Hopp til innhold

Vil ikke si om Listhaug må slette Facebook-innlegget

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet,» skrev Sylvi Listhaug på et bilde av tungt bevæpnede, maskerte krigere. – Jeg mener at dette var for tøft, det var over grensen, sier Erna Solberg.

Bråket rundt statsråd Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg

I Søndagsrevyen møtte statsminister Erna Solberg (H) for å utdype hva hun egentlig mener om at Frp-statsråd Sylvi Listhaug anklager Arbeiderpartiet for å være mer opptatt av terroristers rettigheter enn av rikets sikkerhet.

– Jeg mener av og til at retorikken overskygger det som er innholdet i politikk, og det mener jeg er tilfellet i denne saken, sier Solberg søndag.

– Sylvi vet hva jeg mener om denne saken

Lørdag sa Solberg til NRK at Frp får bestemme sin egen debattform, og ville ikke kritisere Sylvi Listhaug.

VILLE IKKE BLANDE SEG: –  Det nivået på debatten mellom Ap og Frp får de selv stå for, sa statsminister Erna Solberg til NRK lørdag.

Søndag kritiserer hun imidlertid Listhaug for å flytte fokus fra en viktig debatt med retorikken sin.

– Bildebruk, tonen og angrepet mot Arbeiderpartiet flytter fokus fra det som er en viktig debatt om hvordan vi skal håndtere terror, sier Solberg.

Sylvi Listhaug

FOR TØFF: Statsminister Erna Solberg mener justisminister Sylvi Listahug hadde en for tøff tone i angrepet mot Arbeiderpartiet.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Vil du be Sylvi Listhaug beklage og slette innlegget, slik mange Høyre-politikere mener?

Sylvi vet hva jeg mener om denne saken. Jeg mener statsråder skal passe på ordbruken, men det er ikke bare Sylvi som har en hard ordbruk i politikken.

– Du vil altså ikke irettsette Listhaugs ordbruk i dette innlegget?

– Jeg mener at dette var for tøft, det var over grensen og det var et for sterkt angrep på Arbeiderpartiet i forhold til innholdet, sier Solberg.

«Lik og del»

Fredag morgen la jutsisministeren ut et innlegg på sin Facebook-side. «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet,» skrev Listhaug på et bilde av tungt bevæpnede, maskerte krigere – etterfulgt av «lik og del».

Skjermdump Sylvi Listhaugs Facebookutspill
Foto: NRK

Bakgrunnen for Listhaugs innlegg var at stortingsflertallet torsdag sa nei til et forslag fra Høyre og Frp om at Justisdepartementet skal kunne frata norske fremmedkrigere deres norske pass og statsborgerskap, uten en dom fra en domstol.

Frp og Høyres regjeringspartner Venstre støttet heller ikke forslaget, men det var likevel Arbeiderpartiet Listhaug rettet skytset mot i sin Facebook-post.

– Grov anklage mot et parti som har opplevd terrorisme

Støre reagerte kraftig på justisministerens ord, bildebruk og timing.

– Innlegget ble lagt ut samme dag som Utøya-filmen kom på norske kinoer. Vi har vært utsatt for terror, og vi bekjemper terror. At Listhaug da kommer med en påstand som er grovt urimelig, mener jeg er nedslående og uverdig for en justisminister i Norge, sa Støre til NRK.

Støre krevde at statsministeren klargjør om Listhaugs innlegg er et uttrykk for regjeringens syn. På sin egen Facebook-side har Erna Solberg i ettermiddag lagt ut en utdypning:

«Noen ganger havner politikken i skyggen av retorikken. Så også i spørsmålet om etter hvilken behandlingsform fremmedkrigere og potensielle terrorister skal miste passet,» skriver hun.

Høyre-politikere: – Slett og beklag

Flere Høyre-politikere har gått ut og kritisert Sylvi Listhaug, blant andre Henrik Asheim, Tina Bru og Stefan Heggelund. De skriver på Twitter at Facebook-innlegget bør «slettes og beklages»:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Laster Twitter-innhold

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger