Hopp til innhold

Frp mener Ap selv har pisket opp terrordebatten

Ap-leder Jonas Gahr Støre har selv koblet Sylvi Listhaugs Facebook-post til 22. juli for å slippe å snakke om vanskelige innvandringspolitiske saker, mener Frp.

Programleder Astrid Randen
Tema 1: Skei Grande om budsjett og Listhaugs sitt Ap-angrep på Facebook 
Tema 2: Listhaugs Ap-angrep på Facebook

POLITISK KVARTER: Se Politisk kvarter om Listhaug-bråket.

– Jeg kan ikke klare å forklare dette på en annen måte enn at Arbeiderpartiet setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet.

Det sier innvandringspolitisk talsperson Jon Engen-Helgheim i Frp til NRK mandag, tre dager etter at debatten eksploderte da justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fredag postet følgende på sin egen Facebook-profil:

Det er andre gang Engen-Helgheim kommer med det kontroversielle utsagnet. Han ytret det samme torsdag 9. mars.

Stortingsrepresentant Jon Engen-Helgheim (Frp)

Innvandringspolitisk talsperson Jon Engen-Helgheim (Frp).

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det er en åpenbar grunn til at jeg angriper Arbeiderpartiet for dette, og det er at Arbeiderpartiet nylig har sagt at de skal bli tøffere og strengere i innvandringspolitikken. Når det kommer til en åpenbar mulighet, så backer de unna, sier Engen-Helgheim.

Utspillet kommer etter at et flertall på Stortinget, der blant annet Arbeiderpartiet inngår, stemte ned et forslag fra Frp og Høyre om at man skal kunne frata norske fremmedkrigere statsborgerskapet uten behandling i domstolene.

Det har satt sinnene i kok i Arbeiderpartiet.

Ber sentrale Høyre-folk holde seg unna minnemarkeringer

– Det er en grov anklage rettet mot Arbeiderpartiet om at vi skal være mer opptatt av rettighetene til terrorister enn nasjonens sikkerhet. At det kommer fra landets justisminister, mener jeg er trist og et veldig lavt nivå, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK.

Jonas Gahr Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Sylvi Listhaug slår lavt i innvandringsdebatten.

Foto: CHRISTIAN KRAAKENES / NRK

Han sa også at uttalelsen var både nedslående og uverdig for en justisminister i Norge.

– Innlegget ble lagt ut samme dag som Utøya-filmen kom på norske kinoer. Vi har vært utsatt for terror, og vi bekjemper terror. At Listhaug da kommer med en påstand som er grovt urimelig, mener jeg er nedslående og uverdig for en justisminister i Norge, sa Støre til NRK.

Statsminister Erna Solberg (H) sin første kommentar på posten til Listhaug var at Arbeiderpartiet og Frp selv måtte stå for nivået på debatten.

Så gikk kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) ut i VG og sa:

Alle må tenke gjennom hvilke bilder, retorikk og ord man bruker i en diskusjon om så alvorlige saker og spørsmål. Men det må være mulig å diskutere denne konkrete saken, nemlig hvilke verktøy vi har for å stoppe terrorister, uten at Jonas Gahr Støre skal trekke 22. juli-kortet.

Kunnskaps- og integreringsminister / VG

Det skapte sterke reaksjoner. Flere overlevende fra terroren på Utøya ble dypt krenket av beskyldningen fra Sanner om å «trekke 22. juli-kortet». Helén Ingrid Andreassen er én av de overlevende som har reagert kraftig på Twitter.

Laster Twitter-innhold

I én av meldingene skriver hun også: «Hold dere unna minnemarkeringene fra nå av».

Johannes Dalen Giske la ut følgende melding til Sanner:

Laster Twitter-innhold

Sanner beklaget senere på dagen meldingen.

Laster Twitter-innhold

Så sa Solberg følgende til NRK om posten til Listhaug:

– Jeg mener dette var for tøft. Det var over grensen.

Legger skylden for debatten på Støre

Jon Engen-Helgheim mener Ap-leder Støre selv må ta på seg ansvaret for debatten som har kommet etter Facebook-posten til Listhaug.

– Reaksjonene kom ikke før Støre selv knyttet dette til premieren på Utøya-filmen. Det var en avledningsmanøver for jeg tror denne saken har vært vanskelig og de har ikke ønsket å diskutere saken. Jeg står for at Arbeiderpartiet har satt disse menneskenes rettigheter foran å innføre et forebyggende tiltak, sier Engen-Helgheim.

Påstanden til Engen-Helgheim er ikke korrekt. Listhaugs innlegg utløste massiv kritikk i nær ett døgn før Støre uttalte seg om saken.

Pressebrief i forbindelse med dataangrepet mot Helse Sør-Øst.

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har fått kraftig kritikk for Facebook-posten som anklager Ap for å være mer opptatt av terroristers rettigheter enn rikets sikkerhet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

AKTUELT NÅ