– Jeg har nå slettet innlegget og bildet som ble lagt ut på fredag. Grunnen til dette er at de som har rettighetene til bildet i Norge har gitt oss beskjed om at det ikke kan brukes til politiske ytringer. Det må vi selvsagt forholde oss til. Ønsker alle en fin dag videre, skriver Listhaug på sin egen Facebook-side.
Manglet bilderettigheter
Dagbladet omtalte igår at bildet i den omstridte Facebook-posten er tatt av nyhetsbyrået Associated Press, og er brukt uten tillatelse fra de norske rettighetshaverne NTB Scanpix.
Bildet viser soldater fra al-Shabab-militsen i Somalia. Nyhetsbyrået Associated Press tillater vanligvis ikke at deres reportasjebilder blir brukt i politiske kampanjer.
NTB, som forvalter rettighetene til Associated Press i Norge, bekrefter overfor NRK at de har bedt Listhaug om å fjerne bildet:
– Vår kommersielle avdeling har bedt dem om å erstatte bildet med et annet bilde eller fjerne bildet. De kunne beholdt teksten. Dette ga vi beskjed om i går ettermiddag, sier Christina Dorthellinger i NTB til NRK.
– Har nyhetsbyrået Associated Press bedt dere spesifikt om å gripe inn i denne saken?
– Vi har gjort en avklaring med dem om at det er vi som forvalter denne avtalen i Norge. Vi sitter med kontrakten.
– Bare mer provoserende
At innlegget nå er fjernet, innebærer ikke at Sylvi Listhaug beklager budskapet eller bildebruken.
Slik ser innlegget på Listhaug sin Facebook-side ut.
Foto: Skjermdump / NRKMER PROVOSERENDE: AUF-leder Mani Hussaini er skuffet over at Listhaug fortsatt ikke beklager innlegget, men skylder på manglende bilderettigheter.
AUF-leder Mani Husseini, som tidligere har kritisert Listhaug i sterke ordelag for å piske opp arbeiderparti-hat, mener hennes begrunnelse for å slette innlegget bare er enda mer provoserende:
– Justisministeren slettet bildet på grunn av rettighetene til bildet, som hun ikke har kjøpt. Hun har ikke beklaget, ikke gått tilbake på innholdet, ikke trukket tilbake noe av det hun har sagt.
– Hun kunne benyttet anledningen til å gjøre det nå, men det gjorde hun ikke. Det er egentlig bare mer provoserende, skriver Husseini i en SMS til NRK.
Må stå skolerett i Stortinget
I helgen fikk Sylvi Listhaug (Frp) beskjed fra Erna Solberg (H) om hva regjeringssjefen mente om terrorist-innlegget mot Arbeiderpartiet.
– Jeg mener at dette var for tøft, det var over grensen og det var et for sterkt angrep på Arbeiderpartiet i forhold til innholdet, sa Solberg til NRK på søndag.
Solberg ville imidlertid ikke be Listhaug om å slette innlegget.
Innlegget har skapt sterke reaksjoner også blant Venstre og KrF.
KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker at regjeringen skal stå skolerett i stortingssalen og si unnskyld når endringer i statsborgerskapsloven debatteres i Stortinget torsdag.
– Det er naturlig for KrF å ta opp regjeringens kommunikasjon i denne saken. Jeg vil be ansvarlig statsråd beklage den kommunikasjonen som regjeringen har utvist i denne saken ved Listhaugs publisering på Facebook, sa Hareide til NRK i går.
Som avgjørende støtteparti for Høyre-Frp-Venstre-regjeringen har det vært knyttet spenning til hvilken linje KrF ville legge seg på i denne saken:
– Det ryddige vil være å be om en beklagelse når selve saken kommer til behandling i Stortinget på torsdag, og ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner er tilstede, sier Hareide.
Høyre-nestleder Sanner er regjeringens kunnskaps- og integreringsminister.
Anklaget Ap for å sette terrorister først
«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del!», skrev Listhaug på sin offisielle Facebook-side fredag klokken 08.35.
Teksten var påført et bilde av tildekkede personer i militæruniformer, som står i en sanddyne med kulebelter rundt kroppene sine. Flere av dem bærer synlige dødelige våpen.
Samme dag som Listhaug postet innlegget var det premiere på den første kinofilmen om terrorangrepet som rammet Norge - og i særlig grad Arbeiderpartiet og AUF, 22. juli 2011.
Innlegget har utløst raseri i Arbeiderpartiet og opprørt store deler av det øvrige politiske Norge. Ap-leder Jonas Gahr Støre har anklaget Listhaug for å nøre opp under hatet som forårsaket massemordet utført av Anders Behring Breivik i 2011. Terroristen var i ti år politisk aktiv i Fremskrittspartiet.
- Les også: Støre til frontalangrep på Listhaug
Storm rundt forholdet Solberg-Listhaug
Flere av landets mest profilerte politiske kommentatorer har det siste døgnet omtalt og kritisert Solbergs håndtering av egen justisminister.
NRKs Lars Nehru Sand skriver at Listhaug er på feil side av sjefens grense, og at hun har blitt et kommunikasjonsproblem for statsministeren og regjeringen.
Politisk redaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, som har fulgt Solberg i en årrekke skriver at statsministeren fremstår som fanget i Listhaugs lik og del-klister.
Frithjof Jacobsen, leder for kommentaravdelingen i VG og forfatter av en bok om Solberg, omtaler statsministeren som i skyggen av sin egen statsråd og som famlende i håndteringen av Listhaug.
Politisk redaktør Frøy Gudbrandsen i Bergens Tidende skriver at «Listhaugs tonedøve fremferd får statsminister Solberg til å fremstå svak».
Munnhuggeri på regjeringslunsj
Det er ikke første gang relasjonen mellom statsministeren og den omstridte Frp-statsråden blir et tema i media.
VG beskrev i 2016 hvordan de to i påsyn av flere andre statsråder brøt ut i en heftig og følelsesladet diskusjon under en regjeringslunsj, etter at Solberg konfronterte daværende innvandringsminister Listhaug om Frps asyl-strategi.
VG skrev den gang at hendelsen vakte oppsikt internt i regjeringen, og at bakgrunnen var at statsministeren følte seg lurt av Frp.