Krever frifinnelse av 29-åringen

29-åringen som er tiltalt for å ha bestilt drapet på Faiza Ashraf kan ikke sendes i fengsel på grunnlag av rene spekulasjoner, mener hans forsvarer John Christian Elden.

John Christian Elden og Frode Sulland

29-åringens forsvarer John Christian Elden og 26-åringens forsvarer Frode Sulland i Asker og Bærum tingrett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Elden mener at det ikke finnes noen håndfaste bevis for at 29-åringen bestilte et drap, og kritiserer påtalemyndigheten for å forsøke å påvirke dommerne.

– Her har vi bare en fortolkning, aktor sier til og med at man må se bort fra deler av den. Aktoratets påstand støttes ikke av noen bevisførsel, sier Elden.

Aktor Carl Fari gikk torsdag hardt til verks mot de tiltaltes troverdighet, og krevde 19 og 20 års fengsel for de to. Samtidig advarte han mot de hyppige løgnene fra 26-åringen som er tiltalt for å ha utført drapet.

29-åringen har erkjent frihetsberøvelse , og erkjenner straffskyld for dette. Elden vil imidlertid bevise at det aldri var snakk om en drapsbestilling, og mener aktoratet har trukket sine egne slutninger fordi tiltalte ikke handlet logisk.

– Det smaker ikke lenger av fast fugl, men at man må gjette seg videre og overbevise dommerne. Det er en forklaring som i 29-åringens vedkommende baserer seg på rene spekulasjoner, sier Elden.

29-åringen bør derfor frifinnes for begge tiltalepunktene, mener han.

Les: – Ville bare snakke med Faiza

– Har ingen troverdighet

Elden trekker også frem flere av 26-åringens påstander i avhør, som han senere har fortalt var fri fantasi. Målet skal ha vært å sverte 29-åringen, og 26-åringen fortalte blant annet han han hadde blitt truet flere ganger.

– Det er en fantasi som ble lagt inn i avhøret. Avhøret i sin helhet har ingen troverdighet, sier Elden.

Les også: Innrømmer løgn i avhør

Det har også vanskelig å få på det rene om 29-åringen har bedt noen om å drepe Faiza Ashraf.

Flere vitner har forklart at han tok kontakt med dem for å få Faiza bortført og vansiret med syre , og 26-åringen hevder han løy da han sa at 29-åringen vurderte å drepe henne.

– Dere kan ikke velge ut ett element av forklaringen og putte ham i fengsel. Det er min ærbødige oppfatning, sier Elden.

Vil ikke betale erstatning

26-åringens forsvarer Frode Sulland krevde også en betydelig lavere straff da han holdt sin sluttprosedyre tidligere fredag.

I likhet med 26-åringens forsvarere bestrider Elden erstatningskravet fra Ashraf-familien. Kravet er på opptil 250.000 kroner til hver av foreldrene, samt Faizas bror.

– Det forutsetter at han ved forsett eller grov uaktsomhet har forvoldt en annens død. Hvis dere finner ham skyldig i bortføring med døden til følge, er det likevel ikke nok til oppreisning til foreldrene. Det blir simpel uaktsomhet, sier Elden.

Han mener også at det ikke er bevismessig dekning for at 29-åringen ved grov uaktsomhet har gjort Faizas bror til direkte skadelidende.

Domsavsigelse i saken er ventet 14. april.

Den tiltalte 29-åringen forklarer seg i Faiza-saken

29-åringen på tiltalebenken i Asker og Bærum tingrett.

Foto: Illustrasjon: Karl Gundersen

SISTE NYTT

Siste meldinger