Hopp til innhold

Regjeringen beholder tiltakene til andre halvdel av januar

Regjeringen vil beholde de nasjonale tiltakene ut i det nye året. Men det er usannsynlig at nordmenn vaksineres i julen, sier helseministeren.

Pressekonferanse om koronasituasjonen
Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Det er ikke usannsynlig at når vi har fått vaksinert risikogruppen og helsepersonell, så kan det få betydning for tiltaksnivået. Og foreløpig så er tidsplanen knytta til det, mest sannsynlig rundt påsketider. Det som nå skjer, vil ikke endre på den tidsplanen, sier helseminister Bent Høie til NRK.

En vaksine kan snart være på trappene. Tirsdag ble det kjent at møtet som skal gi råd om vaksinen er blitt fremskyndet til 21. desember. Det betyr at de første vaksineringene kan begynne i julen, får NRK opplyst.

Dette får helseministeren spørsmål om på regjeringens pressekonferanse tirsdag:

– Det er nok sånn som vi vurderer nå ikke veldig sannsynlig at det skjer før jul, men det kan skje raskere enn det som ble antatt for en stund siden, da vi vurderte at årsskiftet var mest sannsynlig. Men dette er ikke bekreftet enda og det er noe vi jobber med hele veien og holder oss oppdatert på, sier Høie.

Nasjonale tiltak vil vare ut i 2021

Fem vaksiner er nå i fase tre av testingen, selv om enkelte har blitt hastegodkjent i blant annet USA og Storbritannia.

Til NRK utdyper Høie:

– Det kan godt tenkes at vi får godkjenningen før jul i Europa. Og så er vi avhengige av å få vaksinen til Norge. Og når vi har fått en godkjenning, og har fått vaksinen til Norge, så kan vi begynne vaksineringen. Men det vil nok uansett være snakk om et begrenset omfang av vaksinene som kan komme til Norge på et så tidlig tidspunkt, sier han.

På pressekonferansen ble det også klart at regjeringens smittetiltak vil følge nordmenn inn i det nye året.

– Vi forsterker tiltakene for å sikre bedre etterlevelse av karantenereglene etter jul, og derfor beholder vi og de nasjonale tiltakene fram til andre del av januar, sier Høie.

500.000 Pfizer-vaksiner til Norge

Han sier at selv om smitteutviklingen i Norge har flatet ut, ser man en negativ smitteutvikling i nabolandene til Norge:

– Vi må være forberedt på at det samme kan skje her. At vi går inn i det nye året med økende smittetall, sier Høie.

I Oslo, som har ekstra strenge tiltak og vært hardt rammet i høst, ble det sist døgn registrert 38 færre smittetilfeller enn ukesnittet. Det viser tall fra Oslo kommune. Nasjonalt var økningen på 331 nye smittede.

Tidligere har Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström uttalt til NRK at Norge kan få mellom to og to og en halv million doser i løpet av første kvartal neste år.

Tirsdag uttalte Bergström til VG at 500.000 av dosene vil komme fra vaksineprodusenten Pfizer. Det er vaksinen som er nærmest godkjenning i EU.

Etter det NRK forstår får Norge fortsatt 2,5 millioner vaksinedoser på nyåret. Det vi si at 2 millioner vaksinedoser vil komme fra andre produsenter.

Kan komme sjudagerskarantene ved negativ test

Ifølge Høie er både FHI og Helsedirektoratet enige om at en negativ test på dag sju i karantene er like godt smittefaglig som ti dagers karantene. Dette til tross:

– Men Helsedirektoratet mener likevel at vi ikke bør endre karanteneordningen nå. De viser til smittesituasjonen, hensyn til testkapasitet, som gjør at vi bør vente til hvert fall over jul. Jeg deler denne vurderingen, sier Høie.

Etter pressekonferansen utelukker ikke Høie at et slikt system kan bli innført i Norge på sikt.

– Det er ti dager som er regelen i Norge. Det som er nytt er at FHI sier at vi kan, i framtiden, gå over til et system hvor man kan teste seg etter sju dager, og med negativ test få slippe karantene.

– Men slik situasjonen er nå så mener Helsedirektoratet at smittesituasjonen, testsituasjonen og usikkerheten om julen gjør at det ikke er riktig å innføre det nye regelverket nå, sier Høie.

Vaksineutstyr blir sendt til kommunene i dag

Assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen i Helsedirektoratet sier at det blant annet er kjøpt inn 11 millioner sprøyter og 14 millioner sprøytespisser, som skal fordeles på kommunene i Norge basert på innbyggertall.

Tirsdag har Helsedirektoratet begynt å sende ut vaksineutstyr til kommunene.

Tidligere på tirsdag ble det kjent at FHI og Helsedirektoratet anbefaler at nasjonale tiltak bør videreføres til over nyttår.

De mener smittesituasjonen i Norge enda ikke er stabil, og at tiltak fra myndighetene ikke bør endres oftere enn nødvendig.

Det kan skape usikkerhet og redusere tilliten til myndighetene, står det i anbefalingen fra Helsedirektoratet.

I anbefalingen har FHI noen innspill til endring av tiltak. Blant annet anbefalingen om å holde seg mest mulig hjemme:

«Dette er et inngripende råd som neppe er forholdsmessig lenger. Rådet bør vurderes endret til: Alle bør i ukene framover begrense kontakt med andre enn dem man bor med», skriver FHI i anbefalingen til regjeringen.

AKTUELT NÅ