Hopp til innhold

Makaveli Lindén erkjenner straffskyld for drap og knivran på Majorstua

DIJON (NRK): Heikki Bjørklund Paltto var et tilfeldig offer, har Makaveli Lindén forklart.

Makaveli Lindén

Makaveli Lindén sitter varetektsfengslet i den franske byen Dijon.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

I femtiden tirsdag opplyste forsvarer Øystein Storrvik at Lindén erkjenner straffskyld for væpnet ran og forsettlig drap på Heikki Bjørklund Paltto mandag 15. oktober.

– Han har erkjent straffskyld for grovt ran ved den første anledningen og forsettlig drap ved den andre anledningen i samsvar med siktelsen, sier Storrvik.

Knivranet skjedde klokken 07.30-07.40 i Colosseum p-hus. 12.15 fant en kamerat Heikki Paltto knivskadd i leiligheten som ligger i samme område på Majorstua.

BEKREFTER ERKJENNELSEN: Forsvarer Øystein Storrvik sier til NRK at Makaveli Lindén nå erkjenner straffskyld.

Økonomisk motiv

Makaveli Lindén har forklart til politiadvokat Christian Hatlo tirsdag at jakt etter penger og verdisaker skal ha vært årsaken før han tok seg inn i leiligheten til Heikki Bjørklund Paltto.

– Motivet hans var å få tak i penger, og eiendeler som mobiltelefon, men mer detaljert kan jeg ikke gå inn på nå, sier Politiadvokat Christian Hatlo til NRK.

Han skal også ha forklart hvorfor det hele endte opp i et drap, og at han var i Norge noen få dager.

Tilfeldig offer

Lindén (20) sitter varetektsfengslet i byen Dijon etter pågripelsen i forrige uke.

– Han har erkjent at han møtte to tilfeldige ofre. At rus var inne i bildet her, er ingen stor hemmelighet. Han har forklart seg om det, sier Storrvik.

Tirsdag ble han avhørt av en dommer på tinghuset i den franske byen. Ettersom Lindén ikke er siktet for å ha gjort noe ulovlig i Frankrike, kan han ikke avhøres av fransk politi.

Storrvik sier Lindén har forklart seg om hva han gjorde i Norge og det han er siktet for.

– Han husker vesentlige ting, hvis ikke ville aldri vi som forsvarere skrevet under på en erkjennelse om forsettlig drap. Han er angrende, sliten og under et voldsomt press, sier Storrvik.

Noe mer ønsker ikke Storrvik å utdype av hensyn til etterforskningen.

Vil overføres til Norge

Avhøret ble i ettermiddagstimene gjennomlest og underskrevet.

Storrvik sier det bare er et praktisk spørsmål om når Makaveli Lindén overføres til Norge.

– Min klient samtykker i utlevering, og vil til Norge så fort som mulig. Han er sliten, men villig til å fortsette å forklare seg, sier Storrvik.

Christian Hatlo

Politiadvokat Christian Hatlo.

Foto: Olav Rønneberg / NRK

Etterforskningsledelsen i Oslo politidistrikt var på plass i byen mandag ettermiddag, og satt i samtaler med fransk politi samme kveld. Selv om Makaveli Lindén har gitt sin samtykke til utlevering til Norge, vil det allikevel kunne ta tid.

– Det kan faktisk ta en måned eller to, men vi håper jo at det går så fort som mulig. Nå står det bare på franske myndigheter, sier politiadvokat Christian Hatlo til NRK.

Makaveli Lindén skal ha forklart politiet at han var i Norge kun noen få dager.

– Han forklarte seg villig og detaljert, og knytter seg til begge de to handlingene. Han virker grei, men sliten, sier politiadvokat Christian Hatlo til NRK før han dro fra Dijon i dag.

Majorstuen-drapet.

Norsk politi forlater tinghuset i Dijon med beslag etter avhørene av drapssiktede Makaveli Lindén tirsdag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hadde med rettspsykiater

I tillegg til politijurist Hatlo var også politiadvokat Sturla Henriksbø, en etterforskningsleder og en avhørsspesialist med fra Oslo. Spesialist i psykiatri, Synne Sørheim, var også med. Hun har tidligere observert Anders Behring Breivik, og var oppnevnt som sakkyndig i 22. juli-rettssaken.

Hun vurderte Lindéns tilregnelighet og psykiske helse.

Synne Sørheim

Synne Sørheim var oppnevnt som sakkyndig i 22. juli-rettssaken.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hatlo sa til NTB tirsdag morgen at det viktigste som skulle skje tirsdag var å få klarhet i hvordan siktede stilte seg til anklagene.

Rettsmøtet var lukket for pressen, og den siktede ble ført inn en bakvei.

Drapssiktet avhøres i Dijon.

Makaveli Lindén ble avhørt av en dommer på tinghuset i Dijon tirsdag morgen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Pågrepet etter intens jakt

Lindén ble etterlyst over hele verden etter at Heikki Bjørklund Paltto ble funnet drept i et kollektiv på Majorstua i Oslo mandag for to uker siden.

Han ble identifisert og siktet søndagen etter, og pågrepet i Frankrike tirsdag i forrige uke. Politiet beskrev jakten på Lindén som intens, og startet umiddelbart prosessen med å begjære ham utlevert til Norge.

Assisterende statsadvokat Pascal Labonne-Collin sa i forrige uke at Dijon ser ut til å ha vært et stoppested på en lang reise.

– Vi tror han ville ta seg sørover. Dijon var siste stoppested for toget og han ble stoppet her, men han ville ikke nødvendigvis bli her. Det virket ikke som han hadde en plan. Men han har vært stille og sagt lite, sa Labonne-Collin.

Visepolitimester Olivier Dupas sa til NRK at Lindén var voldelig og lite samarbeidsvillig etter pågripelsen, og kalte ham «en fare for seg selv og andre».

Etterlyst mann etter knivdrap på Majorstua

Makaveli Lindén ble fanget opp av et overvåkingskamera på Skøyen stasjon samme dag som drapet.

Foto: Olav Rønneberg / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt