Hopp til innhold

Medlemstallene til Frp gikk i været under Listhaug-bråket

STORTINGET (NRK): Frps medlemsvekst har gått gjennom taket etter bråket som gjorde at Sylvi Listhaug trakk seg som statsråd. Også andre partier har opplevd medlemsvekst de siste dagene.

Sylvi Listhaug ferdig som justisminister.

Debatten og Sylvi Listhaugs avgang har den siste uka økt medlemsmassen til Frp.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg tror dette må være ny rekord for Fremskrittspartiet, og det er veldig gledelig, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK onsdag.

Debatten etter at daværende justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) la ut et omstridt Facebook-innlegg, og senere Listhaugs avgang som statsråd, har satt fyr på Frps sympatisører.

Tall NRK har fått av Frp viser at rundt 1500 personer har meldt seg inn i partiet i den drøye uka debatten har rast. Det er en medlemsvekst på mer enn 10 prosent.

– Det viser at det at Frp er tydelig, tør der andre tier og ønsker politisk debatt, og ikke bare debatt om debatten, skaper engasjement i befolkningen, sier Jensen.

Se Siv Jensen kommentere medlemsveksten.

Skaper engasjement

Rødt, som fremmet mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug, har fått 400 nye medlemmer på samme tid – en økning på 8,7 prosent. KrF, som til slutt presset Listhaug til å trekke seg, har ennå ikke fått oversikt, men sier over 100 har meldt seg inn.

Arbeiderpartiet, som ble kritisert i Listhaugs kontroversielle Facebook-innlegg har fått 450 nye medlemmer, samtidig som 150 har meldt seg ut av partiet.

– Jeg er veldig glad for at folk som blir engasjert i en opphetet politisk debatt, melder seg inn i politiske partier, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng, som tror de mange utmeldelsene fra partiet den siste uken delvis skyldes den betente diskusjonen om EUs energimarkedspakke Acer.

22. mars, dagen etter denne saken ble publisert, opplyser SV at også de har hatt en «kraftig medlemsvekst», med 304 nye medlemmer på en uke.

Økt siden nyttår

Bare i går, da Listhaug gikk av som statsråd, fikk Frp mer enn 800 nye medlemmer. På spørsmål om medlemsveksten kommer med en bismak, ettersom både statsminister Erna Solberg (H) og Listhaug selv har måttet beklage innlegget, svarer Jensen nei.

– Jeg tror folk søker til Frp nettopp fordi vi er tydelige i talen. De har fått med seg som har skjedd. De har fått med seg at det er beklaget, at Listhaug trakk seg fordi hun ønsket at Frp skulle fortsette i regjering, fortsetter Jensen.

Så langt har 90 personer meldt seg ut av partiet i år, 14 av dem forrige uke.

Trakk seg

Da Listhaug 9. mars la ut et Facebook-innlegg der hun beskyldte Arbeiderpartiet for å være mer bekymret for terroristers rettssikkerhet enn Norges sikkerhet, tok debatten fyr. Innlegget ble senere slettet.

Skjermdump Sylvi Listhaugs Facebookutspill

Dette Facebook-innlegget felte Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: NRK

Etter en drøy uke med intens debatt der statsminister Erna Solberg (H) ble presset fra skanse til skanse, valgte Sylvi Listhaug å trekke seg som statsråd.

I den forbindelse fyrte hun av en real bredside mot norske medier, Arbeiderpartiet og KrF.

Sylvi Listhaug sier at innlegget har gjort norsk politikk til en barnehage

Sylvi Listhaug (Frp) har følt seg utsatt for en heksejakt og et forsøk på knebling.

Polariserende debatt

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning sier til NRK at han tror medlemsveksten i partiene må forklares med det som har skjedd de siste dagene.

Johannes Bergh

Valgforsker Johannes Bergh tror det kan stemme at Frp gir uttrykk for noe flere i befolkninga også kjenner seg igjen i.

Foto: Institutt for samfunnsforskning

– Den saken med Listhaug har vært mer polariserende enn hva vi er vant med i Norge. Når man får en så tydelig polarisering i politikken mobiliserer det gjerne folk på begge sider, sier Bergh.

I tillegg til den økte medlemsveksten, kan det også ses på nylige meningsmålinger at Frp får økt oppslutning, blant annet på en fersk VG-måling.

– Jeg tror det er riktig at Listhaug og Frp gir uttrykk for meninger og synspunkter mange har og kjenner seg igjen i, fortsetter Bergh.

Sylvi Listhaugs fylkeslag, Møre og Romsdal, har bare det siste døgnet hatt en medlemsvekst på 20 prosent, med 115 nye medlemmer. De anslår at de siden helga har fått 130 nye medlemmer.

– Det går så fort unna her at datasystemet henger seg opp. Jeg klarer så vidt å få oversikt over alle, sier fylkessekretær Anne Marie Fiksdal til NRK.

Hun forteller at det er mange ungdommer blant de nye medlemmene.

AKTUELT NÅ