Hopp til innhold

Flertall for å hente afghanske kamptolker til Norge

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet støtter forslaget om å bringe de afghanske kamptolkene til Norge, forutsatt at de gis individuell asylbehandling. Dermed er det flertall for forslaget på Stortinget.

Flere av tolkene er drapstruet av Taliban og på flukt fra hjemlandet, fordi de har jobbet for de norske styrkene. Tolkene fikk ikke opphold i Norge.

SE VIDEO: Afghanske stridstolker som jobbet for de norske styrkene i Afghanistan, har fått det betydelig verre de siste månedene, ifølge norske veteraner.

Onsdag ettermiddag meldte NRK at Arbeiderpartiet (Ap) i løpet av dagen skal ta stilling til om de afghanske tolkene skal få beskyttelse i Norge.

Eirik Sivertsen

Eirik Sivertsen (Ap) er medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen og partiets innvandringspolitiske talsmann.

Foto: Eirik Sivertsen

Bare noen timer senere er det klart at Ap støtter forslaget fra flere opposisjonspartier på Stortinget, opplyser partiets innvandringspolitiske talsperson Eirik Sivertsen, til NRK etter partiets gruppemøte. Dermed er det flertall for forslaget.

– Arbeiderpartiet er bekymret på bakgrunn av rapporter om at situasjonen for kamptolkene er forverret. Kamptolkenes sikkerhet må ivaretas, og det haster. Så vi vil støtte forslaget som er fremmet av Stortinget, men har behov for å knytte noen tillegg til det, sier Sivertsen til NRK.

Mazyar Keshvari

Mazyar Keshvari er Fremskrittspartiets stortingsrepresentant.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Også Frp støtter forslaget

Støtten fra Ap forutsetter at det gjøres en individuell behandling av asylsøknadene til kamptolkene. På denne måten vil partiet hindre at kamptolker som eventuelt har skiftet side eller deltatt i krigshandlinger senere, får asyl i Norge.

Onsdag kveld følger Fremskrittspartiet etter og gir sin støtte til de nye retningslinjene. Partiets stortingsrepresentant, Mazyar Keshvari, sier at Frp har besluttet å støtte forslaget etter partiets gruppemøte.

– Vi har vedtatt å støtte forslaget, med ett tillegg om individuell behandling av søknadene. Frp mener at det er viktig og nødvendig å ivareta sikkerheten til mennesker som har hjulpet Norge, sier Keshvari til NRK.

Viste støtte til andre kamptolker

SE VIDEO: Den tidligere kamptolken Faizullah Muradi var blant de oppmøte. Han var iført en T-skjorte med følgende påskrift: «Gi de siste 26 afghanske kamptolkene beskyttelse!»

Trengte drahjelp fra Ap

Rundt 50 afghanske kamptolker som har jobbet sammen med norske styrker i ISAF-operasjonen i Afghanistan, søkte om opphold i Norge. 23 fikk asyl, deriblant tolken Faizullah Muradi som kjempet en offentlig kamp mot Norge for å få bli i landet.

Onsdag formiddag ble det holdt en åpen høring i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité om hvorvidt kamptolkene skal få beskyttelse og arbeidstillatelse i Norge. Muradi var blant de oppmøtte.

Bakgrunnen fra høringen er et krav fra flere opposisjonspartier på Stortinget om at inntil 30 tolker som hjalp de norske styrkene i Afghanistan i årene 2006-2014, må få oppholdstillatelse i Norge,

Det er SV, KrF, Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne som ber regjeringen utforme nye retningslinjer som sikrer tolkene opphold- og arbeidstillatelse i Norge. For å få flertall måtte partiene få drahjelp fra Arbeiderpartiet – eller fra et av regjeringspartiene.

Stortinget høringssal1

Dette bildet er fra høringen i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget onsdag. Under høringen understreket representanter for Forsvaret at tolkene ble en integrert del av de norske soldatenes innsats og dermed er å betrakte som egne styrker.

Foto: Sigtor Kjetså

– Regjeringen må bidra til at saken løses raskt

Initiativtaker fra SV og partiets innvandringspolitiske talsperson, Karin Andersen, skriver i en e-post til NRK at hun er glad for støtten. Andersen sier at regjeringen må bidra til at saken løses raskt for kamptolkene som er i livsfare.

– Ingen er uenig i at det kan være særlige grunner knyttet til enkeltindivid som gjør at de ikke gis opphold, men prinsippet må være opphold, mener Andersen.

KrF-leder Knut Arild Hareide er fornøyd med at Arbeiderpartiet støtter forslaget.

– Dette handler om mennesker som har kjempet for Norge, og det er viktig å ta et ansvar for dem som er i en krevende sikkerhetssituasjon. Med dette får de muligheten til å komme til Norge, sier Hareide til NRK.

– Kjempeglad for Arbeiderpartiets støtte

Hareide er enig med Ap om at det bør legges til grunn en individuell vurdering. Hareide oppfordrer også regjeringen til å følge opp flertallets støtte umiddelbart.

– Nå må regjeringen følge opp i tråd med det flertallet på Stortinget ber om, sier han.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at hun er «kjempeglad for Arbeiderpartiets støtte».

– Nå skal mennesker som har kjempet skulder ved skulder med norske soldater, få en vurdering av sin sikkerhet og et opphold i Norge dersom sikkerheten er truet, legger hun til.

Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) under tirsdagens budsjettforhandlinger

Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) er glade for Aps støtte.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Kamptolker er drapstruet og på flukt

Over halvparten av kamptolkene ble etterlatt i det krigsherjede landet da nordmennenes oppdrag var utført. Flere stridstolker, som NRK har vært i kontakt med onsdag, sier de er drapstruet av Taliban.

De afghanske mennene forteller at de har bidratt til at norske soldater kunne løse oppdrag på en best mulig måte i Afghanistan. Disse menneskene lever nå i skjul på ulike steder.

– Jeg kan ikke dra tilbake til landet mitt. Det er svært farlig å arbeide for hæren, sa en av tolkene til NRK.

Signaliserte støtte til forslaget

Onsdag sa Arve M. Aasbak fra Veteranforbundet SIOPS til NRK at situasjonen for de afghanske tolkene som har hjulpet norske styrker i Afghanistan, blir stadig verre. Han gjentok dette budskapet under høringen. Aasbak viste også til at land som Italia, Canada, USA, Tyskland og Storbritannia har gitt sine tolker og deres familier opphold.

Arbeiderpartiet har vært delt i synet på hvorvidt de afghanske kamptolkene skal få beskyttelse i Norge.

Tidligere onsdag fortalte Sivertsen overfor NRK at høringen gav «nyttig informasjon» om stridstolkenes situasjon. Både Sivertsen og andre Ap-politikere signaliserte at Arbeiderpartiet vil støtte forslaget i gruppemøtet.

Faizullah Muradi

Kamptolken Faizullah Muradi ble tatt imot av veteraner da han kom tilbake til Norge.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

AKTUELT NÅ