Hopp til innhold

Varsler medie-omkamp i Stortinget

Opposisjonen og støttepartiene på Stortinget er ikke fornøyd med regjeringens forslag til kutt i pressestøtten og frysing av NRK-lisensen. Nå varsler de omkamp om statsbudsjettet.

Geir Jørgen Bekkevold, Bård Vegar Solhjell, Trine Skei Grande

VARLSER KAMP OM PRESSESTØTTE OG LISENS: Geir Jørgen Bekkevold (KrF), Bård Vegar Solhjell (SV) og Trine Skei Grande (V).

Foto: NTB Scanpix

– Dette er det motsatte av det vi ble enige om i forrige budsjett, sier Venstre-leder Trine Skei Grande etter å ha sett regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015.

I Høyre-Frp-regjeringens første selvstendige statsbudsjett foreslår de å kutte pressestøtten med 16 prosent, eller rundt 50 millioner kroner.

Les: Alt om statsbudsjettet 2015

– Medisinen er ikke å kutte

Nå varsler Venstre-lederen at det blir kamp om kuttene i pressestøtten og NRK-lisensen før budsjettet vedtas i Stortinget.

Hun får støtte fra regjeringens andre støtteparti Kristelig folkeparti.

– Jeg trodde de signalene både KrF og Venstre sendte om pressestøtten i fjor, var så sterke at de ikke ville forsøke seg på nytt, sier Geir Jørgen Bekkevold, som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget for KrF.

– Nå er vi nødt til å ta det på Stortinget, og den kampen kommer KrF til å ta, varsler han.

Han mener det kan få alvorlige konsekvenser å kutte i pressestøtten midt oppe i den store omstillings- og nedskjæringsprosessen som nå pågår i norske mediehus.

– Vi viste i forrige periode at mediepolitikken er viktig for oss. Vi vet hvordan situasjonen er nå, med dramatiske endringer på kort tid. Situasjonen for avisene har gått fra vondt til verre, og da er ikke medisinen å kutte, sier Bekkevold.

– Roper etter et medieforlik

Også opposisjonen er som ventet kritisk til kuttforslagene.

SVs nestleder og kulturpolitiske talsmann Bård Vegar Solhjell mener statsbudsjettet viser at regjeringen i praksis ikke har noen mediepolitikk.

– Dette er rett og slett ikke et forsøk på en mediepolitikk. Retningen på budsjettet er mindre mediemangfold, færre aviser og et svakere NRK. Det er ikke holdtbart i den situasjonen mediene er i nå, sier Solhjell.

– Regjeringen gjør ingenting med momsen, men skyver den foran seg. De kutter kraftig i pressestøtten, og innfører ingen nye tiltak for å sikre overgangen til digitale plattformer.

Han mener Stortinget nå må finne sammen om et bredt medieforlik, slik han også tidligere har tatt til orde for.

– Dette budsjettet vil gi mindre mediemangfold, nedlagte aviser og svekket journalistikk, og roper på at Stortinget tar ansvar for et bredt mediepolitisk forlik. Regjeringen har ikke tatt det ansvaret.

Les også: – En oppskrift på pressedød

Vil ha omkamp om lisensen

I forslaget til statsbudsjett foreslår regjeringen også å la NRK-lisensen stå på stedet hvil. Det betyr at allmennkringkasteren i praksis må klare seg med mindre penger etter at prisstigning er tatt høyde for.

Les: Varsler store kutt i NRK etter lisensfrys

SV-nestleder Solhjell er bekymret for hvordan det kan svekke allmennkringkasterens tilbud til publikum.

– Dette betyr et kutt i NRK. NRK må effektivisere som alle andre, men det er dyrt å kjøpe inn programmer og sportsrettigheter og generelt lage TV, og jeg tror dette vil bety et dårligere tilbud til befolkningen.

Venstre-leder Trine Skei Grande ser imidlertid på kuttforslaget som en anledning til å gå gjennom lisensordningen på nytt.

– Å ha et fritt og reklamefritt NRK, kommer til å være viktig for Venstre. Men vi har også vært opptatt av at det kan finnes andre måter å kreve inn lisensen på enn en gammeldags husstandsavgift, sier Grande, som varsler at lisensordningen kan bli et forhandlingskort når stortingsflertallet nå skal bli enig om et endelig budsjett.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)