Hopp til innhold

Listhaug viste fram blomsterstøtten – journalister fikk ikke stille kritiske spørsmål

Justisminister Sylvi Listhaug inviterte i dag pressen til å se blomstene hun har fått fra folk som støtter henne. NRKs journalist fikk beskjed om at det var uaktuelt å stille statsråden spørsmål om kritikken mot henne.

Støtteerklæring til Listhaug

BLOMSTERHAV: Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug har fått massiv kritikk etter et omstridt Facebook-innlegg forrige fredag. I dag viste hun fram alle blomstene hun har fått. Etter det NRK forstår, skal ansatte i Justisdepartementet ha fått tilbud om å ta med seg blomster hjem.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fredag ble det kjent at Senterpartiet støtter mistillitsforslaget mot Listhaug fra Rødt, og at KrF har kalt inn til ekstraordinært landsstyremøte for å diskutere Listhaugs skjebne.

Etter Listhaug la ut det omstridte Facebook-innlegget for ei uke siden, har hun vært ordknapp om saken imøte med pressen.

Men hun tilbød sin unnskyldning i Stortinget torsdag. En unnskyldning opposisjonen ikke var fornøyd med.

Like etter det ble kjent at Frp forbereder krisemøte mandag, inviterte Listhaug pressen til å se på alle blomstene hun har fått fra støttespillere de siste dagene.

Før blomsterseansen fikk NRKs journalist på stedet beskjed om at det var uaktuelt å stille statsråden spørsmål om mistillitsforslaget eller kritikken mot henne. NRKs journalist aksepterte ikke kravet, og fikk dermed ikke møte Listhaug.

– Flere hundre blomsterbuketter med nydelige kort er kommet i dag. Det betyr utrolig mye for meg, og jeg er rørt av all denne støtten, skriver Listhaug på SMS til NRKs journalist, via sin rådgiver Espen Teigen.

NRK melder følgende to spørsmål til Listhaug:

  • Hvordan forholder hun seg til kritikken og mistillit fra partiene?
  • Er det aktuelt å trekke seg for å redde regjeringa?

– Det har vært noen tøffe dager. Jeg har ingen øvrige kommentarer til dette nå, svarer Listhaug på SMS.

Fredag kveld skriver Frps partileder Siv Jensen på Facebook at Sylvi Listhaug har hennes fulle tillit: «Jeg håper vi snart kan konsentrere oss om å styre landet», skriver Jensen, før hun påpeker at Listhaug har gitt en uforbeholden unnskyldning og er en «solid statsråd»

«Støtt Listhaug under heksejakten»

Flere privatpersoner har spredt ei melding på sosiale medier der det oppfordres til å sende blomster til Listhaug.

På Facebook-gruppa «Vi som støtter Sylvi Listhaug» deler en kvinne adressen til justisdepartementet og skriver: «Klarer vi å lage tidenes største blomsterkampanje? Jeg tror det».

«Send blomster og støtt Listhaug under heksejakten på henne», skriver en annen.

Blomsterkampanjen er også delt på ei innvandringskritisk Facebook-side ved navn «Slå ring om Norge».

På støttesidene til Listhaug deles det også mange meninger om situasjonen. Blant annet grove karakteristikker av Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Støre varsla torsdag at Ap vil støtte et mistillitsforslag mot Listhaug.

Twitter-krangel mellom AUF-leder Eskil Pedersen og Listhaug-rådgiver

Etter bilder av Listhaugs blomster kom ut, delte Eskil Pedersen, tidligere leder i AUF, et bilde av blomsterhavet utenfor Oslo domkirke etter 22. juli.

Laster Twitter-innhold

«Du har ikke forstått noe, justismininster», skriver Pedersen i en ny tweet der han viser et bilde av en Facebook-post fra Listhaug med bilde av blomsterhavet.

Til NRK sier Pedersen at han skulle ønske Listhaug heller brukte kvelden på å legge ut en unnskyldning på Facebook.

– En veldig ekstrem gruppe har i dag oppfordra sine følgere til å sende henne blomster. At hun stolt viser frem blomsterhav blant annet fra rasistiske og konspiratoriske grupper på nett viser at hun slett ikke forstår hva hun måtte beklage fra Stortingets talerstol i går, sier han.

– Men er det problematisk i seg selv at Listhaug mottar blomster?

– Hun kan motta så mye blomster hun vil. Men jeg tror ikke hun ser helt sammenhengen mellom det hun legger ut, det hatet som er der ute, og at en ekstrem gruppe også oppfordrer til å sende blomster til henne, sier han.

Sylvi Listhaug svarer på kritikken per SMS, via Espen Teigen, til NRK:

– Jeg kommer ikke til å beklage at jeg har mottatt blomster. Jeg tar fullstendig avstand fra folk som er nynazister eller fronter rasisme. Det har jeg gjort mange ganger. Men jeg kommer ikke til å beklage for at folk har sendt meg blomster. Når jeg åpnet blomstene og leste kortene var det folk som er åpen om at de støtter Frp, støtter andre partier, det var lokallag og folk fra hele landet, skriver Listhaug.

Listhaugs rådgiver Espen Teigen svarer følgende til Pedersen på Twitter.

– Dere bruker å beskylde oss for å dra alle over en kam. Denne gangen gjør dere det selv. Jeg hjalp til med å pakke opp alle blomstene. Det er helt vanlige folk, inkludert Ap-medlemmer. Jeg antar du mener de er høyreekstreme også, skriver Teigen.

Teigen hevder i sosiale medier at det er både KrF-, Ap- og Høyre-medlemmer som har sendt blomster til Listhaug.

Laster Twitter-innhold

Den tidligere AUF-lederen, Pedersen, deler blant annet et bilde av et blomsteraksjon-innlegg på «Slå ring om Norge». Teigen svarer blant annet følgende:

«Tynneste brunbeisingen jeg har sett på lenge».

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ