Hopp til innhold

Muradi deltok i høring om afghanske kamptolker

Onsdag ble det holdt det en åpen høring om 26 afghanske kamptolker skal få beskyttelse og arbeidstillatelse i Norge. Blant de oppmøtte var Faizullah Muradi.

Viste støtte til andre kamptolker

SE VIDEO: Den tidligere kamptolken Faizullah Muradi var blant de oppmøte. Han var iført en t-skjorte med følgende påskrift: «Gi de siste 26 afghanske kamptolkene beskyttelse!»

Rundt 50 afghanske kamptolker som har jobbet sammen med norske styrker i ISAF-operasjonen i Afghanistan, søkte om opphold i Norge. 23 fikk asyl, deriblant tolken Faizullah Muradi som kjempet en offentlig kamp mot Norge for å få bli i landet.

Over halvparten av kamptolkene ble etterlatt i det krigsherjede landet da nordmennenes oppdrag var utført. Flere stridstolker, som NRK har vært i kontakt med onsdag, sier de er drapstruet av Taliban. De lever nå på flukt i hjemlandet eller utlandet.

Onsdag formiddag ble det holdt en åpen høring i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité om hvorvidt kamptolkene skal få beskyttelse og arbeidstillatelse i Norge.

Blant de oppmøtte var Muradi. Han viste sin støtte til kamptolkene og var iført en t-skjorte med følgende påskrift: «Gi de siste 26 afghanske kamptolkene beskyttelse!»

Stortinget høringssal1

Onsdag ble det holdt det en åpen høring om hvorvidt 26 afghanske kamptolker skal få beskyttelse og arbeidstillatelse i Norge. Blant de oppmøtte var Faizullah Muradi.

Foto: skjermbilde fra stortingshøring

– Jeg kan ikke dra tilbake til landet mitt

Det er SV, KrF, Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne som ber regjeringen utforme nye retningslinjer som sikrer tolkene opphold- og arbeidstillatelse i Norge.

Disse tolkene fikk ikke anledning til å søke da UDI var i de norske leirene for å gjøre asylintervjuer. Kamptolkene forteller at avslagene ble gitt uten videre begrunnelse. Disse menneskene lever nå i skjul på ulike steder.

– Jeg kan ikke dra tilbake til landet mitt. Det er svært farlig å arbeide for hæren, sa en av tolkene.

Stridstolkene sier at de har stått skulder ved skulder med norske soldater, og har gjort tjeneste i norsk uniform, vært bevæpnet med norske våpen og stått skulder ved skulder med norske soldater.

– Jeg er veldig redd og utrolig frustrert. Iblant angrer jeg på at jeg arbeidet for ISAF-styrkene, sa en annen tolk.

Flere av tolkene er drapstruet av Taliban og på flukt fra hjemlandet, fordi de har jobbet for de norske styrkene. Tolkene fikk ikke opphold i Norge.

SE INNSLAGET OM KAMPTOLKENE: Afghanske stridstolker som jobbet for de norske styrkene i Afghanistan, har fått det betydelig verre de siste månedene, ifølge norske veteraner.

Ber Norge ta ansvar

28. mai ble det kjent av Faizullah Muradi, som bodde i Mandal, ble kastet ut av landet. Han fikk endelig avslag av Utlendingsnemnda på å få asylsøknaden sin behandlet i Norge. Etter mye rabalder snudde statsministeren og regjeringen og gav ham opphold i Norge.

Nå er det fremtiden til 26 andre kamptolker som opptar ham. Muradis budskap til myndighetene var følgende i slutten av desember:

– Rydd opp i rotet. Ta ansvar og sørg for at deres egne gutter kommer hjem. Det var ikke kontraktfestet at vi skulle få opphold i Norge når de norske styrkene forlot Afghanistan. Vi kjempet for fred. Men noe gikk galt, det ble ikke fred. Så nå er det Norges moralske ansvar å beskytte sine egne styrker.

Faizullah Muradi

Kamptolken Faizullah Muradi ble tatt imot av veteraner da han kom tilbake til Norge.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %