Hopp til innhold

– Ap skal ta stilling til kamptolkene i dag

Arbeiderpartiet-politiker Eirik Sivertsen sier at partiet i løpet av dagen skal ta stilling til om de afghanske tolkene skal få beskyttelse i Norge. Hvis Ap sier ja til forslaget, blir det flertall for å bringe tolkene til Norge.

Stortinget høringssal1

Dette bildet er fra høringen i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget onsdag. Under høringen understreket representanter for Forsvaret at tolkene ble en integrert del av de norske soldatenes innsats og dermed er å betrakte som egne styrker.

Foto: Sigtor Kjetså

Onsdag formiddag ble det holdt en åpen høring i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité om hvorvidt kamptolkene skal få beskyttelse og arbeidstillatelse i Norge.

Eirik Sivertsen

Under høringen spurte Eirik Sivertsen hva tolkenes situasjon er i dag og om de hadde gått i uniform under oppdrag.

Foto: Eirik Sivertsen

Rundt 50 afghanske kamptolker som har jobbet sammen med norske styrker i ISAF-operasjonen i Afghanistan, søkte om opphold i Norge. 23 fikk asyl, deriblant tolken Faizullah Muradi som kjempet en offentlig kamp mot Norge for å få bli i landet.

Eirik Sivertsen (Ap) er medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen og deltok i høringen. Han sier at høringen gav «nyttig informasjon» om stridstolkenes situasjon og at partiet hans vil ta tatt et klart standpunkt til forslaget etter gruppemøtet i ettermiddag.

– Det ble bekreftet at tolkene har tjenestegjort i norsk uniform og vært bevæpnet med norske våpen. Vi fikk også nyttig informasjon om andre NATO-lands behandling av kamptolkene og at sikkerhetssituasjonen deres er forverret i hjemlandet, sier Sivertsen til NRK.

Viste støtte til andre kamptolker

SE VIDEO: Faizullah Muradi deltok i den åpne høringen om kamptolkene. Han var iført en t-skjorte med følgende påskrift: «Gi de siste 26 afghanske kamptolkene beskyttelse!»

Trenger drahjelp fra Ap

Bakgrunnen fra høringen er et krav fra flere opposisjonspartier på Stortinget om at inntil 30 tolker som hjalp de norske styrkene i Afghanistan i årene 2006-2014, må få oppholdstillatelse i Norge,

Det er SV, KrF, Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne som ber regjeringen utforme nye retningslinjer som sikrer tolkene opphold- og arbeidstillatelse i Norge. For å få flertall må partiene få drahjelp fra Arbeiderpartiet – eller fra et av regjeringspartiene.

Over halvparten av kamptolkene ble etterlatt i det krigsherjede landet da nordmennenes oppdrag var utført. Flere stridstolker, som NRK har vært i kontakt med onsdag, sier de er drapstruet av Taliban. De lever nå på flukt i hjemlandet eller utlandet.

Disse tolkene fikk ikke anledning til å søke da UDI var i de norske leirene for å gjøre asylintervjuer. Kamptolkene forteller at avslagene ble gitt uten videre begrunnelse. Disse menneskene lever nå i skjul på ulike steder.

– Vi håper det blir et positivt svar for kamptolkene

Faizullah Muradi, som fikk opphold i oktober i fjor, sier det haster å få resten av tolkene til Norge. Han er i dag i Oslo for å vise sin støtte til de 26 afghanske kamptolkene som ennå ikke har fått opphold i Norge.

– Situasjonen deres er kritisk og blir farligere for hver dag som går, ettersom de internasjonale styrkene nå trekker seg ut. Presset på tolkene er enormt. Det bekymrer meg, derfor kjemper vi nå for deres rettigheter, sier Muradi til NRK.

– Hva tror du vil skje?

– Vi må vente å se hva som skjer, det er vanskelig å si, men vi håper det blir et positivt svar for dem, jeg er optimistisk.

Flere av tolkene er drapstruet av Taliban og på flukt fra hjemlandet, fordi de har jobbet for de norske styrkene. Tolkene fikk ikke opphold i Norge.

SE VIDEO: Afghanske stridstolker som jobbet for de norske styrkene i Afghanistan, har fått det betydelig verre de siste månedene, ifølge norske veteraner.

– Situasjonen dramatisk forverret

Sivertsen sier at Ap avholder et gruppemøte fra klokken 14 til 16 i dag, og at «den nyttige informasjonen fra høringen blir viktig» når partiet tar stilling til forslaget.

Onsdag sa Arve M. Aasbak fra Veteranforbundet SIOPS til NRK at situasjonen for de afghanske tolkene som har hjulpet norske styrker i Afghanistan, blir stadig verre. Han gjentok dette budskapet under høringen.

– For tolkene er situasjonen dramatisk forverret. Taliban er i ferd med å styrkes. Aasbak viste til at land som Italia, Canada, USA, Tyskland og Storbritannia har gitt sine tolker og deres familier opphold.

Under høringen understreket representanter for Forsvaret at tolkene ble en integrert del av de norske soldatenes innsats og dermed er å betrakte som egne styrker. Kommunal- og forvaltningskomiteen vil avgi sin innstilling til saken senest 10. februar.

AKTUELT NÅ