NRK får bekreftet: Tor Mikkel Wara blir ny justisminister

Tor Mikkel Wara (53) blir Sylvi Listhaugs etterfølger i Justisdepartementet. 25 år etter at han gikk ut av rikspolitikken, gjør Frps tidligere stjerneskudd nå comeback.

Wara

INN I REGJERING: Tor Mikkel Wara (53) blir Norges nye justisminister.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Onsdag klokken 15.30 skal det holdes et ekstraordinært statsråd på Slottet, hvor vil det bli gjort endringer i regjeringen.

NRK har fått bekreftet at Dagbladets kildeopplysninger om at Tor Mikkel Wara blir ny justisminister, stemmer.

– Han har vært tett på partiet i mange år, som foredragsholder sentralt og i ulike fylkeslag. Han har stilt opp for partiet lenge, og er en legende som nå vender tilbake, sier en sentral regjeringskilde til NRK om Wara.

Fremskrittspartiet har med andre ord bestemt seg for hvordan deres regjeringslag skal se ut permanent, etter at Sylvi Listhaug ble presset til å gå av som justisminister.

Ble ikke Sandberg

Statsministerens kontor (SMK) skriver på Twitter at utnevnelsen av landets nye justisminister skal foregå på Slottet i ettermiddag.

Laster Twitter-innhold

Det bekrefter også at Wara overtar rollen, ettersom det også måtte ha blitt utnevnt en ny fiskeriminister dersom Per Sandberg, som har vært konstituert justis-, beredskaps- og innvandringsminister etter at Listhaug trakk seg, skulle overta Justisdepartementet på fast basis.

Sandberg varslet før påske at han ville tilbringe høytiden i tenkeboksen, men sa samtidig at han var «rimelig sikker på» at han ville gjøre en god jobb i rollen som justisminister.

Hemmelige kundelister

Wara er utdannet økonom, og slutter nå i jobben som kommunikasjonsrådgiver i First House, hvor han har jobbet som partner og rådgiver siden 2010.

wara

JOBBET TETT: Tor Mikkel Wara og Carl I. Hagen i 1989.

Foto: Morten Hval / NTB scanpix

Hans forgjenger i Justisdepartementet, Sylvi Listhaug, gikk også fra First House og inn i regjeringen – da som landbruksminister – da hun ble statsråd etter det borgerlige valgseieren høsten 2013.

I kjølvannet av Listhaugs scenebytte oppsto det en diskusjon om PR-selskapenes hemmelige kundelister.

– Problemet oppstår i det øyeblikket en av de ansatte blir utnevnt til statsråd og ikke kan fortelle hva hun har gjort i First House. Dette er ikke mulig å leve med for politikken, sa Martin Kolberg (Ap), daværende leder i Stortingets kontrollkomité.

Den gangen var det nettopp Tor Mikkel Wara, som partner i First House, som forsvarte de hemmelige kundelistene.

– Det må være mulig å kunne bli politiker etter at man har vært i næringslivet. Vi har avgitt løfte til våre kunder om å ikke fortelle hva som står på kundelista, sa Wara.

First House vil ikke offentliggjøre listene

Frps tidligere wonderboy gjør comeback

53-åringen har tidligere erfaring fra politikken. Han startet sin politiske karriere på begynnelsen av 1980-tallet, først som formann i Vadsø FpU og Finnmark FpU i 1982–1984.

I årene 1987–1990 ledet han FpU, satt i Oslo bystyre i deler av samme periode og ble i 1989 valgt inn på Stortinget for Finnmark. I deler av stortingsperioden, i årene 1991-1993, var han også nestformann i Frp.

Etter fire år som stortingsrepresentant trakk han seg fra rikspolitikken etter å ha takket nei til stortingsplass ved valget i 1993.

Wara ble også ansett som en nær medarbeider til Carl I. Hagen, som han jobbet som rådgiver for allerede som 21-åring.

Mange anså ham som en favoritt til å ta over som partiformann etter Carl I. Hagen. Wara er blitt omtalt som et stort politisk talent, og ble ansett som en fremtredende ideolog og liberalist i partiet.

Tor Mikkel Wara var en del av Frps liberalistiske fløy som nærmest ble utradert etter det opprivende landsmøtet på Bolkesjø i 1994. I motsetning til mange av partiets andre liberalister, brøt Wara aldri helt med Frp. Han meldte seg ut av FpU, men fortsatte som betalende medlem av Frp.

Videoen viser en yngre Wara fra 1989.

Etter å ha sluttet i politikken i 1994 har Wara jobbet i flere PR-byråer, deriblant Geelmuyden Kiese, Madland & Wara, Wara Consulting og til slutt First House fra 2010.

Under valgkampen i 2009 jobbet han også som rådgiver for Frp-leder Siv Jensen. Han er blitt regnet som en som Siv Jensen i mange år har lyttet til, og hun har brukt ham som samtalepartner.

Listhaug blir ikke usynlig i innvandringsdebatten

Det ble tirsdag kjent at Listhaug går inn i helse- og omsorgskomiteen når hun nå er på plass på Stortinget.

Hun sa samtidig at hun ikke kom til å gå stille i dørene i innvandringsdebatten.

«Gleder meg kjempemasse til å jobbe med helse og eldreomsorg! Til dere som tror jeg har glemt innvandring og integrering. Slapp helt av,» skrev hun i et Facebook-innlegg.

Gleder meg kjempemasse til å jobbe med helse og eldreomsorg! 😊 Til dere som tror jeg har glemt innvandring og integrering, slapp helt av 😉

Publisert av Sylvi Listhaug Tirsdag 3. april 2018

Det hele startet med et annet Facebook-innlegg, hvor Listhaug skrev at: «Arbeiderpartiet mente at terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet.»

Dette skapte stor debatt, og Listhaug møtte mye kritikk, spesielt fra Ap-leder Jonas Gahr Støre, som koblet innlegget til 22. juli.

– Listhaug retter en anklage mot Ap, som har vært rammet av terror, og som har stått opp for å bekjempe terror, med en påstand som er grovt urimelig, sa Støre på daværende tidspunkt.

Avtroppende justisminister gjestet Dagsreveyen i NRK.

SE VIDEO: Samme dag som Listhaug gikk av som justisminister varslet hun også at hun kom til å være aktiv på Stortinget.

SISTE NYTT

Siste meldinger