Hopp til innhold

Vedum blir trolig finansminister

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum blir landets nye finansminister, opplyser flere kilder tett på prosessen til NRK.

Stortinget konstitueres

PENGESEKKEN: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum, her sammen med nestleder Ola Borten Moe (t.h.), blir ny finansminister, ifølge kilder med innsikt i prosessen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Dermed har trolig en viktig brikke falt på plass i den nye regjeringen til Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Det eneste som har vært klart hittil, er nemlig at Støre selv blir statsminister.

Støre opplyste mandag ettermiddag at statrådskabalen er så godt som klar, og at han har fått ja fra flere han har ringt.

Mektig posisjon

Finansministeren regnes som den nest mektigste posisjonen i regjeringen, etter statsministeren. For Finansdepartementet sitter på pengesekken og har dermed oversikt over det aller meste som foregår i regjeringen.

Det har vært ventet at Senterpartiet ville få finansministerposten, men det har vært spekulert rundt ulike navn.

Nå bekrefter altså flere kilder som har innsikt i saken, uavhengig av hverandre, at det blir Sp-sjefen selv som skal styre pengebingen.

Ingen andre statsrådsposter er hittil bekreftet. Og fram til regjeringen står på Slottsplassen torsdag, kan det fortsatt skje endringer.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møter pressen

ENIGE: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum avsluttet nylig forhandlingene om en ny regjeringsplattform.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Eventyrlig suksess

Gårdbruker Trygve Slagsvold Vedum (42) fra Stange i Hedmark overtok som partileder i Senterpartiet i 2014. Han har vært innvalgt på Stortinget siden 2005.

Vedum har også erfaring fra den rødgrønne perioden under statsminister Jens Stoltenberg (Ap), da han var landbruksminister fra 2012 til 2013.

Under Vedums ledelse har Senterpartiet vokst kraftig og gjort svært gode valg både i 2017, 2019 og nå i høst. Etter stortingsvalget i september har Sp 28 stortingsrepresentanter.

Mandatfordeling: Norge

PartiAntall mandaterEndring fra 2017

Forhandlet ferdig

Etter den rødgrønne valgseieren gikk Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV i sonderinger for å finne ut om det var grunnlag for en flertallsregjering med de tre partiene. Men etter en uke med sonderinger forlot SV Hurdalsjøen hotell.

Dermed var det opp til Ap og Sp å forhandle ferdig en regjeringsplattform.

Og sist fredag kunne Støre og Vedum opplyse om at de hadde kommet fram en enighet om å danne regjering.

Regjeringsplattformen de to skal styre på, blir lagt fram onsdag.

Hele regjeringen blir presentert torsdag denne uken. Deretter skal de to partiene i løpet av de nærmeste to-tre ukene legge fram en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet med sine viktigste prioriteringer for 2022.

Deretter må Ap/Sp-regjeringen forhandle med SV for å få flertall i Stortinget for neste års budsjett.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger