I dag faller dommen i Faiza-saken

26-åringen og 29-åringen som er tiltalt for drapet på Faiza Ashraf risikerer 19 og 20 års fengsel når dommen faller klokken 13 torsdag.

Faiza-saken starter i Asker og Bærum tingrett

Faiza-saken har fått bred dekning i Asker og Bærum tingrett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Carl Fari

Aktor Carl Fari.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Rettssaken mot de to har pågått i Asker og Bærum tingrett siden 9. mars, og har i stor grad handlet om hvorvidt de tiltalte faktisk planla å drepe Faiza Ashraf.

Les: – Faiza ble drept ved et uhell
Les: – Ville bare snakke med Faiza

Da aktor Carl Fari la ned påstand om 19 og 20 års fengsel , hevdet han også at drapet hadde skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Det er ikke tvil om at vilkårene er oppfylt. Det er forvoldelse av annens død, og det er forsettlig. Overlegget er det heller ikke tvil om, sa Fari.

I forkant av prosedyrene ble en tiltalepost endret til å gjelde frihetsberøvelse med døden til følge, noe 26-åringen erkjenner straffskyld for.

29-åringen erkjenner straffskyld for medvirkning til frihetsberøvelse, men nekter for å ha bestilt et drap.

Krever frifinnelse

Mens aktor har gått hardt til verks mot de tiltaltes troverdighet, mener forsvarerne Frode Sulland og John Christian Elden at påtalemyndigheten legger for mye vekt på spekulasjoner.

Sulland mener 26-åringen må frifinnes for første tiltalepost, som dreier seg om planlagt drap, og krevde derfor en «vesentlig lavere straff» .

Elden mener det ikke finnes noen håndfaste bevis for at 29-åringen bestilte et drap, og krevde frifinnelse på begge punkter .

– Dere kan ikke velge ut ett element av forklaringen og putte ham i fengsel. Det er min ærbødige oppfatning, sa Elden i sin sluttprosedyre.

Begge bestrider også erstatningskravet som er fremmet av familien, som er på opptil 250.000 kroner til hver av foreldrene, samt Faizas bror.

Les: «Jeg er redd han skal drepe meg»

Fantaserte om seriemorder

Rettssaken har også fått mye oppmerksomhet på grunn av 26-åringens forklaringer, som beskriver en plan hans forsvarer kalte «grotesk og forvillet».

26-åringen har forklart at han var besatt av TV-serien «Dexter», som handler om en seriemorder som tar livet av andre drapsmenn. Scener fra serien, samt skrekkfilmen «Saw», ble vist i retten .

Han har også forklart detaljert om hvordan han skulle drepe 29-åringen i stedet for Faiza, og sier han kjøpte ved og rødsprit for å brenne ham etterpå.

– Jeg skulle slå ham over hodet med en vedkubbe og heise ham opp i et tre. Så skulle jeg sage over halsen hans, jeg så «Dexter» gjorde det. Samtidig var det meningen at hun skulle se på. Jeg tenkte at han var et skadedyr som det var mitt ansvar å avlive, sa 26-åringen.

Han har erkjent bortføring med døden til følge, men hevder det var et uhell. 26-åringen er erklært strafferettslig tilregnelig.

Les: – Ville droppe hele greia

26-åringen forklarer seg i Faiza-saken

26-åringen forklarer seg i Asker og Bærum tingrett.

Foto: Illustrasjon: Karl Gundersen

SISTE NYTT

Siste meldinger