeringens forslag om drastiske kutt i pressestøtten er feil medisin.

– Spesielt avisene står foran store utfordringer. Vi kommer til å se endringer. Vi kan ikke lage et system som hindrer endringer, men vi må ta store grep for å sikre at vi har hele den bredden jeg sto og kikket på i dag, sier Grande, med henvisning til de mange fremmøtte journalistene på dagens pressekonferanse.

– Vil være rart om regjeringen ikke lytter

Selv om de to støttepartienes alternative statsbudsjetter er forholdsvis like på mediefeltet, har de to partene ikke snakket sammen på forhånd, bedyrer KrFs Geir Bekkevold på telefon fra USA.

Han er likevel glad over at Venstres forslag er såpass likt deres på mediefeltet, og mener det styrker muligheten for å få gjennomslag i budsjettforhandlingene.

– Er dette et ufravikelig krav?

– Jeg skulle gjerne svart ja på det, men vi skal i gang med forhandlinger. men det er klart at begge punktene står veldig sterkt i og med at vi er enige, og det er et prioritert område for oss begge. Dermed vil det være rart om ikke regjeringspartiene er lydhøre på dette punktet, sier Bekkevold.

På ett punkt skiller de to parhestene lag: Mens KrF ønsker å gi NRK lisensøkningen på 73 kroner som kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har bedt om, vil Venstre la regjeringens forslag om å fryse lisensen stå uendret.

Det bekrefter Venstre-nestleder Terje Breivik overfor bransjenettstedet Kampanje.

Det har så langt ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Venstre-ledelsen på dette punktet.

Begrunnelsen for at KrF ikke ønsker å kutte i lisensen nå, er først og fremst at de ønsker å avvente stortingsmeldingen om NRK som er ventet å komme i 2015.

– Jeg synes det er prematurt å kutte i lisensen før vi har hatt gjennomgangen som er varslet, sier Bekkevold.

Les også: Varsler store kutt i NRK etter lisensfrys

SISTE NYTT

Siste meldinger