Nekter for at han drepte Faiza Ashraf med vilje

Mannen som bortførte Faiza Ashraf innrømmer å ha strammet strips rundt halsen hennes, men nekter for at han mente å drepe.

Video Nekter for at han drepte Faiza Ashraf med vilje

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Advokat Frode Sulland forsvarer 26-åringen som er titalt for å ha drept Faiza Ashraf på bestilling. Advokat John Christian Elden forsvarer 29-åringen som er tiltalt for å ha bestilt drapet.

Rettssaken mot de to mennene som er titalt for overlagt drap på den 26 år gamle bærumskvinnen, skulle startet i morgen. Søndag kveld er det klart at rettssaken er utsatt til i første omgang tirsdag, fordi en av de tiltalte er sykmeldt, opplyser Asker og Bærum tingrett.

Begge de tiltalte nekter straffskyld etter tiltalen. Mannen som bortførte henne innrømmer imidlertid at han strammet strips rundt halsen hennes.

Faiza Ashraf

Faiza Ashraf ble bortført og drept for vel et år siden. Nå begynner rettssaken mot de to som er tiltalt for drapet.

Foto: Politiet

Politiet fant Faiza Ashraf nedgravd for ett år siden, bare 70 meter fra et populært turområde på Solli i Asker.

I tre uker hadde politiet søkt etter bærumskvinnen - før en av de to mennene, som nå står tiltalt i saken, inrømmet å ha skjult den døde kvinnen her.

– Tiltalen går ut på overlagt drap og bortføring, sier aktor Carl Fredrik Fari.

Nekter for drap

Den ene tiltalte innrømmer å ha bortført Ashraf morgenen 3. februar, da hun var på vei til bussen, men hevder at hun døde ved et uhell.

– Han har festet strips rundet halsen hennes, men forklarer at det etter hans oppfatning ikke skulle være farlig eller dødelig, sier 26-åringens forsvarer Frode Sulland.

26-åringen er titalt for å ha drept Faiza Ashraf på bestilling. 29-åringen er tiltalt for å ha bestilt drapet.

29-åringens forsvarer John Christian Elden sier at hans klient fullt og helt avviser anklagen.

– Han har aldri bestilt eller oppfattet noe som skulle være en drapshandling. Han har imidlertid erkjent ansvar for frihetsberøvelse, altså kidnapping, og vil forklare seg nærmere om det i rettssalen. Kortversjonen er vel at det har med forsmådd kjærlighet å gjøre, sier Elden.

Ringte fra bagasjerommet

Den 3. februar ringte Faiza Ashraf selv politiets nødnummer fra baggasjerommet på bilen hun ble bortført i. Hun ga en beskrivelse av gjerningsmannen.

Samme dag ble en da 28 år gammel mann pågrepet, mistenkt for å ha betalt noen for bortføringen. Han ble i første omgang varetektsfengslet i fire uker.

En uke seinere ble en da 25-åring pågrepet og siktet for å ha noe med kidnappingen å gjøre. På bakgrunn av tips tror politiet at mannen utførte bortføringen.

I dagene som fulgte foretok politiet flere resultatløse søk i området ved Dikemark i Asker.

Så, den 24. februar, erkjenner 25-åringen at han sto bak bortføringen, og at han drepte Faiza Ashraf samme dag som hun ble bortført.

Politiet sikter ham for overlagt drap og frihetsberøvelse, mens 28-åringen siktes både for medvirkning til overlagt drap og frihetsberøvelse.

Faiza Ashraf ble funnet drept i et populært turområde på Solli i Asker

Faiza Ashraf ble funnet drept i et populært turområde på Solli i Asker

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Kritiserer pressen

Saken vakte stor oppsikt, og mediene brukte mye spalteplass og store overskrifter i sine detaljerte beskrivelser. Familien ble utsatt for et stort medietrykk.

Faizas bror, Fawad Ashraf, er selv journalist i NRK. For et par uker siden skrev han en kronikk i tidsskriftet Samtiden der han tok et oppgjør med denne pågåenheten.

– Kort tid etter bortføringen begynte henvendelsene å komme. Jeg var på jobb i Pakistan da bortføringen skjedde, men da jeg kom oppdaget jeg hvilken aggressiv holdning journalistene hadde, sier Ashraf.

Han forteller om journalister som ringte på døra, fotografer som tok bilder inn gjennom vinduet, om telefoner som ringte ustoppelig og om tekstmeldingene som raskt økte i omfang. Han mener journalistene gjorde familien til gisler i sitt eget hjem.

Video Fawad Ashraf

Fawad Ashraf kritiserer pressen for arbeidsmetodene da søsteren ble bortført og drept.

– En tøff belastning for familien

Flere i familien hennes har aldri hørt Faizas nødanrop til politiet. Den første samtalen varte 3 minutter, den andre om lag en halv time.

Retten vil få høre båndopptaket hvor Faiza forsøker å få hjelp.

– Familien har ikke tatt standpunkt til om de vil være til stede når det avspilles i retten. Det er selvsagt en tøff belastning, sier familiens bistandsadvokat Harald Stabell til NTB.

De har planlagt at minst ett familiemedlem skal være til stede hver dag under den fem uker lange rettssaken. Slik kan resten av familien holdes orientert.

– Det er klart at det blir tungt å gjennomleve disse dramatiske dagene i februar i fjor og å rippe opp igjen hele saken, sier Stabell.

Båren ankommer på minnestunden for Faiza Ashraf i moskéen Central Jamaat Ahle Sunnat

Båren ankommer på minnestunden for Faiza Ashraf i moskéen Central Jamaat Ahle Sunnat

Foto: Berit Roald / SCANPIX

SISTE NYTT

Siste meldinger