Eilertsen: For sen beklagelse fra regjeringen

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen mener det tok for lang tid før regjeringen beklaget etter Sylvi Listhaugs omstridte Facebook-innlegg.

Erna Solberg og Sylvi Listhaug

Statsminister Erna Solberg (t.v.), her avbildet i 2016, beklaget onsdag etter et Facebook-innlegg fra Sylvi Listhaug (t.h.).

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Beklagelsen har sittet altfor langt inne. Det er de som skal beklages til som definerer det. De har ventet på denne beklagelsen i snart ei uke, sier Aftenpostens Trine Eilertsen til NRK onsdag kveld.

Trine Eilertsen

Aftenpostens Trine Eilertsen hos NRK onsdag.

Foto: NRK

Tidligere på dagen beklaget statsminister Erna Solberg (H) på vegne av regjeringen etter et mye omtalt Facebook-innlegg fra justis- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Da sa Solberg at også Listhaug står bak unnskyldningen, og at hun fremdeles har tillit til Listhaug som statsråd.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre har sagt at de skal ta imot unnskyldningen, men han etterlyser også en beklagelse fra Listhaug selv.

Aftenposten: Solberg ber om unnskyldning for Listhaugs Facebook-innlegg

– Vi må sørge for at vi alle bidrar til en rolig, saklig debatt – der vi ikke tilegner hverandre holdninger som vi ikke har. Særlig på så ømfintlige punkt som dette, sier statsminister Erna Solberg når hun møter pressen onsdag.

DN: Listhaug bedt om å slette

Solberg har tidligere kalt ministerens utspill for «for tøft», men da hun stilte til intervju i søndagsrevyen ville hun ikke svare på om hun ønsket at Listhaug skulle slette innlegget.

Dagens Næringsliv skrev onsdag ettermiddag at Solberg flere ganger skal ha bedt Listhaug om å slette innlegget.

– Uansett om det var en ordre eller et råd formulert sånn fra Solberg, så er det vanskelig å lese dette på en annen måte enn at Listhaug har satt seg selv foran regjeringens anliggende og Solbergs rådgivning, mener NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand.

Skjermdump Sylvi Listhaugs Facebookutspill

Innlegget fra Sylvi Listhaugs Facebook-side som har skapt debatt. Innlegget er nå slettet.

Foto: NRK

– Svekket handlingsrom

Lars Nehru Sand Stortinget

NRKs Lars Nehru Sand mener Listhaugs handlingsrom er svekket.

Foto: NRK

Sand sier det er en sak som har opprørt mange i regjeringen.

– Det er vanskelig å si noe annet enn at Listhaugs handlingsrom er svekket, selv om statsministeren har tillit til henne, fortsetter Sand.

Også Eilertsen sier saken har spist av Frps handlingsrom i regjeringen.

Hun sier statsministeren og regjeringen nå har måttet bruke mye tid på denne typen debatter, og Eilertsen beskriver saken som en dråpe til i et glass som allerede var ganske fullt.

– De tåler ikke så mange flere av disse får det går på troverdigheten løs for hele regjeringsprosjektet, sier hun.

Listhaug skrev i på Facebook tirsdag at det ikke var meningen å såre noen med innlegget, som hun slettet onsdag. Ifølge Listhaug var årsaken strid om bilderettigheter.

SISTE NYTT

Siste meldinger