Hopp til innhold

Viste skrekkfilmscener i retten

26-åringen som er tiltalt for drapet på Faiza Ashraf var sterkt påvirket av TV-serien «Dexter» og «Saw»-filmene. Torsdag fikk retten se utdrag fra disse, før forsvarer Frode Sulland ble bedt om å avbryte visningen.

Frode Sulland og statsadvokat Carl Fari

26-åringens forsvarer Frode Sulland og aktor Carl Fari i Asker og Bærum tingrett torsdag.

Foto: Anders Brekke / NRK

Dexter

Michael Hall i rollen som Dexter Morgan.

Foto: TV3
En knivskarp scene fra "Saw 4".

En scene fra «Saw 4».

Foto: Steve Wilkie

26-åringen forteller at han brukte veldig mye tid på TV-serier, og så flere sesonger i strekk når han ikke var på tur med hundene eller på trening.

Han har tidligere trukket fram serien «Dexter», som handler om en seriemorder som tar livet av kriminelle, og har forklart at han planla å ta livet av den medtiltalte 29-åringen i stedet for Faiza Ashraf.

Les: Innrømmer løgn i avhør
Les: – Ville droppe hele greia
Les: Vil vise skrekkfilmscener i retten

«Saw»-filmene, som er kjent for å være særdeles brutale, skal også ha påvirket ham.

– Det var der jeg fikk ideen om å kappe ham opp i biter, henge ham opp ned og tappe ham for blod, sier han.

Viste «Dexter»-scener

Retten får se en scene fra «Dexter», der hovedpersonen forbereder et drap på en utvalgt person, og beskriver behovet for å drepe.

Hovedpersonen kveler offeret med en ledning fra baksetet i bilen, og tvinger ham til å kjøre til et avsidesliggende sted. 26-åringen har forklart at han vurderte å bruke en lignende metode for å ta livet av 29-åringen.

Der blir han tvunget til å se på likene av flere av sine egne ofre, før Dexter går i gang med å partere ham med en sag.

Hovedpersonen forteller også litt om seg selv, og fremstilles som en sosialt oppegående person i dagliglivet.

Et tilbakeblikk der hovedpersonen snakker med faren sin forklarer videre at han har en drapslyst som ikke kan stagges. Derfor vil han bruke den til å ta livet av folk han mener fortjener det.

Stanset avspillingen

En annen episode viser hovedpersonens fascinasjon for drap og andre mordere, og hvordan han kombinerer det med sitt eget privatliv.

Retten får også se sesongavslutningen, der han «avliver» av en drapsmann han har jaktet på ved å skjære over strupen hans og tappe ham for blod. 26-åringen sa onsdag at han planla å drepe 29-åringen ved hjelp av samme metode.

– Jeg skulle slå ham over hodet med en vedkubbe og heise ham opp i et tre. Så skulle jeg sage over halsen hans, jeg så «Dexter» gjorde det. Samtidig var det meningen at hun skulle se på, sa han.

Han brukte også ord og uttrykk fra TV-serien.

– Jeg tenkte at han var et skadedyr som det var mitt ansvar å avlive, sa han.

Deretter fikk retten se en grotesk scene fra «Saw», der en sinnsforvirret massemorder torturerer og tar livet av offeret sitt.

Midtveis i denne scenen får forsvarer Frode Sulland beskjed om å stoppe avspillingen og droppe resten av videoklippene.

– Trodde det var en drøm

26-åringens forsvarer, Frode Sulland, brukte mye tid på å få ham til å forklare sin mentale tilstand i tiden før drapet.

Sykdom og langvarig bruk av steroider kombinert med påvirkningen fra TV og film skal ha bidratt til en manglende virkelighetsforståelse.

Onsdag forklarte han at han overbeviste seg selv om at han ikke hadde gjort noe galt, og at det hele var en drøm.

– Jeg prøvde også å overbevise meg selv om at det ikke var jeg som hadde gjort dette. Jeg følte at jeg hadde drømt hele greia, og slo meg etterhvert til ro med at det ikke var jeg som gjorde det, sa han da.

AKTUELT NÅ