Hopp til innhold

Majorstua-drapet: Drapssiktede Makaveli Lindén er pågrepet

Makaveli Lindén (20), som er siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto, er pågrepet i Frankrike, etter det politiet beskriver som «en intens jakt». Nå starter arbeidet med å få Lindén utlevert.

Etterlyst person etter drapet på Majorstua

PÅGREPET: 20 år gamle Makaveli Lindén var internasjonalt etterlyst etter drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) forrige mandag. Nå er han pågrepet i Dijon i Frankrike.

Foto: Oslo politidistrikt

Det var forrige mandag 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto ble funnet drept i kollektivet han bodde i på Majorstua i Oslo.

Grete Lien Metlid bekrefter tirsdag kveld at Lindén er pågrepet i Dijon i Frankrike. Oslo Politiet fikk beskjed om pågripelsen klokken 16.35 tirsdag ettermiddag.

– Det har vært en krevende etterforskning i over en uke. Sist fredag fikk vi ID, og gikk ut med bilde. Vi har jobbet med pågripelse siden det, sier Metlid.

Politiet mener Lindén tok toget til hjembyen Uppsala i Sverige forrige mandag. I går ble det kjent at Lindén ikke lenger befant seg i verken Norge eller Sverige.

Samme dag ble det kjent at Lindén, gjennom Interpol-samarbeidet, var etterlyst med navn og bilde i 192 land.

– Det har vært en intens jakt, som har pågått dag og natt, sier påtaleansvarlig Christian Hatlo.

– Sverige, Frankrike og Belgia

Ifølge Hatlo har Oslo-politiet hatt kontakt med politiet i flere land utenfor Norge. I tillegg til Sverige og Frankrike, nevner Hatlo også Belgia. Likevel er politiet tilbakeholdne med å røpe flere detaljer om den drapssiktede 20-åringens reiserute.

– Vi er godt fornøyde med en pågripelse, men gjentar at det er mye som gjenstår i etterforskningen, sier Metlid.

– Mye av arbeidet den siste tiden har vært mot utlandet. Vi har gått alle kanaler, som er mulig. Vi har samarbeidet med Interpol, Europol og Eurojust (Europols påtaleorgan, journ.anm.), sier Hatlo.

Politiadvokat Christian Hatlo forklarer når norsk politi fikk beskjed om arrestasjonen i Frankrike.

Politiadvokat Christian Hatlo forklarer når norsk politi fikk beskjed om arrestasjonen i Frankrike.

Utlevering

Hatlo sier at Oslo-politiet nå skal sende et team til Frankrike for å gjennomføre avhør så raskt som mulig.

Samtidig starter prosessen med å få Lindén utlevert til Norge.

– Det blir viktig å få ham utlevert fra Frankrike. Samarbeidet er etablert, og begjæringen sendes i morgen. Hvor lang tid det tar avhenger av hans samtykke. Om han samtykker kan det gå raskt, om han ikke samtykker er det snakk om måneder, sier Hatlo.

Politiadvokaten sier han antar at blir avholdt fengslingsmøte i Frankrike allerede i morgen.

Hatlo sier Lindén foreløpig ikke har fått oppnevnt noen norsk forsvarer, men antar at han vil få oppnevnt en fransk forsvarer i forbindelse med fengslingsmøtet.

NRK har vært i kontakt med Direction interregionale de la police judiciaire i Dijon, en avdeling med ansvar for å etterforske og bekjempe alvorlig kriminalitet. En representant for avdelingen opplyser at de ikke ønsker å kommentere saken nå.

Lindén

– Jakter ikke flere siktede

Verken han eller Metlid ønsker å si noe om hvordan pågripelsen foregikk i Frankrike, eller gi noen detaljer om hvordan 20-åringen tok seg deg dit.

Metlid understreker at saken ikke løst ennå, og at det fortsatt gjenstår mye etterforskning.

– Det er fortsatt ting det gjenstår å få svar på, vi er midt i en etterforskning, og det er viktig å høre hva siktede har å si, sier Metlid.

På pressekonferansen fikk politiet også spørsmål om politiet jakter flere siktede.

Vi har et ganske klart bilde av hva som skjer, og det har vært et tema tidligere. Det er altfor tidlig å utelukke noe, men vi har ikke noen konkrete vi jakter etter, sier Hatlo.

Makaveli Lindén, som er siktet for drapet og ranet som skjedde på Majorstuen forrige mandag, er pågrepet

VIDEO: Drapssiktede Makaveli Lindén er pågrepet av politiet. Se hele pressekonferansen med politiinspektør Grete Lien Metlid og politiadvokat Christian Hatlo.

– Godt for familien

Før helgen gikk politiet ut med bilder av 20 år gamle Makaveli Lindén, som mandag også ble siktet og internasjonalt etterlyst for drapet.

I en pressemelding tirsdag ettermiddag bekreftet politiet i Oslo at Makaveli er pågrepet. På pressekonferansen i Politihuset i Oslo tirsdag kveld, bekreftet Metlid også at de pårørende var varslet.

– Før pressekonferansen har vi kontaktet de nærmeste pårørende til Heikki, og varslet kameratene han bodde med, i tillegg til ransofferet, sier Metlid.

Avdøde, 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto, bodde i et kollektiv på Majorstua, som også er åstedet for drapet. I tillegg til drapet er Lindén også siktet for et ran på en Nordea-filial på Majorstua samme morgen.

– Vi kontaktet de pårørende nå i ettermiddag, før vi kom hit. Jeg har fått formidlet at de er fornøyde med utviklingen, og at de fikk beskjed før vi går ut i media, sier Metlid.

Peder Morset, som er bistandsadvokat for familien, sier til NRK at familien er informert om pågripelsen.

– Det er naturlig nok godt for både familien og alle andre at han endelig er pågrepet, sier Morset.

Lettede spillere

HP

Avdøde Heikki Bjørklund Paltto sluttet med fotball da han var juniorspiller, men han ble værende som en aktiv del av klubbmiljøet rundt Mysen IF.

Foto: Mysenfotball

Paltto, som selv sluttet med fotball som juniorspiller, har de siste årene vært en sentral del av miljøet rundt fotballklubben på hjemstedet Mysen i Østfold.

Leder av Mysen IF, Per Egil Aas, sier han tirsdag kveld var i et møte med flere av spillerne i klubben.

Han sier flere av spillerne er lettet over at den drapssiktede er pågrepet.

– Det er noe med den utryggheten som oppstår når en antatt gjerningsperson er på frifot, som gjør noe med ubeskrivelig med oss. Nå slipper vi skuldrene litt ned, og dette er kanskje steget videre for å etablere trygghet hos gutta som har vært tett på situasjonen, sier Aas.

Makaveli Lindén fotografert etter pågripelse i 2017

Mandag gikk Interpol ut med en «Red Notice»-etterlysning av Lindén, som er domfelt flere ganger i Sverige.

Foto: Politiet

Røpet ingenting

Det er altså åtte dager siden drapet skjedde, og etter alt å dømme har Lindén vært på rømmen like lenge.

Mandag bekreftet politiet overfor NRK at 20-åringen, som har tilhold i Uppsala i Sverige, skal ha oppholdt seg i Oslo noen dager før drapet.

Da NRK intervjuet politiinspektør Grete Lien Metlid rundt klokken 17 tirsdag ettermiddag – altså etter at politiet hadde fått meldingen om pågripelsen – var politiinspektøren tilbakeholden med å kommentere hvor nær politiet var et gjennombrudd i saken.

NRK spurte da også hvordan Metlid vurderte forspranget Lindén hadde fått på politiet, når det gjaldt å stikke av fra politiet.

– Vi mener han drar fra Oslo forrige mandag, kort tid før drapet ble kjent for politiet. Det er jo et forsprang, sånn sett. Men politiet har mange systemer å jobbe etter når noen er på rømmen, og vi håper det skal gi resultater, sa Metlid ved 17-tiden torsdag.

Politiet rykket ut til Majorstua på grunn av knivstikking

Det var forrige mandag at politiet rykket ut til en melding om knivstikking på Majorstua i Oslo.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Tok toget til Uppsala

Klokken 13.16 forrige mandag, altså samme dag som drapet, ble Lindén fanget på film av et overvåkningskamera på Skøyen togstasjon. Langs Frognerelven har politiet funnet gjenstander de knytter til drapet.

Metlid bekreftet mandag at politiet tror Lindén tok Stockholmstoget klokken 16.56 samme ettermiddag. Politiet opplyste i dag at de mener Lindén tok toget videre til Uppsala, der han tidligere har bodd.

Lindén er domfelt en rekke ganger, og slapp ut av fengsel i høst. Aftonbladet meldte tirsdag at Lindén dagen før drapet skal ha sendt en melding til sin tilsynsfører, der han påsto at han oppholdt seg i Tyskland. Politiet mener imidlertid at han befant seg i Norge på dette tidspunktet.

Undersøker myr ifm drapssak

Politiet undersøker muren utenfor leiligheten i Majorstua, der drapet skjedde.

Foto: Martin Roalsø / NRK

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ