Hopp til innhold

Dømt til fengsel i 18 og 19 år

Shamrez Khan (29) og Håvard Nyfløt (27) er i Borgarting lagmannsrett dømt til 19 og 18 års fengsel for drapet på Faiza Ashraf.

Faiza-saken starter i Asker og Bærum tingrett

I Asker og Bærum tingrett ble Håvard Nyfølt dømt til 17 års fengsel for kidnapping og forsettlig drap. Shamrez Khan fikk åtte års fengsel for kidnapping med døden til følge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Shamrez Khan dømmes til 19 års fengsel for overlagt drap på Faiza Ashraf. Straffen betydelig strengere enn hva han ble dømt til i tingretten. Da ble han dømt for kidnapping med døden til følge, og til åtte års fengsel.

Khan anket straffen på stedet.

– Det virker som man har blitt for ivrige i å bruke den øvrige delen av straffeskalaen, sier Khans forsvarer Petter Sørensen.

Sørensen opplyser også at de anker selve saksbehandlingen fordi de mener det er begått en juridisk feil.

Lavere straff til Nyfløt

Håvard Nyfløt er dømt til 18 års fengsel for overlagt drap. Det er ett år mer enn hva han ble dømt til i tingretten.

Nyfløt tok betenkningstid på om han vil anke straffen eller ikke.

– Vi vil vurdere dommen grundig, se på den begrunnelsen som er gitt og se om det gir grunnlag for en anke, sier Nyfløts forsvarer Stina Nyberg.

Begge må også betale 200.000 kroner i erstatning til Ashrafs foreldre.

Strengere enn i tingretten

En av utfordringene i rettssaken har vært knyttet til forklaringene til Khan og Nyfløt.

I Asker og Bærum tingrett mente dommerne at Khan kun hadde bestilt en kidnapping, dermed kunne ingen av de to mennene dømmes for overlagt drap. Khan ble dømt til åtte års fengsel for kidnapping med døden til følge.

Ifølge tingretten kunne heller ikke Håvard Nyfløt dømmes for overlagt drap, siden Khan kun bestilte en kidnapping. Nyfløt ble dømt til 17 års fengsel for forsettlig drap.

Tror ikke på forklaringene

Fagdommerne og juryen i lagmannsretten mener det er bevis nok til å dømme begge to for overlagt drap. Blant annet mener de at Khan over tid har vist at han ønsket å skade Ashraf, som han var forelsket i.

Heller ikke Håvard Nyfølt blir trodd. Lagmannsretten mener blant annet ut fra opptakene av nødsamtalene som Ashraf ringte inn, at Nyfløts brutalitet mot 26-åringen viser at han hadde tenkt å drepe henne.

Juryen mener det er få formildende omstendigheter.

– Familien til Faiza er veldig fornøyd over at begge dømmes for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Et bestillingsdrap skal straffes strengt, sier bistandsadvokat Harald Stabell.

La ned påstand om 19 og 20 år

Allerede i forrige måned ble det kjent at juryen i Borgarting lagmannsrett fant både Shamrez Khan (29) og Håvard Nyfløt (27) skyldig i overlagt drap.

Aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari, la ned påstand om 19 års fengsel for Nyfløt og 20 års fengsel for Khan.

Aktor anket

Da saken gikk for Asker og Bærum tingrett tidligere i år ble Nyfløt dømt til 17 års fengsel for kidnapping og forsettlig drap, mens Khan fikk åtte års fengsel for kidnapping med døden til følge.

Riksadvokaten anket dommene fra tingretten, og mente de to sammen hadde avtalt at den unge kvinnen skulle drepes i tillegg til bortføringen.

Bortført på vei til jobb

Faiza Ashraf ble kidnappet 3. februar i fjor, like ved en bussholdeplass på Høvik i Bærum.

Hun ringte selv politiets nødnummer og fortalte at hun var tvunget inn i bagasjerommet på en bil. Mobilsignalene ble forsøkt sporet, men politiets søk var resultatløse.

Samme dag ble Shamrez Khan pågrepet, mistenkt for å ha bestilt bortføringen. En uke senere ble Håvard Nyfølt pågrepet og siktet for frihetsberøvelse.

Innrømmet drapet

Tre uker etter at Faiza Ashraf forsvant innrømmet Nyfløt at han hadde kidnappet henne.

I avhør forklarte Nyfløt at han handlet på oppdrag fra Khan, og han drepte Ashraf samme dag som hun forsvant.

Faiza Ashraf ble senere samme kveld funnet gravd ned i et turområde på Solli i Asker.

De tiltalte i Faiza-saken
Foto: Illustrasjon: Karl Gundersen

AKTUELT NÅ