Hopp til innhold

Spionsiktet russer fengslet i to nye uker: – Jeg motsetter meg disse anklagene

OSLO TINGRETT (NRK): Spionsiktede Mikhail Botsjkarjov (51) kan holdes varetektsfengslet i to nye uker, har Oslo tingrett bestemt. Botsjkarjov sier han er uskyldig og bare gjorde et opptak under IT-seminaret på Stortinget.

FØRSTE INTERVJU: Mikhail Botsjkarjov ble pågrepet for to uker siden. Torsdag snakket han for første gang med norsk presse etter pågripelsen.

Botsjkarjov ble varetektsfengslet i to uker 23. september, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter et seminar om digitalisering på Stortinget. Han er siktet etter straffelovens paragraf 121, om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.

PST fikk torsdag medhold i å varetektsfengsle Botsjkarjov i to nye uker, med brev- og besøkskontroll. Botsjkarjov nekter straffskyld og anket kjennelsen på stedet.

– Anklagene er basert på mistanker, men de som anklager meg er frie. Jeg har sittet fengslet i to uker, og mener loven burde være lik for alle, sier 51-åringen til journalister etter dagens fengslingsmøte.

Fortsatt tidlig fase av etterforskningen

Oslo tingrett mener det er sannsynlighetsovervekt for at han har gjort det han er siktet for, og viser også til at det foreligger fortsatt bevisforspillelsesfare og unndragelsesfare.

Av kjennelsen kommer det fram at etterforskningen fortsatt anses å være i en tidlig fase. Det gjenstår flere vitneavhør og PST er ikke ferdig med å gå gjennom alle elektroniske spor.

Det er fra tidligere kjent at det under pågripelsen av 51-åringen ble beslaglagt elektronisk utstyr som tilhører Botsjkarjov.

Bakgrunnen for at Stortinget varslet PST var at 51-åringen oppførte seg mistenkelig under et IT-seminar i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon.

Botsjkarjov sier han ikke kan kommentere detaljene i saken, fordi dokumentene er klausulerte fra politiets side.

– Hva gjorde du som var så mistenkelig?

– Du berører informasjon som er taushetsbelagt fra politiets side. Jeg deltok og gjorde opptak av seminaret. Jeg oppførte meg på akkurat samme måte som jeg har gjort på tidligere arrangementer, og som andre gjorde, sier 51-åringen til pressen.

– Ikke akkurat Hilton

Botsjkarjov har sittet de to siste ukene i varetekt. 51-åringen fikk også spørsmål om hvordan det er å sitte i norsk fengsel.

– Det er ikke akkurat Hilton.

Advokaten til den spionsiktede Frode Berg, Ilja Novikov, har uttalt at pågripelsen av Botsjkarjov åpner for en utlevering av nordmannen. Torsdag fikk Botsjkarjov spørsmål om han ser pågripelsen som en hevnaksjon fra norske myndigheter.

– Jeg har liten informasjon vedrørende dette temaet, og kan ikke kommentere det. Teoretisk sett er alt mulig, sier 51-åringen, før hans advokat Hege Aagre indikerer at intervjusituasjonen er over.

– Jeg vil avslutte intervjuet nå. La oss vente til jeg er fri, sier Botsjkarjov, før han ledsages ut av salen av to rettsbetjenter.

Fengslingsmøte for den spionsiktede russeren

51-åringen møtte i retten med sin forsvarer Hege Aakre.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Heger besluttet åpne dører

Fengslingsmøtet i Oslo tingrett begynte klokken 08.30. Den spionsiktede russeren var iført en sort jakke og hvit T-skjorte og ble møtt i retten av sin forsvarer Hege Aakre.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet på forhånd at de ville be om at dørene ble lukket for pressen under behandlingen.

Dette fikk de imidlertid ikke medhold i av tingrettsdommer Kim Heger. Fengslingsmøtet gikk derfor for åpne dører. Pressen var fortsatt ilagt referatforbud, i tråd med straffeprosesslovens bestemmelser om fengslingsmøter.

Utsnitt av medlemmer av ECPRD 2018, inkludert Mikhail Botsjkarev (med rød ring), foran Stortinget.

Noen av deltagerne på av ECPRD 2018, et seminar om digitalisering på Stortinget, inkludert Mikhail Botsjkarjov (med rød ring).

Foto: PETER MYDSKE / STORTINGET

Vil bo på ambassaden

Forsvarer Hege Aakre sa onsdag til NRK at Botsjkarjov har gitt en god forklaring til politiet, og at mistanken mot hennes klient er svekket. Aakre påpeker at sakens dokumenter holdes hemmelige for 51-åringen, og at hun derfor ikke kan gå i detalj på hva han har forklart i avhør.

– Han har gitt en forklaring på det som kan ha blitt oppfattet som mistenkelig atferd, uten at han har innsikt i konkret hva den atferden går ut på. Dette, samt det øvrige bevisbildet, har bidratt til å svekke mistanken.

Akre sier hennes klient ønsker å bidra til at saken blir oppklart. I dagens fengslingsmøte foreslo Aakre også at Botsjkarjov kan bo på den russiske ambassaden i Oslo til etterforskningen er avsluttet.

– Om man kan bruke mindre inngripende tiltak enn fengsling i en slik sak, og man har en garanti for at han vil oppholde seg i Norge og bidra til eventuell etterforskning, så skal retten vurdere det. Dette vil dekke nettopp det, sier Aakre.

– Hva er bakgrunnen for at denne saken oppstod?

– Det har blitt meldt fra om mistenkelig atferd. Man er veldig oppmerksomme på det på det norske Stortinget. Dette er meldt videre til PST, så har det ballet på seg, og det har oppstått en sak, sier Aakre.

– Mistankegrunnlaget er tynt, og det svekkes. Vi håper dette blir raskt avklart, og håper han kan reise hjem så fort som mulig.

– Oppholdt seg ved printere

51-åringen skal etter det NRK får opplyst ha dukket opp på steder der det var flere printere, og vært unormalt opptatt av å se folks adgangstegn på det aktuelle seminaret på Stortinget.

51-åringen ble pågrepet av PST på Gardermoen fredag 21. september. I den forbindelse skal PST også ha beslaglagt elektronisk utstyr som tilhører Botsjkarjov.

PSTs politiadvokat Katrine Tonstad sier PST begjærte fortsatt fengsling av russeren fordi man mener det er skjellig grunn til å mistenke russeren for spionasje. Tonstad påpeker at etterforskningen er i en tidlig fase.

– Siktelsen gjelder straffelovens paragraf 121, som handler om ulovlig etterretningsvirksomhet. Av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke gå nærmere inn på detaljene i saken, men i begjæringen om fengslingsforlengelsen ligger det at PST mener det er en fare for bevisforspillelse om siktede blir løslatt nå, sier Tonstad.

Mikhail Botsjkarjov ble pågrepet på Gardermoen for to uker siden, og har sittet i varetekt siden. Her ankommer han det andre fengslingsmøtet i Oslo tingrett.

Mulig hacking av datanettverk

Den spionsiktede russeren skal ha plassert seg bakerst i lokalet, få meter fra Arbeiderpartiets medlemmer i utenrikskomiteen, under seminaret. I lagmannsrettens kjennelse, der russerens forsøk på å unngå den første fengslingen ble avslått, skriver retten:

«En samlet vurdering av bevismaterialet tilsier etter lagmannsrettens oppfatning at det er sannsynlighetsovervekt for at siktede har samlet inn opplysninger fra blant annet datanettverk og/eller andre trådløse signaler i stortingsbygningen».

Politiadvokat Tonstad sier hun ikke kan kommentere bevisene i saken, men påpeker at det er gjennomført en intens etterforskning de siste to ukene.

– I alle saker der det sitter noen i varetekt jobber vi med høy intensitet, så også i denne saken.

– Hva tenker du om at forsvareren sier mistanken er svekket?

– Det ligger i saken nå at PST mener det fortsatt foreligger skjellig grunn til mistanke. Det er basert på en totalvurdering av bevisbildet. Forsvarer er uenig i det og påpeker det, noe som er en del av hennes jobb.

Ett av argumentene for at lagmannsretten bestemte at Botsjkarjov må sitte varetektsfengslet, var at det ikke var usannsynlig at han samarbeidet med andre.

NRK har tidligere fortalt at flere stortingspolitikere har blitt bedt om å bytte mobil etter pågripelsen av Botsjkarjov.

Stortingets kinosal

Her i Stortingets kinosal foregikk det to dager lange seminaret. Den siktede russeren skal ha plassert seg på det som beskrives som «et rart sted» i lokalet.

Foto: Tormod Strand / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger