Hopp til innhold

Politikere bedt om å bytte mobil etter spionmistanken på Stortinget

Rett utenfor Stortingets kinosal, der den spionmistenkte russeren deltok på seminar, ligger kontorene til Arbeiderpartiets forsvarspolitikere. Nå har flere fått beskjed om å bytte mobiltelefon.

Stortinget og basestasjon for mobil

MOBILFRYKT: Stortingets administrasjon har, etter det NRK erfarer, bedt flere medlemmer av utenriks- og forsvarskomitéen om å bytte mobil.

Foto: Oyvind Bye Skille / NRK

Etter det NRK erfarer er det Stortingets administrasjon som på eget initiativ har bedt representantene med kontor nærmest kinosalen om å levere inn kommunikasjonsutstyret.

Kinosalen ligger vegg i vegg med kontorene til Arbeiderpartiets utenriks- og forsvarsfraksjon, der medlemmene rutinemessig håndterer høyt gradert informasjon.

NRK får bekreftet fra flere uavhengige kilder at enkeltrepresentanter har fått beskjed om å bytte mobilutstyr.

Etter det NRK erfarer, er det bekymring for sporing eller innbruddsforsøk i mobilltelefonene, som ligger bak at flere har fått beskjed om å bytte mobil.

Tidligere i dag fortalte flere vitner hvordan spionsiktede Mikhail Botsjkarjov oppførte seg mistenkelig under seminaret i kinosalen.

Stortinget har også tatt andre sikkerhetstiltak, som at en rekke skrivere er stengt for bruk.

Flere printere på Stortinget er stengt for bruk

SKRIVESPERRE: En rekke skrivere i stortingsbygningen er de siste dagene tatt ut av bruk. Lappen om at skriveren er ute av drift er signert Stortingets IT-direktør Frode Rein.

Foto: Åse Marit Befring

Tause representanter

Flere av Ap-representantene ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

– Dette ønsker jeg ikke å si noe om, svarer lederen for utenriks- og forsvarskomitéen, Anniken Huitfeldt, i en SMS.

Jette F. Christensen og Marianne Marthinsen skriver i tekstmeldinger til NRK at de ikke trengte å forholde seg til ekstra tiltak fordi de ikke var på kontorene sine torsdag og fredag i forrige uke, mens seminaret pågikk.

Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen skriver i en tekstmelding at partiet sentralt ikke ønsker å uttale seg om saken, og henviser til Stortingets administrasjon.

Stortinget: – Tar hendelsen alvorlig

Stortingets direktør Marianne Andreassen ønsker heller ikke å svare direkte på NRKs spørsmål om hvorfor det er nødvendig å be representantene kaste sine gamle mobiltelefoner, men sier i en e-post via sin informasjonsavdeling:

– Vi tar denne hendelsen alvorlig og har derfor iverksatt forebyggende tiltak. Vi håper på forståelse for at vi av sikkerhetshensyn ikke kan gå nærmere inn på konkrete tiltak.

Sensitiv komité

Utenriks- og forsvarskomtieen behandler de mest sensitive og hemmelige sakene i Stortinget.

Bare det siste året har komiteen holdt en rekke hemmeligstemplede høringer, om alt fra manglende objektsikring til striden om flytting av Forsvarets patruljefly fra Andøya til Evenes.

Opplysningene som behandles av utenriks- og forsvarskomitéen kan ha stor interesse for utenlandske etterretningstjenester.

– Vi understøtter Stortinget med teknisk bistand. Med andre ord betyr det at vi gjennomfører tekniske undersøkelser. Det har vi gjort siden starten av helgen og arbeidet pågår fremdeles, sier kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

– Hvis det er gått ut et råd om å bytte mobiler må det være på oppfordring fra Stortingets ledelse, eventuelt andre. Det er ikke en anbefaling vi har gitt per nå, sier hun.

AKTUELT NÅ