– Kutt, kutt, kutt, slik beskriver Thomas Spence lederen i Norsk Journalistlag, budsjettposten til Presse-Norge.
Foto: Morten Brakestad– Min første tanke er at det er utrolig skuffende. Det ser ut som vi ikke har en medieminister, men ekstra finansminister. Her er det kutt, kutt, kutt. Dette er en resept for å avlive deler av norske medier, i en tid hvor mediene trenger støtte fra myndighetene for å overleve og utvikle seg.
Det er først og fremst forslaget om kutt på 50 millioner i pressestøtten, samt ønske om å innføre 8 prosent moms for papiravisene som Spence ser mørkt på.
Skatt på journalistikk
Regjeringen vil ha en fells lav mediemoms på 8 prosent for aviser og e-aviser, men en ny momsordning må godkjennes av det europeiske kontrollorganet ESA, og vil sannsynligvis ikke komme på plass før i 2016.
– Momsen står for en dominerende del av inntektene for norske mediehus. Det er veldig trist at det nå blir innført skatt på journalistikk. Det er nesten som de ikke forstår hva dette vil bety for norske medier, sier han.
Han synes heller ikke det virker som regjeringen forstår hvilke demokratiske oppgaver avisene utfører hver eneste dag, over hele landet.
– De holder i gang den demokratiske prosessen, sier Spence.
Pressestøtten har i mange år bidratt til å opprettholde et høyt antall aviser i Norge. Regjeringen mener imidlertid at støtten ikke er et vellykket virkemiddel for å opprettholde lokal konkurranse mellom avisene.
Større økonomisk uavhengighet vil også gi større redaksjonell uavhengighet, lyder det fra kulturministeren og hennes departement. Dette fnyser Thomas Spence av.
– Ubegripelig
– Begrunnelsen til Kulturdepartementet er ubegripelig. Regjeringen har et ansvar for å legge til rette for norsk samfunnsdebatt. Dette er en oppskrift på norsk pressedød, og vi kommer til å måtte betale en svært høy demokratisk pris, sier lederen for Norsk Journalistlag.
Spence får støtte fra Mediebedriftenes Landsforening.
Styreleder i MBL, Didrik Munch, er skuffet på mediebransjens vegne.
Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK– Dette er et skuffende budsjett for mediebransjen. Vi får ingen momsløsning i 2015, og i tillegg kuttes 50 mill. i pressestøtten. Det virker som om kulturministeren ikke har forstått hvilken alvorlig situasjon Medie-Norge er i, sier Didrik Munch, styreleder i Mediebedriftenes Landsforening, MBL.
Ansvarlig redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, sier han er overrasket over budsjettforslaget.
– Det jeg reagerer mest på er at dette skjer midt oppi en skjebnetime for norsk mediebransje. Den er presset nå fra alle hold, fra Google, Facebook og internasjonale aktører som tar annonseinntektene. Så vi er allerede i en situasjon som kan gi pressedød i Norge, og når regjeringen i tillegg går ut så brutalt som de gjør nå, så gjør det vondt verre, sier Braanen til NRK.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ansvarlig redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, kaller budsjettet for «veldig, veldig trist».
Foto: Berit Roald / ScanpixVarsler kamp om budsjettet
I Stortingets vandrehall lover opposisjonspartiene at de vil kjempe for pressestøtten.
–Jeg er veldig skuffet over at regjeringen prøver seg på en omkamp om pressestøtten. Denne kampen kommer vi til å ta i Stortinget, og dette har vi tidligere vært klare på. Medie-Norges situasjon er nå dramatisk. Medisinen er ikke å kutte, sier Geir Jørgen Bekkevold, kulturpolitisk talsperson i KrF.
Det samme gjelder NRK-lisensen:
– Når det ikke blir reell økning i lisensen blir det en reell nedgang. Dette blir også en omkamp, sier Bekkevold til NRK.
SVs Bård Vegar Solhjell mener dette er et budsjett som har retning mot mindre mangfold i mediene.
Regjeringen gjør ingenting med momsen, men skyver den foran seg, kutter ganske kraftig i pressestøtten, og innfører ingen nye tiltak for å sikre overgang til digitale plattformer.
– Dette roper på at Stortinget tar ansvar og gjennomfører et bredt mediepolitisk forlik. Regjeringen har ikke tatt det ansvaret. Dette budsjettet vil gi mindre mediemangfold, nedlagte aviser og svekket journalistikk, sier han.
SVs Bård Vegar Solhjell roper på et bredt mediepolitisk forlik
Foto: Eivind Molde / NRKOvergangsordning de neste fem årene
Etter en overgang vil regjeringen jobbe for en plattformnøytral lavmoms for alle aviser, både papiravisene og de digitale.
De begynner å fase inn denne momsen fra 1. juli 2015.
I Sundvolden-erklæringen har regjeringen sagt at den vil likestille papiravisene og de digitale avisene. Regjeringen ønsker å modernisere støtteordningene og skape økt likebehandling av mediene.
– En omlegging til en felles lav momssats krever overgangsordninger for media. Derfor ønsker vi å innføre dette for papiravisene over en periode på fem år, sier kulturministeren.
– Vi vil i prosessen med ESA vurdere nærmere hvordan vi skal definere e-aviser og hvordan overgangsordningen for papiravisene skal være, sier kulturminister Thorhild Widvey.