Hopp til innhold

Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister

Sylvi Listhaug sier hun ikke kan tillate at hennes avgang åpner for at Frp mister makt, og trekker seg som justisminister. – Norsk politikk har blitt en barnehage, sier hun.

Sylvi Listhaug sier at innlegget har gjort norsk politikk til en barnehage

– Jeg er glad for at Siv og hele partiet var villig til å legge regjeringsdeltagelsen til side for å støtte meg som justisminister. Men jeg kan ikke tillate at min avgang åpner for at Frp mister makt og gjennomslag, skriver Listhaug i et innlegg som også blir postet på Facebook-sidene hennes.

Ifølge Listhaug går hun av frivillig. Etter det NRK får opplyst kom avgangen svært overraskende på både statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen.

Listhaug ga ingen signaler til regjeringstoppene mandag om at hun ønsket å trekke seg, og har ifølge NRKs kilder selv hatt full regi på egen avgang.

– Det har vært helt opp til meg selv om jeg skulle stå hele veien ut, eller om jeg skulle trekke meg, skriver Listhaug.

Hun skriver videre at den siste uken har vært «helt surrealistisk».

– Et Facebook-innlegg, som overhodet ikke hadde noe med 22. juli å gjøre, og som jeg har beklaget at ble lagt ut, har omgjort norsk politikk til en barnehage. Da mener jeg det er mitt ansvar å opptre voksent, sier Listhaug.

Listhaug mener seg også utsatt for en «heksejakt».

– Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges framtid, skriver hun.

justisminister Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister.

– Skal ikke gå stille i dørene

– Jeg har opplevd en utrolig støtte i krevende tid, og det setter jeg pris på. Det har vært krevende for hele familien. Det viktigste for meg er Frp, og at det skal fortette å styre Norge, sa Listhaug på en pressekonferanse tirsdag morgen.

Listhaug sier at Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsminister ville vært «en katastrofe for Norge».

– Målet i valgkampen var å holde Jonas Gahr Støre vekk fra statsministerens kontor, og det er fremdeles mitt mål. Jeg mener han ikke er egnet til å være statsminister i Norge. Jeg er glad for at Siv og resten av partiet støttet meg 100 prosent. De var villige til å stå løpet ut, sier Listhaug.

Listhaug mener bråket rundt Facebook-innlegget er et forsøk fra opposisjonen på å kneble debatten om innvandring.

– Støre vil forsøke å stemple meg, sammenligne meg med holdningene til Norges verste massemorder. Det tar jeg sterkt avstand fra. Han vil at jeg skal legge om stilen og ikke kalle en spade for en spade. Jeg vil ikke forandre meg. Jeg vil være meg selv, si det jeg mener og gjøre det jeg tror på, sier Listhaug.

Hun vil nå gå tilbake som stortingsrepresentant, og slår fast at det ikke vil bli stille.

– Når jeg nå går av lover jeg å ikke gå stille i dørene på Stortinget. Nå kommer jeg til å konsentrere meg hundre prosent om å fronte Frps politikk sammen med mine gode stortingskolleger, sier Listhaug.

Justisminister Sylvi Listhaug forlater møtet i statsministerboligen

Sylvi Listhaug og hennes rådgiver Espen Teigen forlater statsministerboligen etter et krisemøte mandag kveld.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– KrF uten ryggrad

Facebook-innlegget ble publisert klokken 8 tirsdag morgen, bare to timer før mistillitsforslaget mot Listhaug skulle behandles i Stortinget.

Flere stortingsrepresentanter var tydelig overrasket over nyheten da de kom på jobb i dag tidlig.

KrF satt i et langt møte mandag, der de konkluderte med at de ikke har tillit til justisministeren. De ville imidlertid ikke avsløre om de kom til å stemme for mistillitsforslaget som ble fremmet av Rødt.

KrF kunne gitt forslaget flertall, noe som trolig ville ført til at Erna Solberg ville tatt med seg regjeringen og gått av.

Representanter for de tre regjeringspartiene satt mandag kveld i krisemøte i statsministerboligen. Ifølge NRKs kilder ba verken Solberg eller Siv Jensen Listhaug om å trekke seg.

Listhaug vil ikke kommentere om hun fikk tilbud om en annen statsrådpost i regjeringen.

Hun kaller samtidig KrF et parti «uten ryggrad, styring eller en vei videre».

Sylvi Listhaug fortalte at hun ville trekke seg i går kveld

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger