Hopp til innhold

Støres plan A gikk i vasken – SV trekker seg fra sonderinger

Vedum og Støre var klare for å starte regjeringsforhandlinger, men SV trakk seg og sjekket ut fra Hurdalsjøen hotell. Støre og Vedum varsler pressekonferanse klokken 19.

Sonderinger i Hurdal

RESPEKT: - Jeg hadde håpet et annet resultat, men jeg har respekt for SVs konklusjon, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er med stor skuffelse at vi må erkjenne at det etter SVs syn ikke er politisk grunnlag for å danne rødgrønn regjering, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han sier Ap og Sp ikke var villige til å strekke seg langt nok.

– De var ikke villige til å gi nok for å få en flertallsregjering. Da måtte vi hatt et mye tydeligere SV-preg, en mye mer kraftfull politikk mot forskjeller og en mer kraftfull klima- og naturpolitikk. Og derfor går vi i opposisjon, sier Lysbakken.

Lysbakken vil ikke peke på et enkeltområde hvor det skar seg.

– Det er helheten på disse områdene. Oljepolitikken, utslippskutt, naturvern, skatt, å gjøre velferden profittfri. Det er alle eksempler på områder der vi har kommet med forslag som vi mener er viktig å være en del av en regjeringsplattform, men som vi ikke har fått gjennomslag for, sier Lysbakken.

Dagsnytt 18 utdyper Lysbakken tre områder hvor avstanden var for stor:

– Skatt. Avstanden mellom oss og de andre partiene på skatte er godt kjent. Vi er mot å frede Høyre sine skatteletter. Vi mener det ikke var vilje til å møtes på et rimelig punkt der, sier Lysbakken.

– Profittfri velferd. Det er bred støtte blant rødgrønne velgere til å bli kvitt profitt på grunnleggende velferd som barnehager og sykehjem, sier Lysbakken.

– Det å ha en god nok plan for klimakutt. Letepolitikken. Det er veldig konkrete ting, sier Lysbakken.

Lysbakken sier til NRK at landsstyremøtet har gitt sin fulle støtte til ledelsen avgjørelse om å trekke seg fra regjeringssonderingene.

Støre: Håpet på et annet utfall

– Vi fikk partiene med på samtaler om å avklare grunnlaget for regjeringsforhandlinger. Nå har SV trukket konklusjonen at den politiske avstanden har vært for stor til å danne grunnlag for regjeringsforhandlinger, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han sier det er en god tone mellom ham og Lysbakken både politisk og personlig.

– Jeg hadde håpet på et annet utfall. Jeg oppfattet at vi og Senterpartiet var klare til å gå til forhandlinger, men SV trakk konklusjonen om at de ikke var klare for det, sier Støre.

– Inntil for noen timer siden var målet vårt å få til en regjering. At vi har vært så åpne og ærlige, lover godt for resultatene i Stortinget.

Utelukker ikke nytt forsøk

Lysbakken tror SV kan få mer gjennomslag for politikken sin i opposisjon, men holder døren for å tre inn i regjering på et senere tidspunkt.

– SV vil når som helst i fireårsperioden være åpen for å forhandle om dannelsen av en rødgrønn flertallsregjering, betingelsen vil være at det forhandles med blanke ark, sier Lysbakken.

Støre er åpen for å gjenoppta samtalene med SV på et senere tidspunkt, men at dette er ikke scenario nå.


Lars Nehru Sand kommenterer at SV bryter regjeringssonderingene

SE VIDEO: Lars Nehru Sand kommenterer at SV bryter regjeringssonderingene

– Vi vil opptre konstruktivt hvis regjeringen søker flertall med oss, men vil da stå fritt til å ta opp alle saker, også de som det ikke har vært mulig å få gjennom i regjeringssonderingene, sier Lysbakken

– Vi kommer til å være en maktfaktor i Stortinget. Jeg har et godt og tillitsfullt forhold til de to andre partilederne. Det kommer jeg til å ta vare på, sier SV-lederen.

SV kommer ikke til å være et støtteparti, men Lysbakken mener det er naturlig at Støre og Vedum kommer til ham for å forhandle om budsjetter, sier Lysbakken som understreker at det er god stemning mellom ham og sonderingspartnerne.

– Jeg tror ikke Jonas er skuffet. Dette er ikke personlig, det er det politiske som er vanskelig, sier Lysbakken.

– Ville skuffet velgerne

Lysbakken sier målet for å gå inn i regjering var å redusere forskjellene og ta kraftfulle klimagrep.

– Hele tiden har vi vært klar på at det ville være den helhetlige politikken for rettferdig fordeling og helheten på klima og natur som ville avgjøre om SV går i regjering. Det er fordi vi ser at helheten på disse områdene ville blitt for svak at vi nå går i opposisjon og kjemper for disse sakene i Stortinget.

Sonderinger i Hurdal

EXIT: Audun Lysbakken er ferdig med sitt opphold på Hurdalsjøen hotell.

Foto: Lise Åserud / NTB

SV har gått til valg på at oljevirksomheten skal reduseres og at det ikke skal bli gitt flere lete- eller utvinningstillatelser for ny olje- og gassutvinning på norsk sokkel.

Arbeiderpartiet og Senterpartiets utgangspunkt er at oljeindustrien skal «utvikles, ikke avvikles».

– Vår klare oppfatning er at om vi hadde gått med på en regjeringsplattform som dette, ville vi skuffet våre velgere.

SV-lederen sier at alle sakene som har vært på bordet i sonderingene, men hvor man ikke har kommet langt nok, vil bli tatt opp igjen i Stortinget.

– Vi vil bruke makten til å koble forhandlinger til konkrete områder.

På spørsmål om hva slags regjering Norge nå vil få, svarer Lysbakken:

– Jeg håper vi får en regjering som leverer forandring. Det vil ikke være en regjering som vil gjøre nok til å virkelig gå løs på klimakrisen, det er derfor vi står her.

Vedum: – Trygge og gode samtaler

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de tre partiene har hatt fem gode arbeidsdager og at det har vært en god tone.

– Så har jeg respekt for at SV har trukket den konklusjonen de har gjort i dag. Mange av diskusjonene har brakt ting i riktig retning, sier Vedum.

Vedum vil ikke svare på om det nå går mot forhandlinger mellom de to gjenværende partiene på hotellet:

– Nå er jeg opptatt av at vi skal få til et trygt og godt regjeringsskifte i Norge. Jeg mener det er mellom Sp og Ap. Jeg har en god og trygg samtale Med Støre i forhold til å fortsette samtalene, så får Støre svare på vegne av Ap.

Selv om Vedum lenge utelukket at et regjeringssamarbeid med SV var aktuelt for Senterpartiet, mener han at de har gått konstruktivt til verks i sonderingene.

– Så er det Sv som mente at de ikke kunne gå videre, sier Vedum.

Går videre i alfabetet

Torsdag er det én uke siden de tre partiene satte seg ned ved sonderingsbordet på Hurdalsjøen hotell.

Målet har vært å avklare om det er grunnlag for formelle regjeringsforhandlinger.

Ambisjonen var å gå videre fra sonderinger til forhandlinger denne uka, men som NRK kunne fortelle i går har samtalene om olje gjort sonderingene utfordrende.

Nå ligger det altså an til at det blir forhandlinger, men kun mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet etter at Støres plan A skar seg.

Aps nyvalgte stortingsgruppe diskuterte situasjonen onsdag ettermiddag. Det ble gitt full støtte til å forhandle videre med Sp, melder VG.

– Nå åpner alfabetet seg. Jeg mener jeg gjorde en ærlig innsats, det var tydelig fra Aps organer at vi ønsket en trepartiregjering. Det prøvde vi, men vi har store ambisjoner, sier Støre.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger